Hypnóza fascinuje ľudí po celom svete približne od roku 1800.

Mnoho ľudí s ňou experimentovalo alebo ju zažilo na vlastnej koži. Články o hypnóze sa takmer denne objavovali aj v novinách. Hypnotizéri cestovali po celom svete a svoje kúsky predvádzali počas vystúpení na celých skupinách ľudí. Experimentovali s ňou dokonca aj lekári, keď sa pomocou hypnózy pokúšali znížiť pôrodné bolesti žien, či bolesť pri trhaní zubov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nezaostávali ani kriminálne živly. Zločinci sa snažili vyhovárať na to, že ich niekto zhypnotizoval a donútil, aby sa vlámali do domu obete a robili zlé veci. Mnoho prípadov je doslova neuveriteľných.

Experiment na študentoch

Skôr, než sa rozhodnete experimentovať na skupine ľudí, je dôležité vedieť, že nie každý je natoľko sugestibilný, aby hypnóze podľahol. Túto lekciu sa naučil v roku 1912 aj istý berlínsky učiteľ Boennecker. Ten mal za úlohu vzdelávať deti z nižšej sociálnej vrstvy. Považoval ich za hlučné, drzé a neposlušné a bol už takpovediac v koncoch.

Učiteľa zaujímala hypnóza a rozhodol sa, že ju na svojej triede vyskúša. Keď veril, že už sú všetci študenti pod jeho vplyvom, požiadal ich, aby o hypnóze nikomu nehovorili. Potom povedal, že sa vždy musia správať slušne a odpovedať mu pravdivo. Keď triedu prebral z tranzu, vyzeralo, to že na niektorých hypnóza zaúčinkovala. Na niektorých však nie a tí hneď po príchode domov rodičom povedali, čo s nimi učiteľ robil. Spustilo sa vyšetrovanie a učiteľ bol zatknutý. Súd usúdil, že hypnóza je pre deti nebezpečná a Boennecker putoval na 10 dní do väzenia.

pixabay.com

Zabudni, čo si práve jedol

Občas hypnóza funguje len vtedy, ak sa osobe snažíte vsugerovať vhodnú myšlienku. Tak ako to bolo v prípade ženy z roku 1899, ktorú trápili strašné žalúdočné problémy. Jej meno nebolo odhalené, vyskúšala však už všetko možné, aby v sebe jedlo udržala, nič ale nepomáhalo. Rakúski lekári sa rozhodli vyskúšať na nej hypnózu.

Najprv sa jej pokúsili vsugerovať, že jedlo, ktoré zje, ostane v jej žalúdku. Po prvom sedení však opäť všetko jedlo vyvrátila. Sugesciu skúsili ešte niekoľkokrát, zakaždým však zlyhala. Až napokon sa lekári pokúsili vsugerovať jej, aby zabudla na to, že vôbec niečo jedla. Po každom jednom jedle. Hypnóza sa niekoľkokrát opakovala, až kým žena konečne nebola schopná udržať jedlo v žalúdku.

Bol to pomalý deň

Čo by ste urobili, keby ste pracovali na medicínskom výskume a deň by sa naozaj vliekol? Podebatovali s baktériou v petriho miske? Nuž, výskumník menom Richard da Silva sa v roku 1953 rozhodol, že baktériu „zhypnotizuje“. Následne na istom kongrese tvrdil, že silou verbálnej sugescie bol schopný ovplyvniť úmrtnosť baktérie.

Baktériu rozmiestnil na dva petriho misky. Jednej neustále opakoval „Žiadny rast! Žiadny rast! Si sterilná, si sterilná, si sterilná! Si mŕtva, si mŕtva, si mŕtva!“ Následne obe misky umiestnil do inkubátora. O 24 hodín neskôr bolo v miske, ktorej sa prihováral, viac mŕtvych baktérií ako v miske, ktorú ignoroval.

Veda sa dodnes zaoberá výskumom toho, ako vplývajú myšlienky vedca na výsledky výskumu. Hovorenie s objektmi, ktoré nám nemôžu rozumieť, však bolo ešte v roku 1950 považované za hypnózu.

pixabay.com

Kruté bláznovstvo

Ilma Szandor mala sklony k hystérii, to však lekárom nedávalo oprávnenie, aby s ňou zaobchádzali tak, ako to urobili. Mladá žena z Maďarska bola extrémne sugestibilná. Rýchlo sa preto stala pokusným králikom pre hypnotické experimenty. Bola hypnotizovaná niekoľkokrát denne po dobu mesiacov. Ktokoľvek si chcel vyskúšať svoje hypnotické schopnosti, zvolil si práve Ilmu. Počas tohto obdobia bola vystavovaná nepríjemným a bolestivým sugesciám.

V rámci jedného z experimentov boli dokonca použité aj nožnice. Kým bola zhypnotizovaná, bolo jej povedané, že nožnice sú rozpálené do červena. Následne jej ich experimentátor priložil na ruku, čím jej spôsobil príšernú bolesť. Aj keď nožnice v skutočnosti horúce neboli, na ruke sa jej objavili pľuzgiere, ktoré sa hojili celé mesiace. Keď experimentátori s hypnózou konečne skončili, bola vyhlásená za mentálne nestabilného blázna.

Ako sa zbaviť žiadosti o ruku

V roku 1903 sa Martin Case vybral posťažovať na súd, že ho istá žena, slečna Ormondová, zhypnotizovala. Tvrdil, že city k žene prechováva len vtedy, keď je v jej prítomnosti a jej listy na neho pôsobia sugestívnou silou. Údajne mala hypnotizujúce oči a napriek tomu, že si ju chcel najať len ako chyžnú, prepadol jej čaru.

A čo chcela žena? Sobáš, a to za každú cenu. V jednom z prípadov zhasla lampu, sadla mužovi na kolená a civela mu do očí. Vtedy Case súhlasil, že sa s ňou ožení. Čoskoro však tvrdil, že akonáhle je z dosahu Ormondovej, žena sa mu hnusí. Case sa chcel od nej oslobodiť, v jej prítomnosti však na to nenašiel silu ani odvahu. Namiesto toho si najal právnika, ktorý tvrdil, že Caseova myseľ bola závažne ovplyvnená zvláštnymi silami a za svoje skutky nie je zodpovedný. Súd ho vypočul a zabezpečil mu ochranu.

pixabay.com

Svadba vďaka hypnóze

Nielen muži využívali hypnózu ako výhovorku. V roku 1897 istá mladá žena tvrdila, že ju muž zhypnotizoval a oženil sa s ňou. Rozdiel medzi týmto a ostatnými prípadmi je, že tento by aj mohol byť pravdivý.  Tým mužom bol totiž profesionálny hypnotizér a frenológ B.M.Main. Main bol práve na cestách, keď sa zatavil v New Yorku, kde ženu spoznal.

Bizarné je, že tá súhlasila, že sa za neho vydá, napriek tomu, že bola v tom čase zasnúbená s iným mužom. Keď jej rodina zistila, čo sa deje, podali na muža žalobu a na ďalší deň bol zatknutý. Na výsluchu žena tvrdila, že si na svadbu, ani na noc po nej vôbec nepamätá. Okrem toho, muža, s ktorým bola zasnúbená, milovala a Main ju odpudzoval. Jej jedinou túžbou bolo vymaniť sa z manželstva s Mainom.

Bez chloroformu

Začiatkom 20. storočia sa o hypnózu zaujímal naozaj takmer každý. Napríklad, A.J. Clark pracoval ako studniar. V roku 1902 sa mu však stal úraz, pri ktorom si vážne poranil ruku. Okamžite bol prevezený na operáciu. Clark však odmietal chloroform, ktorý mu lekári ponúkali. Namiesto toho sa lekára opýtal, ako dlho bude operácia trvať. Ten mu odpovedal, že na nápravu ruky bude potrebovať asi hodinu. Nato Clark zavrel oči, šúchal si hlavu poranenou rukou a upadol do hlbokého spánku.

Operácia začala, Clark však na rezanie, ani iné procedúry nijak nereagoval. Zákrok skončil niekoľko minút predtým, než by uplynula hodina. Lekári si okolo Clarka posadali a čakali, či sa studniar preberie. Keď uplynula hodina, pacient sa posadil a ponaťahoval. Tvrdil, že počas operácie vôbec nič necítil ani nepočul a po prebudení sa cítil dobre.

pixabay.com

Nič pre verejné televízie

Čo myslíte, bolo by múdre zhypnotizovať divákov prostredníctvom televízie? BBC sa rozhodla odštartovať v roku 1946 test a najala hypnotizéra, ktorý sa postavil pred kameru. Pri prvom pokuse sledovalo program 12 divákov, 5 z nich upadlo do hlbokého spánku. Druhého testu sa zúčastnilo 6 divákov, pričom 4 opäť upadli do spánku. Dvaja z nich dokonca spali tak hlboko, že musel prísť hypnotizér osobne, aby ich prebral.

Vtedy sa rozhodlo, že vysielanie hypnózy prostredníctvom verejnej televízie je až príliš nebezpečné. Verilo sa, že ak by niektorý divák upadol do príliš hlbokého spánku, dokázal by ho prebrať len hypnotizér, ktorý jeho stav zapríčinil.

Zločin proti vôli

Okolo roku 1900 sa veľa kriminálnikov snažilo vyhovoriť na to, že ich niekto zhypnotizoval a k činu donútil. Tvrdili, že na nich pôsobí neznáma sila, stratili vlastnú vôľu, alebo že ich niekto uvrhol do stavu podobnému zombie. Napríklad, v roku 1923 sa taký prípad odohral v Nemecku, keď žena menom Paula Boden tvrdila, že ju zhypnotizovali dvaja muži. Bodenová a dvaja muži ukradli z Rontgen Institute zariadenie v hodnote 7 miliónov mariek.

Všetkých troch zadržala polícia. Keď sa však postavili pred sudcu, Bodenová tvrdila, že za spáchaný zločin nemôže. Nechala sa vyšetriť lekármi a tí tvrdili, že musela byť zhypnotizovaná. Navyše, muži priznali, že v minulosti už zhypnotizovali inú ženu. Prisahali však, že Bodenová nie je pod vplyvom hypnózy. Napriek tomu si muži na nejaký čas posedeli vo väzení.

Nikdy nehypnotizujte policajta

Malo ísť o zábavu, všetko sa však zvrtlo, keď sa v roku 1924 austrálsky profesor rozhodol predviesť, čo dokáže s hypnózou. Najprv bez problémov zhypnotizoval niekoľko ľudí z publika. Potom zbadal policajta a pozval ho na pódium. Muž uviedol policajta do stavu hypnózy, dal mu do ruky palicu a povedal mu, že je to zbraň. Následne hypnotizér povedal: „Vystreľ do publika a zatkni ľudí za výtržnosti.“

pixabay.com

Hypnotizér si myslel, že to bude zábavné. Keď si však policajt uvedomil, že palička nestrieľa, vytasil svoju skutočnú zbraň. Zabil troch ľudí a ďalších troch poranil. Ľudia prepadli panike a nebolo ľahké policajta z hypnózy prebrať. Keď sa to podarilo, údajne sa kvôli tomu, čo vykonal, zbláznil a hypnotizér bol za svoje nerozvážne konanie zatknutý.

Nechali by ste sa zhypnotizovať?

Pozri aj: Autohypnóza vás zbaví stresu a úzkosti za 15 minút. Ako na to?

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov