Foto: pexels.com

Pre niektorých ľudí je ráno hotovým utrpením.

Začína zvonením budíka, ktorý zvyčajne zvoní priskoro, umyť sa, obliecť, možno niečo zhltnúť, zaliať kávu a bežať do práce či do školy. Toto nie je ideálne ráno a pre mnohých sa vyznačuje okrem rituálov aj tým, že hneď zrána zaútočí úzkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hľadajte fyzické príčiny

Neurovedci si však myslia, že v mnohých prípadoch sa tento stav dá vyriešiť jednoduchou otázkou. Akou? Opýtajte sa samých seba, či rána začínajúce pocitom úzkosti náhodou nemajú fyzické príčiny.

Úzkosť totiž nemusí byť spôsobená len tým, že od rána nedokážete myslieť na nič iné len na to, aké povinnosti máte pred sebou a koľko málo času na ne máte. Vyliezť z postele je možno ťažké preto, že sa vám vaše telo snaží niečo povedať.

Ako vzniká emócia

Odborníčka v oblasti neurológie, Lisa Feldman Barrett, hovorí, že emócie sú vlastne spôsob, akým sa mozog snaží odhadnúť, čo sa okolo nás a v našom tele deje. Vo svojom príhovore na TED konferencii sa Lisa vyjadrila, že keď sa napríklad cítime mizerne, je to tak preto, lebo zažívame niečo, čo nám je fyzicky nepríjemné.

Foto: unsplash

Regulovanie správania

Mozog následne emóciu zaradí podľa toho, aké sú naše doterajšie skúsenosti. Čím viac skúseností máte, tým ľahšie dokáže mozog emóciu kategorizovať, vy ju dokážete následne rozoznať a zaradiť. Na základe toho potom môže človek regulovať svoje správanie.

Mozog vás na problém upozorní hneď

Keď sa teda ráno necítite psychicky práve najlepšie, nemusí sa za tým nevyhnutne ukrývať veľký problém, môže to mať fyzické vysvetlenie a úzkosťou, teda negatívnou emóciou, sa nám mozog snaží naznačiť, že je najvyšší čas veci vyriešiť. Možno ste si nedopriali dostatok spánku, možno ste hladní, alebo ste možno nepili dostatok vody. Takéto prejavy si nemusíte všímať alebo ich možno ignorujete a odkladáte na neskôr, no mozog žiadne neskôr nepozná a na problém vás upozorní hneď.

Foto: unsplash

Emocionálna inteligencia

Úzkosť teda nemusí byť len znamením toho, že niečo nie je v poriadku s vaším životom. Najbližšie, keď budete mať pocit nepohody, opýtajte sa samých seba, čo by ste mohli urobiť, aby sa ho podarilo vyriešiť. Schopnosti rozoznať vlastné emócie, pripísať im príčinu riešiť ju, hovoríme emocionálna inteligencia. A práve táto schopnosť mám umožňuje efektívne fungovať napríklad v práci, ale aj vo vzťahoch s ľuďmi okolo nás.

Možno sa tomu verí ťažko, no nad vlastnými emóciami máte viac kontroly, ako by sa mohlo zdať. Neraz sa však ľudia trápia napriek tomu, že majú v rukách efektívnu zbraň, a tou je emocionálna inteligencia.

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov