Pre mnohých z nás je spánok úľavou, únikom z reality a nádejou, že zajtrajšok bude dobrý.

Pre niektorých však spánok nie je vytúženým odpočinkom, ale nočnou morou v pravom slova zmysle. Počas spánkovej paralýzy je jedinec bdelý, no nemôže sa pohnúť ani kričať a má pocit ťažoby na hrudi. Okrem toho má pocit, že vidí a počuje skutočne desivé veci. Výskumy tvrdia, že spánková paralýza je pomerne bežný jav a zažijú ju až 4 z 10 ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Títo ľudia však svoje zážitky neprajú ani najhoršiemu nepriateľovi. Veď nakoniec, posúďte sami.

Temná bytosť

Jeden z užívateľov Redditu sa priznal, že ako dieťa občas zažíval spánkovú paralýzu. Vtedy sa prebudil ležiac na chrbte a v kúte miestnosti videl temnú bytosť, nedokázal sa však ani len pohnúť, hovoriť či kričať. Keď napokon dokázal pohnúť aspoň prstom, temná bytosť sa vyrútila priamo na neho.

Lucídne snenie

Ďalší z užívateľov sa zas rozhodol, že si vyskúša navodiť lucídne snenie. Ako v predošlom prípade, aj on zrazu uprostred noci otvoril oči, no nedokázal sa pohnúť. V rohu stála vysoká škaredá postava, ktorá vydávala desivé zvuky. Ako ste si zrejme domysleli, viac to už neskúšal.

Temná pani

Jeden z užívateľov údajne zažíva spánkovú paralýzu dva až trikrát za mesiac. Vtedy počuje ženský hlas, ako mu hovorí „Choď už spať.“ Alebo „Dobrú noc, miláčik.“  Žena vždy sedí na jeho hrudi, má mladú tvár, no kostnaté ruky a je celá odetá v čiernom.

unsplash.com

Bezmocnosť

Tento úbohý človek zažíva spánkovú paralýzu pomerne často, ak si chce napríklad pospať po práci. Najhoršia je tá bezmocnosť, keď nemôžete nikoho zavolať na pomoc. Dohodol si však s priateľkou znamenie – ak bude hýbať prstami na nohách, práve zažíva spánkovú paralýzu.

Spomienka

Tento užívateľ si zase spomína, že niečo také zažil, keď mal len 10 rokov. Zobudil sa a nevládal dýchať, na hrudi mal nesmiernu ťažobu a všetko naokolo malo oranžový nádych. Zrazu začul smiech a omdlel. Prebral sa o niekoľko minút neskôr.

Dobrú noc

Prvá spánková paralýza býva zvyčajne tá najhoršia, a taká bola aj v prípade tohto človeka. Keď to zažil prvýkrát, ležal na boku a na hrudi pocítil tiaž. Nedokázal sa ani pohnúť, keď mu niečo zašepkalo do ucha: „Prichádzam ti popriať dobrú noc.“

Keď sa nočná mora zmení na skutočnosť

Toto dievča trpelo spánkovou paralýzou pomerne často. Vždy videla v kúte temnú postavu muža, no nikdy nemohla kričať a zavolať rodičov. S postupom času sa muž približoval a nakoniec jej prechádzal rukami po tele. Raz sa však prebudila a zistila, že skutočne sa jej niekto snaží ublížiť. Keď začala kričať, pribehli rodičia a zavolali políciu. Muž ale ušiel a nikdy sa ho nepodarilo chytiť.

unsplash.com

Opakovanie

Zažiť spánkovú paralýzu raz je hrozné, no zažívať ju pravidelne, tomu sa povie horor. Jeden z užívateľov hovorí, že v rámci spánkovej paralýzy vidí vždy v rohu malé dievča, ktoré zrazu začne kričať, pribehne k nemu a pokúša sa ho zaškrtiť. V inom prípade zas počuje, ako sa niekto pokúša dostať dnu cez dvere. Najhoršia je údajne tá bezmocnosť, nemôžete kričať, ani sa pohnúť.

Mimozemšťania

V spánkovej paralýze ľudia počujú rôzne veci a jeden z užívateľov tvrdí, že počul, ako mimozemšťan hovorí: „Pozor, zobudil sa.“ Mal pocit, že mu niekto sedí na hrudi a je priviazaný k zubárskemu kreslu. Najprv si myslel, že ho uniesli mimozemšťania, až po chvíli si uvedomil, že to bola len ďalšia spánková paralýza.

Mačka

Tento človek zažíva hrôzy už od svojich 16 rokov. V jednom prípade cítil na hrudi mačku, na tvári mačacie chlpy a počul dokonca aj jej mňaukanie. Žiadnu mačku však nikdy nemal.

Tučniaky

Našťastie, nie všetky zážitky sú desivé. Tento muž zažil spánkovú paralýzu trikrát, z toho v dvoch prípadoch videl muža chodiaceho po izbe, no v treťom prípade chodili po izbe tučniaky.

Zrkadlo

Spánková paralýza u tejto ženy začala po tom, čo ju kôň kopol do tváre a zlomil jej sánku. Keď sa prebrala, videla, ako niečo posúva zrkadlo bližšie k nej, inokedy zas niečo priťahovalo ju k zrkadlu. Žena bola z týchto stavov natoľko vydesená, že zakaždým išla spať skutočne vydesená.

unsplash.com

Syndróm explodujúcej hlavy

Daný jav nemusí byť len o pocitoch tiaže na hrudi a postavách v kúte. V niektorých prípadoch sa prejavuje aj pocitom, že vám niekto práve strelil do hlavy. Po tomto je už však takmer nemožné opäť pokojne zaspať.

Zažili ste niekedy spánkovú paralýzu aj vy? Napíšte nám o tom do komentárov.

Pozri aj: 11 mimoriadne zvláštnych vecí, ktoré sa vám môžu stať počas spánku

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov