Na rozmýšľaní nie je nič zlé. Pomocou neho sa pokúšame dať zmysel svojmu svetu, dospieť k inteligentný záverom a ponoriť sa do hĺbky nášho vnútra, aby sme pochopili sami seba a možno raz aj celý vesmír.

Problém však nastane, keď je toho premýšľania až príliš veľa a bráni nám tak v bežnej činnosti. Zrejme všetci poznáte ten pocit, keď vás niečo trápi a nedokážete na to prestať myslieť. Narúša to bežnú činnosť, občas aj spánok a väčšinou to nevedie k ničomu dobrému. Preto treba udržiavať v myšlienkach a činoch rovnováhu. Ako aj iné veci v živote, aj túto schopnosť je možné naučiť sa a nacvičiť ju. Chcete vedieť ako? Skúste tieto tri jednoduché spôsoby.

Článok pokračuje pod videom ↓

Naučte sa všímavosti

Žite pre prítomný okamih, tak fyzicky, ako aj psychicky. To vám môže výrazne pomôcť nestratiť sa vo svojom vnútornom svete. Všímajte si dobre svoje okolie, pozorujte každý jeden detail. Použite toľko zmyslov, koľko len dokážete. Všímajte si zvuky, farby, vône, tvary…A vynechajte posudzovanie a predsudky. Detailné skúmanie vášho okolia a zameranie sa na všetko, čo obsahuje, vám môže pomôcť žiť viac v prítomnosti a netúlať sa myšlienkami v minulosti a alternatívach budúcnosti. Je dokázané, že precvičovanie všímavosti môže redukovať úzkosť, zvýšiť pocit šťastia a navodiť pocit pokoja a spokojnosti.

kvety
pixabay.com

Medituje

Kým všímavosť nám umožňuje spojiť myseľ so svetom okolo nás, meditácia nám umožní pravý opak. Pomáha nám získať náhľad do svojho vnútorného sveta. Možno vám napadlo, že si táto myšlienka trochu protirečí s predchádzajúcim bodom a znie to kontraproduktívne.  Veď ako by predsa mohol sedenie a rozmýšľanie pomôcť dostať sa preč od myšlienok, ktoré bránia v produktivite? Meditácia nie je len sedenie a ničnerobenie. Nedostane vás to síce zo začarovaného kruhu nadmerného premýšľania okamžiet, pomôže vám to však spojiť sa s vlastnými myšlienkami, pochopiť ich a následne ich aj spracovať. Meditácia je jednoduchšia, ako by sa vám na prvý pohľad mohlo zdať. Má veľmi priaznivé účinky na telo, na myseľ, aj na dušu. Precvičovanie meditácie a jej následné pravidelné praktizovanie vám pomôže lepšie kontrolovať vaše myšlienky a zbaviť sa nekonečného kruhu nadmerného premýšľania nadobro.

meditacia
pixabay.com

Trávte svoj čas vonku

Čas strávený niekde vonku v prírode môže mať výrazné terapeutické účinky. Neznamená to však, že sa musíte zbaliť a ísť niekam na týždeň do hôr ďaleko od civilizácie kempovať, aby ste pocítili pozitívne účinky. Dôležité je využiť čas vonku tak, aby vám to dávalo zmysel a aby ste z toho čerpali úžitok a potešenie. Ak máte niekde blízko bydliska park, urobte si piknik v parku. Ak ste umelci, opustite na chvíľku počítač a kreslenie v Skicári. Vezmite papiere a ceruzky, či štetce von a kreslite a maľujte to, čo vidíte okolo seba. To isté sa týka aj písania. Príroda vám pomôže nakopnúť kreativitu. Ak patríte ku knihomoľom, vezmite si nejakú dobrú knihu, sadnite si s ňou niekam pod strom a nechajte, aby vás jej dej pohltil. Alebo, ak ste športový typ, dajte si do uší slúchadlá a zabehajte si. Zvoľte akýkoľvek spôsob pobytu vonku, ktorý vám vyhovuje, aj keby to bola krátka prechádzka.

priroda
pixabay.com

Tieto a mnoho iných rád ste určite už čítali a počuli mnohokrát. Avšak, ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti. Navyše, niekedy potrebujeme, aby sa k nám informácie dostali v ten správny čas, aby sme si z nich niečo užitočné vzali. Preto, ak vám v hlave krúži množstvo myšlienok a nedokážete sa ich zbaviť, skúmajte svoje okolie, ponorte sa do meditácie a nezabudnite ani vybehnúť niekam von. Sledujte, ako vám to pomôže.

Pozri aj: AK VÁS NIEKEDY TESNE PRED ZASPATÍM TRHNE A PREBUDÍTE SA, MALI BY STE VEDIEŤ TOTO

psych.sk (Petra Sušaninová) iheartintelligence.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov