Celé to začalo pri jednej rastline, ktorú botanik pozná pod názvom Saccharum officinarum, my ostatní, menej fundovaní, skôr ako cukrovú trstinu.

Za možnosť spoznať túto rastlinu vďačíme Krištofovi Kolumbovi, ktorý ju na svojej druhej ceste doviezol do Karibiku a umožnil tak vzniku typickému karibskému priemyselnému odvetviu.

Zanedlho ako Kolumbus doniesol do Karibiku cukrovú trstinu, vyrástli na každom ostrove stovky cukrovarov. Hlavným problémom bola, ako vždy v priemysle, efektivita. Obzvlášť závažnou otázkou pre majiteľov cukrovarov bolo ako zužitkovať odpadový produkt – melasu.

rum (1)

Východiskom preto bolo využiť staré umenie destilácie, ktoré nebolo ničím novým a čoskoro sa pri každom cukrovare objavila aspoň jedna „destilačka“. Tak svet spoznal rum, ktorý sa dnes vyrába všade, kde sa pestuje cukrová trstina.

Aké druhy rumov poznáme?

Každá krajina má iné predpisy či tradície a preto ťažko zadefinovať jednotné kritéria. „Pre rum neexistuje jednotná definícia výroby a druhu. Napríklad v Kolumbii je stanovený obsah alkoholu na 50 % obj., v Čile a Venezuele len 40%.  Mexiko požaduje, aby rum zrel v sude minimálne 8 mesiacov, zato v Dominikánskej republike, Paname a Venezuele požadujú 2 roky. Pomenovanie a delenie rumu sa v každej krajine líši,“ objasnil nám Róbert Resmer, špecialista na rumy. „Z toho vyplýva, že pre rumy neplatia jasné pravidlá, takže si ich môžeme laicky deliť podľa toho, čo chceme delením dosiahnuť.“

Napríklad rum v Mexiku musí starnúť najmenej 8 mesiacov, v Dominikánskej republike rok, inde dva či tri. Biely rum z Martiniku starne len mesiac. Rovnaké je to aj v popisoch na etiketách, niektoré krajiny používajú označenie biely alebo ľahký, zlatý a starý (niekedy aged, niekedy Añejo). „Napríklad ja používam spolu s kolegami delenie na svetlý, tmavý, spiced, rumové likéry a limitada,“ objasnil Róbert Resmer.

Blendovaný či neblendovaný?

S týmito dvomi slovami sa môžete veľmi často stretnúť pri výbere kvalitného rumu. Ale čo to znamená? Ruku na  srdce – skôr ako sme sa pustili do písania tohto článku sme nemali predstavu o tom, čo to je ani my. Avšak pri vyberaní správneho rumu je táto kategorizácia dosť podstatná. Blendom označujeme rum, ktorý je zmiešaný z viacerých druhov. „Príkladom takéhoto rumu je Atlantico privat cask, čo je zmes rumov rôzneho veku, ktoré boli po zmiešaní (blendovaní) opätovne dané do suda na zrenie,“ spresnil Róbert Resmer. Opačným príkladom sú neblendované rumy, ktoré sa nezmiešavajú a celú dobu zrejú samostatne. Krásnym príkladom podľa odborníka je rum Zafra, ktorý predstavuje rum vo veku zrenia 21 rokov.

rum (3)

Kapitán, rum čo nie je rum a pritom je rum

Definícia ako zo zlého časopisu, ktorý sa venuje problémom vo vzťahu. Avšak ako by povedal náš odborník „Je to rum, ale aj nie je.“ V tomto prípade ide totiž o to, o ktorom produkte sa bavíme. Napríklad Captain Morgan private stock je zmes rezerv, ktorá zreje minimálne po dobu 2 rokov v dubovom sude a má 40 % alkoholu. Na druhej strane Captain Morgan spice gold má 35  % alkoholu a podľa toho nespĺňa podmienky EÚ pre označenie rum. Tým pádom spadá do kategórie liehoviny, napriek tomu, že je to výrobok z cukrovej trstiny. Ako však dodáva pán Resmer: „Keď vezmeme do úvahy charakter Jamajky čo sa dodržiavania predpisov týka, je len na vás aký úsudok si o tom urobíte sami.“

Uložiť článok

Najnovšie články