Slovenská „tradičná“ príprava cestovinových jedál nie je nič pre maškrtné talianske jazýčky. Ich kuchyňa je preslávená po celom svete a typické sú práve už spomínané cestoviny, ktoré pripravujú na veľké množstvo spôsobov. Popri bolonských cestovinách, carbonara či aglio e olio, sú známe a mimoriadne obľúbené aj cestoviny cacio e pepe.
Kľúčový je pomer
Obsahujú len veľmi malé množstvo ingrediencií, no aj tak ich príprava dokáže potrápiť nejedného kuchára. Ako píše IFL Science, spravidla majú len tri ingrediencie, a to cestoviny, syr pecorino a čierne korenie. No je tam ešte jedna ingrediencia, môžeme ju označiť za „tajnú“, ktorá je ale pre dokonalé cacio e pepe kľúčová.
Tou štvrtou je škrob, ktorý sa získa pridaním vody, v ktorej sa varili cestoviny. Pridanie správneho množstva vody je ale krok, ktorý môže rozhodnúť, či budete mať skvelú večeru, alebo si radšej dáte piecť mrazenú pizzu.
Medzinárodná skupina fyzikov sa rozhodla preskúmať, aké je tajomstvo lahodných cacio e pepe. Výsledkom ich bádania je niekoľkostranový výstup uverejnený na predtlačovom serveri a ich zistenia ešte musia prejsť recenzovaním.

Veľa škrobu je zle. Málo je ešte horšie
Zistili, že ak je obsah škrobu viac ako 4 percentá hmotnosti syra, výsledkom bude stuhnutá a nie krémová omáčka. Ak ale vo vode bude menej škrobu, a to pod 1 percento hmotnosti syra, nastane iný problém. Syr začne vytvárať zhluky, fyzici to opísali ako „fáza mozzarelly“. Syr je v takom prípade rozptýlený vo vode, čo je výsledkom agregácie bielkovín pri ohrievaní.
Vytvoriť dokonalé cacio e pepe je tak zložitejšie, než sa môže zdať. Ak by ste si ich chceli vyskúšať, dajte variť cestoviny a opečte trochu čierneho korenia na panvici, môžete použiť aj trošku oleja. Pridajte trochu vody z cestovín a nechajte ju odpariť, čím sa zahustí škrob. Pred dovarením cestoviny zlejte, dajte do panvice a pridajte syr pecorino a opäť vodu z cestovín a premiešajte, pričom na panvici cestoviny dokončíte a získate krémovosť.
Vedci navrhujú, ak by bolo stále zložité dosiahnuť konzistenciu, máte použiť (talianski kuchári by určite nesúhlasili) škrobovú vodu vytvorenú z trochy zemiakového či kukuričného škrobu — 4 gramy v 40 gramoch horúcej vody na 160 gramov pecorina.
@chefmaxmariola Cacio e pepe. #maxmariola #cooking #imparacontiktok #maxmariolacucinapervoi ♬ I’m Good (Blue) – David Guetta & Bebe Rexha
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko








Nahlásiť chybu v článku