Na týchto rozprávkach, ktoré sú považované za klasiku, sme mnohí vyrastali.

Mali nás naučiť, že dobro vždy zvíťazí nad zlom, že láska je silná čarodejka a vždy sa nájde pár dobrých priateľov, ktorí nám radi pomôžu. Každá rozprávka však musela nejako vzniknúť. Nejedna pôvodná verzia obsahuje brutálne scény znásilnenia, vrážd a dokonca aj kanibalizmu. Aj keď boli tie najkrutejšie prvky časom vynechané, úlohou týchto rozprávok bolo deti naučiť, ako to vo svete chodí. Ako teda vyzerali klasické rozprávky pôvodne?

Článok pokračuje pod videom ↓

Popoluška

Autormi pôvodnej verzie sú slávni bratia Grimmovci. V modernej verzii sa Popoluška vydá za úžasného princa, nasadnú do koča a žijú spolu šťastne až do smrti. V pôvodnej verzii sa však rozprávka končí pohľadom na to, ako Popoluškine nevlastné sestry dostanú, čo si zaslúžili. Konkrétne im holuby vyďobú oči. Okrem toho, v modernej verzii je vynechaný aj fakt, že Popoluškine sestry si odrezali palce v snahe napchať nohy do sklenenej črievičky.

Love has no curfew. End your Valentine's Day with a dream playlist from Walt Disney Records: http://di.sn/61848px7a

Gepostet von Cinderella am Dienstag, 14. Februar 2017

Zlatovláska a tri medvede

Cieľom pôvodnej verzie rozprávky bolo naučiť deti to, že je nebezpečné skúmať neznáme teritóriá a pokúšať sa privlastniť si majetok iných. Okrem toho, hlavnou postavou nebolo plavovlasé dievčatko, ale stará, škaredá a drzá žena. V jednej z pôvodných verzií sa žena pokúsi ujsť, no zlomí si krk, v ďalšej ju zas medvede vyhodia na vežu katedrály a ona sa napichne na jej špičku.

Červená čiapočka

V pôvodnej verzii nebol žiaden poľovník, ktorý by Červenú čiapočku zachránil, jednoducho ju zožral vlk. Dokonca ju predtým, ako si k nemu ľahla do postele požiadal, aby sa vyzliekla a šaty spálila. To ale stále nie je všetko. Vlk mal údajne mäso zo starej mamy odložiť na bok a donútiť Červenú čiapočku, aby z neho jedla. Dievčatá sa mali z príbehu naučiť, že nemajú dôverovať cudzincom, ktorí sa tvária ako gentlemani.

Walt Disney Studios, Silly Symphony "The Big Bad Wolf and Little Red Riding Hood" illustration, 1933

Gepostet von Dennis Kesler am Montag, 8. Mai 2017

Šípková Ruženka

Vedeli ste, že v minulosti Šípková Ruženka nebola spiaca kráska čakajúca na princa? Objavil ju totiž kráľ a znásilnil ju. Kým bola v bezvedomí, porodila dvojičky. Zobudí ju až jedno z dvojčiat, keď sa prisaje na jej prst a odstráni triesku, ktorá bezvedomie spôsobila.

Snehulienka

Aj v rozprávke bratov Grimmovcov sa zlá kráľovná pokúša Snehulienku zabiť zo žiarlivosti. Tu však kráľovná dostane pozvánku na svadbu a zomrie vskutku krutým spôsobom. Musí si obuť rozžeravené železné topánky a tancovať v nich, až kým nepadne mŕtva.

The fairest fairy tale of all. 🍎✨ #SnowWhite80 (🎨: Steve Thompson, shopDisney Artist)

Gepostet von Snow White am Sonntag, 24. Dezember 2017

Pinocchio

Aj moderná verzia má svoje temné momenty, napríklad keď sa chlapci premenia na oslíkov a sú predaní do otroctva. V tej pôvodnej však bol Pinocchio vyobrazený ako zlý a bez akýchkoľvek morálnych hodnôt. Postavička dostane Geppetta do väzenia a ešte aj zabije cvrčka. Za všetko napáchané zlo je napokon Pinocchio obesený.

Malá morská víla

V rozprávke Hansa Christiana Andersena malá morská víla zistí, že nemá dušu a po smrti sa zmení na penu na mori, zatiaľ čo ľudia žijú večne v posmrtnom živote. Aby mohla mať dušu, musí sa do nej zamilovať princ a oženiť sa s ňou. Keď sa však víla premení na človeka, každý krok je pre ňu neznesiteľne bolestivý. Deň pred svadbou sa princ rozhodne, že sa ožení s niekým iným. Morská víla sa teda rozhodne, že chce byť opäť vílou. To však dosiahne len tak, že zabije princa čarovným nožom a preleje jeho krv na vlastné nohy. Na poslednú chvíľu si to však rozmyslí a napokon sama zomiera.

"It was you all the time."

Gepostet von The Little Mermaid am Dienstag, 10. Mai 2016

Žabí princ

Princezná stratí loptičku a žabiak jej ju vytiahne z jazera, dá jej ju však len výmenou za bozk. Žabiak sa zrazu zmení na princa a ožení sa s princeznou. Moderný príbeh by mal byť o tom, že sľuby treba plniť, pôvodná verzia však mala zbaviť dievčatá strachu z mužských genitálií. Žabiak mal totiž predstavovať penis a princezná sa s ním mala vyspať, lenže sa jej hnusil. Keď však svoj odpor prekoná a splní sľub, za odmenu získa manžela.

Peter Pan

Vo verzii z roku 1911 sa píše, že ak Stratení chlapci dospeli, Peter Pan ich zabil. V Krajine – Nekrajine totiž starnúť neprestali, proces sa len spomalil. Peter Pan však nebol zlý, len nerozumel následkom svojich činov. Keď vykonal niečo zlé, hneď to vypustil z mysle. Rozprávka mala poukazovať na to, aké dôležité je dospieť.

A wonderful thought: It's Friday!

Gepostet von Peter Pan am Freitag, 16. Juni 2017

Ktorá z klasických rozprávok patrí medzi vaše obľúbené?

Pozri aj: Vedeli ste, že týchto 6 hororov bolo natočených podľa skutočnej udalosti? Neodporúčame vám ich pozerať, ak ste doma sami

unbelievable-facts
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov