Ilustračná foto: Unsplash

Vedci našli súvis s legalizáciou marihuany a zvýšeným predajom nezdravých jedál.

Mnohé štúdie ohľadom užívania marihuany sa zameriavajú na jej vplyv na zdravie či na duševné zdravie užívateľa. Pravdou však je, že marihuana povzbudzuje aj chuť do jedla a jej užívatelia často volia menej zdravé produkty. 

Vplyv na konzumáciu nezdravých jedál

Keďže legalizácia marihuany, najmä v USA, je novým fenoménom, vedci môžu začať skúmať aj vedľajšie účinky tejto drogy, a to aj na základe štatistík. Tím vedcov zo štátnej univerzity v Georgii sa rozhodol preskúmať vplyv legalizácie na konzumáciu nezdravých potravín, uvádza portál IFL Science. Svoje zistenia následne publikovali v časopise Economics & Human Biology.

Vedci zobrali údaje z maloobchodných záznamov o nákupe vysokokalorických potravín a porovnali ich s údajmi pred a po legalizácii v jednotlivých štátoch, ako aj s údajmi v štátoch USA, kde je marihuana stále zakázaná.

Ilustračná foto: Unsplash

Bodovali sušienky a čipsy

Na základe toho zistili, že mesačný predaj nezdravých potravín sa zvýšil o 3,2 % a až o 4,5 %, ak ide o ich objem. Konkrétne sa v štátoch s povolením relaxačným užívaním marihuany zvýšil predaj zmrzliny o 3,1 %, sušienok o 4,1 % a čipsov až o 5,3 %.

Náš výskum ako prvý príčinne spája užívanie marihuany s konzumáciou nezdravých potravín,” napísal tím. Ďalej uvádzajú, že ich zistenia môžu byť obzvlášť relevantné z hľadiska tvorby politík v čase, keď viacero štátov USA uvažuje o legalizácii marihuany, no zároveň sa snažia bojovať aj s epidémiou obezity.

Podporuje epidémiu obezity

To, že obezita je v USA vážny problém ukazujú aj údaje z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, podľa ktorých je až 42 % americkej populácie považovanej za obéznu.

Užívanie marihuany však môže mať na druhej strane efekt v boji proti alkoholizmu. Kanadská štúdia z mája 2020 ukazuje, že legalizácia súvisela s poklesom predaja alkoholu o 12,4 %. Výskum napriek tomu prízvukuje, že legalizácia môže mať nepredvídateľné následky.

Ilustračná foto: Unsplash

Spoluautor štúdie týkajúcej sa užívania marihuany a konzumácie nezdravých jedál Alberto Chong povedal pre The Academic Times, že dnes takmer úplne panuje konsenzus o nízkej škodlivosti marihuany na organizmus. “Má však neželaný efekt spôsobovania hladu a je takmer isté, že užívateľ siahne po nezdravých potravinách,” uzatvára.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )