Biele žĺtka vajec, ktoré sa začiatkom tohto mesiaca stali hitom japonských sociálnych sietí, vyvolali otázky o bezpečnosti ich konzumácie. Farba vaječných žĺtkov sa však v závislosti od stravy nosníc môže meniť v pomerne širokom spektre farieb, uvádzajú rôzne štúdie, píše TASR.
Fotografie a videá zverejnené japonskými používateľmi sociálnych sietí zachytávajú jedlá pripravené z vajec s úplne bielym žĺtkom, napríklad vajcia uvarené natvrdo alebo omelety. Spôsobuje ju použitie ryžovej kŕmnej zmesi namiesto kukuričnej zmesi, uvádza štúdia vedcov z Inštitútu pokročilých biovied na Univerzite Keio v Tokiu zverejnená v októbri 2020 žurnálom Food Chemistry.
Záleží od kŕmnej zmesi
„Vajcia z ryžovej zmesi majú inú vôňu a textúru ako obyčajné vajcia,“ uvádza štúdia. Bežné vajíčka sú podľa štúdie nielen bohatým zdrojom vitamínov B2, B12 a D, ale obsahujú aj rôzne minerály, napríklad vápnik a železo. Dodáva, že vajcia nosníc kŕmených ryžovou zmesou majú výrazne vyšší betaínu a uridín monofosfátu. Betaín podporuje trávenie a má aj protizápalové účinky, uridín monofosfát podporuje činnosť nervovej sústavy. Konzumácia vajec s bielym žĺtkom je bezpečná.
Farbu žĺtka ovplyvňuje prítomnosť rôznych farbív v strave nosníc, najčastejšie karotenoidov. Ich množstvo v strave sliepok určuje sýtosť farby žĺtka a jeho celkovú farbu od svetložltej cez sýtožltú, zlatú až po oranžovú, uvádza štúdia z roku 2011 vydaná v prvom zväzku publikácie Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products. Jej výskedky potvrdzuje aj štúdia z roku 2020 vydaná v odbornom žurnále Animal Feed Science and Technology.
Karotenoidy sú organické v tukoch rozpustné (lipofilné) látky zo skupiny tetraterpenoidov. Prirodzene sa vyskytujú v rastlinách, hubách, živočíchoch a mikroorganizmoch. Delia sa na dve základné skupiny: karotény (červené farbivo) a xanthofyly – kyslíkaté zlúčeniny odvodené od karoténov (žlté farbivo). Karotenoidy majú výrazné antioxidačné účinky.
Pomerne bežnou farbou žĺtkov je svetlá zelená, ktorá vzniká napríklad pri príprave vajec natvrdo zo zlúčenín železa a síry. Spôsobuje ju príliš prudké varenie vajec a nebráni ich konzumácii. Pozornosť vedcov a miestnych médií v roku 2020 upútala netradičná sýtozelená farba surového žĺtka vajec z farmy v meste Malappuram v štáte Kerala na juhozápade Indie. Nosnice a vajcia skúmali vedci z Keralskej univerzity veterinárstva a živočíšnej výroby (KVASU).
Analýzou a zmenou kŕmnej zmesi zistili, že netradičnú farbu spôsobila strava hydiny. Presného „vinníka“ sa im však zistiť nepodarilo, pretože vtáky sú chované vo voľnom výbehu. Sliepky vychované z takýchto vajec údajne tiež znášali zelené vajcia, tvrdí majiteľ farmy. Dodáva, že ich konzumácia je bezpečná, čo dokazuje tým, že ich s rodinou sám jedol. Chuťovo sa vraj nelíšili od bežných vajec.
Stavať ho začali ešte za Mečiara: Tunel Višňové mali dokončiť s diaľnicou do Košíc. Skoro po 30 rokoch ho otvárajú
Zažili sme unikát, aký inde na Slovensku nenájdete: V decembri sme sa ocitli v srdci džungle, zaplatíte 8 eur
Bola vysušená doma v garáži a jej rodina si to nevšimla. Analytička povedala, kto môže mať problém s energopomocou
Nielen Culkinovi zo slávy preplo: Jeho filmový brat pýtal za podpis peniaze, svoju partnerku takmer uškrtil
Okamžite si ich bežte pozrieť: Našli sme 10 najlepších filmov roku 2025, mnohé z nich vám úplne ušli
Tento vianočný darček stíhate aj na poslednú chvíľu: Buďme solidárni, niekomu to môže zachrániť život
Šialený Hitlerov megavlak: 5-hviezdičkový hotel na koľajniciach mal byť budúcnosťou dopravy, postaviť ho nebolo možné
Milan Bez Mapy po kauze s Nickom Papcunom: Svojich sledovateľov a ich peniaze si vážim. Vieme, ako sa to nestane vám
Nastúpila do autobusu a zmenila tým históriu. Rosa neuvoľnila sedadlo belochovi a stala sa symbolom boja proti rasizmu
Navštívili sme mimoriadne významné miesto na Slovensku celkom zadarmo: Pravdepodobne ste o ňom nepočuli








Nahlásiť chybu v článku