Foto: unsplash

Sú bio a organické potraviny naozaj lepšie ako obyčajné?

Možno sa aj vy v potravinách stretávate s označeniami „bio“, „eko“, alebo ste sa možno už zamysleli nad tým, či by predsa len nebolo lepšie kúpiť tie organicky pestované uhorky namiesto bežných. Vyjadrenie harvardského profesora ale mnohých nepoteší.

Sú naozaj lepšie?

Už dlho sa hovorí, že bio a organické produkty sú lepšie, ako tie obyčajné a ročne prinášajú nemalé zisky. Profesor z Harvardskej univerzity Robert Paalberg ale podľa Mail Online tvrdí, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že bio/organické potraviny sú zdravšie, ako tie konvenčne pestované.„Neexistuje žiadny spoľahlivý dôkaz o tom, že organicky pestované potraviny sú výživnejšie alebo bezpečnejšie,“ vyjadril sa Paalberg.

Paalberg poukázal na prehľad Stanfordskej univerzity z roku 2012, ktorý skúmal 237 štúdií o organických potravinách. Výskumníci nezistili žiadne presvedčivé rozdiely v obsahu živín alebo zdravotných prínosoch medzi organickými a konvenčnými potravinami. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že pri pestovaní organických plodín sa použilo menej pesticídov.

Foto: unsplash

Pojem „organický“ sa vzťahuje na spôsob výroby určitých potravín. Aby mohli byť potraviny označené ako „organické“, mali by byť vyprodukované bez použitia: syntetických chemikálií, hormónov, antibiotík a bez GMO. Takéto potraviny zahŕňajú čerstvé produkty, mliečne výrobky a mäso. Patria sem však aj spracované potraviny, ako sú nápoje a mrazené jedlá. Trh s organickými potravinami sa od konca 20. storočia výrazne rozšíril a stal sa z neho priemysel v hodnote miliárd dolárov.

V čom spočíva rozdiel?

Podľa CORDIS.eu „bio“ označuje skutočnosť, že výrobok alebo materiál je rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Označenie „organické“ na produktoch znamená, že pestovanie rastlín alebo chov zvierat je v súlade s požiadavkami európskej normy pre ekologické poľnohospodárstvo.

Foto: unsplash

Podľa autorov stanfordskej štúdie, to, že bude dospelá osoba konzumovať viac organických výrobkov, nebude mať na jej zdravie zásadný vplyv. Pri organickom pestovaní plodín sa stále používajú pesticídy, avšak väčšinou z prírodných zdrojov (v obmedzenom množstve nie je vylúčené ani použitie syntetických). Pri konvenčných produktoch sa používajú aj syntetické pesticídy.

Je to útok na emócie a na peňaženku

Paalberg uviedol, že zákaz používania syntetických pesticídov by nepriniesol žiadne zdravotné výhody. Používanie pesticídov je výrazne regulované a okrem toho, zelenina a ovocie sú predtým, ako sa dostanú k zákazníkom, očistené (nehovoriac o tom, že by ste si ich mali poriadne umyť aj doma).

Foto: unsplash

BBC upozorňuje, že mnohé značky používajú pojmy „bio“ a „eko“ len ako prázdne sľuby. Útočia na city zákazníka, snažia sa apelovať na to, čo je pre kupujúcich dôležité, v tomto prípade zdravie alebo životné prostredie. Snažia sa vyvolať pocit, že kúpou (neraz drahšieho) produktu označeného nálepkou „bio“ robia kupujúci niečo dobré pre seba a pre svet. Je to zároveň útok aj na svedomie človeka. Navráva si totiž, že ak už nič iné, kúpou tohto produktu pomôže budúcim generáciám mať lepšiu budúcnosť.

Uložiť článok

Najnovšie články