Píše sa rok 2017 a v priebehu rokov sa spoločnosť rozdelila do skupín, ktorým prideľujeme rôzne názvy na základe prejavov správania.

Napríklad, mužov najčastejšie delíme do troch kategórií, a to na Alfa, Beta a Omega mužov. Rozdiely medzi týmito tromi skupinami sú určené veľmi jasne a dôraz sa kladie najmä na rozdiely v ich správaní. Viete aké tie rozdiely sú?

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý typ má svoje vlastné, jedinečné charakteristiky a črty. Ak dokážete rozoznať črty, dokážete poľahky odlíšiť aj samotný typ muža. Už desaťročia sa vedci venujú štúdiu rozdielov medzi jednotlivými typmi ľudí. Alfa vs. Beta, Alfa vs. Omega a Beta vs. Omega. Najprv si však v skratke priblížime črty každého typu.

Alfa muž

Je ako pravý džentlmen, z ktorého sa ženám podlamujú kolená. Je veľmi ľahké odlíšiť ho od ostatných. Hlavnými črtami Alfa mužov sú lojalita a intelekt a vždy majú jasne vytýčený cieľ. Majú špecifický spôsob, ktorým nad dianím preberajú kontrolu. Nerobia unáhlené rozhodnutia, sú trpezliví. Je náročné predvídať ich ďalší krok. Obľubujú hádanky a záhady. To však neznamená, že majú radi komplikované veci a keby mohli, nezvolili by si radšej jednoduchšiu cestu. Alfa mužovi taktiež nechýba sebavedomie.

Ich nevýhodou je to, že sú o niečo viac egocentrickí, než ostatné typy mužov. Majú veľmi radi spoločnosť iných a ľudia ich poznajú. Okrem toho sú aj tvrdohlavejší než iné typy. Kamkoľvek idú, ostatní si ich okamžite všimnú a s ich rečovými schopnosťami s celkovým prejavom si ich obľúbi každý.

pexels.com

Beta muž

Ani tento typ muža nie je náročné identifikovať. Medzi jeho hlavné črty patrí to, že sa do všetkého vrhá naplno. To však môže v niektorých situáciách predstavovať nevýhodu. Predtým, než takéhoto muža popíšeme, povedzme si, ako sa vlastne z muža stane Beta muž. V prvom rade sa muž stáva Betou, ak mu chýba otcovský vzor. Spôsob, akým je dieťa vychovávané, je veľmi dôležitý.

Ak v mužovom živote chýba dominantný alfa model, môže sa stať, že sa mu nie vždy bude dariť, aj keď sa bude snažiť na maximum. A aké sú teda črty Beta muža?

Títo muži sa sústreďujú na to, čo od nich chcú ostatní. Málokedy neurobia to, o čo ich niekto žiada. Snažia sa vyhýbať konfliktom, aby sa uistili, že ich má každý rád. Často si myslia, že nevedia dotiahnuť veci do perfektného konca. Sú veľmi emocionálni a citliví a môžu byť pasívne agresívni. Ak pre vás niečo urobia, očakávajú, že sa im to vráti. Nepriznajú si chybu a svoje nedostatky sa snažia skryť. Neradi za svoje skutky preberajú zodpovednosť, radšej obvinia niekoho iného. Lepšie sa cítia v prítomnosti žien, než v prítomnosti mužov. Väčšinou sú „pravou rukou“ Alfa mužov.

pexels.com

Omega muž

Podľa charakteristiky sa Omega muži vyznačujú slabšími sociálnymi zručnosťami. Nevedia, kedy majú hovoriť a konať, avšak málokedy ich to trápi. Sú pravým opakom Alfa mužov. Majú len niekoľko blízkych priateľov, nevadí im však ani to, ak sa do niečoho musia pustiť sami a nemajú pritom okolo seba skupinu ľudí. A už vôbec netúžia byť lídrom skupiny.

Omega muži sú hrdí na svoju samostatnosť, bola by však chyba nazvať ich egoistami. Na rozdiel od Alfa mužov ich popularita nezaujíma. Kvôli slabším sociálnym zručnostiam, ktoré sa môžu prejaviť aj v obyčajnej konverzácii, sú často považovaní za zvláštnych. Nepripomína vám to niekoho? Napríklad osadenstvo zo seriálu Teória veľkého tresku?

pexels.com

Alfa vs. Beta muž

Môžeme konštatovať, že Alfa muži sú udávači trendov a Beta muži ich pravdepodobne nasledujú. Alfa mužom nechýba sebavedomie, kým Beta muži ho majú o niečo menej. Aj keď sa nedostatky snažia zakrývať, nie je to vždy možné. Odlíšiť Alfa muža od Beta muža môže byť občas náročné, ľudia sa však zhodujú, že Beta muži sa musia veľmi snažiť dosiahnuť to, čo Alfa muži vyžarujú prirodzene. Alfa muž je vodca, ktorému nechýba sebavedomie, kým Beta muž sa o to skôr len snaží.

pexels.com

Beta vs. Omega muž

Jeden z nich sa pokúša byť ako Alfa muž a druhý je jeho presným opakom. Beta muž sa snaží dosiahnuť dokonalosť a ukázať spoločnosti, že je taký dobrý, ako Alfa muž. Omega mužovi na tom nezáleží. Beta a Omega muži sú jasným príkladom toho, nakoľko odlišní môžu ľudia byť. Omega muž je tak trochu šprt a svojich kvalít si je vedomý. Omega muž sa akceptuje taký, aký je, nepotrebuje mať okolo seba veľkú skupinu ľudí, kým Beta muž sa neustále snaží všetkým vyhovieť.

unsplash.com

Omega vs. Alfa muž

Postrehnúť tieto rozdiely je najľahšie. Omega a Alfa muž sú protiklady. Alfa muž je lídrom a má rád spoločnosť, Omega mužovi nevadí samota. Pravdepodobne by sa vo funkcii vodcu ani necítil pohodlne. Alfa muž dokáže viesť konverzáciu, kým Omega muž sa pri tom často cíti nepohodlne a zvláštne. Aj keď má Omega muž potenciál, nevie o ňom. Nezaujíma ho, že nie je stredobodom pozornosti. Alfa muž je pravým opakom a urobí všetko pre to, aby si získal pozornosť všetkých ľudí v miestnosti. Väčšinou sa však o to nemusí ani pokúšať, táto schopnosť z neho totiž vyžaruje prirodzene.

pexels.com

Viete na základe týchto charakteristík určiť, akí muži sú vo vašom okolí?

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 10 vecí robíte preto, že ste alfa osobnosť

alphamale
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov