O ženách koluje mnoho mýtov a povier, hovorí sa, že sú to nevyspytateľné tvory.

Hovorí sa, že ženy dokážu rozlíšiť viac farieb ako muži, majú pamäť ako slony, hovoria viac ako silnejšie polovičky a multitasking pre ne nepredstavuje ani najmenší problém. Aj žena je však človek a stále je čo objavovať a učiť sa. Dôkazom toho je mnoho štúdií, ktoré sa zameriavajú len na nežnejšie pohlavie a musíme podotknúť, že zistenia sú skutočne zaujímavé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pamätajú si, čo treba urobiť ale nie to, čo už bolo urobené

Ak žijete v jednej domácnosti so ženou, možno ste už aj vy zažili hádku kvôli povinnostiam, ktoré ste nesplnili- či už ide o povysávanie alebo vynesenie smetí. Aj keď je to nepríjemné, má to svoje vedecké vysvetlenie.

Výskumníčka Liana Palermo poverila 100 mužov a 100 žien rôznymi úlohami, ktoré mali otestovať ich pamäť. Ukázalo sa, že ženy si veľmi dobre pamätali povinnosti, ktoré majú ešte pred sebou, ľahko však zabúdali na tie, ktoré už boli vykonané. Žena, ktorá má na starosti celú domácnosť, musí toho držať veľa na pamäti, myseľ sa s tým teda rozhodla vyrovnať takouto selekciou.

Ak vás teda najbližšie partnerka bude karhať za to, že nikdy nevynášate odpadky, nezlostite sa, za selektívnu pamäť jednoducho nemôže.

Čuch

Istý americký sexuológ vyhlásil, že čím je muž zdravší, tým výraznejšie je možné cítiť feromóny, ktoré vylučuje. Štúdie dokazujú, že žena dokáže zacítiť prítomnosť muža aj v parfumérii plnej žien, ktoré práve testujú tie najlepšie voňavky.

Aj keď to znie ako zvláštna superschopnosť, žena údajne dokáže do 3 sekúnd za pomoci čuchu zistiť, či má muž zdravý imunitný systém. Okrem toho, vôňa partnera pôsobí na ženu upokojujúco. Preto tak rady „kradnú“ mikiny či tričká.

pexels.com

Nezamilujú sa tak ľahko

Aj keď sa zdá, že práve ženy sú tie romantické duše, ktoré sa zamilujú na prvý pohľad, opak je pravdou. Žene trvá oveľa dlhšie, kým sa zamiluje, ako mužovi. Výskumy ukazujú, že až 25 percent mužov sa zamiluje v čase medzi prvým až štvrtým rande, kým u žien je to len 15 percent. Niektoré ženy dokonca tvrdia, že potrebujú omnoho dlhší čas na to, aby sa u nich pri pohľade na muža objavili povestné motýle v bruchu.

Ranné nevoľnosti

Aj keď by sa im každá žena najradšej vyhla, kanadský výskum ukazuje, že ranné nevoľnosti počas tehotenstva poukazujú na zdravý vývin plodu. Ide totiž údajne o obranný mechanizmus tela, ktorý by mal dieťatko ochrániť pred toxínmi. Ženy, ktoré v prvom trimestri trpia rannými nevoľnosťami teda pravdepodobnejšie porodia zdravé dieťa a hrozí im nižšie riziko potratu. Dokonca to má údajne pozitívny vplyv aj na inteligenciu dieťaťa. Nič však netreba preháňať a ak v sebe žena nedokáže udržať ani šálku čaju, mala by okamžite vyhľadať lekára.

Inteligencia

Britský výskumník Satoshi Kanazawa zistil, že čím je IQ ženy vyššie, tým menej túži po deťoch. Konkrétne vypočítal, že s nárastom IQ o 15 bodov klesá túžba po dieťati až o 25 percent. Ako je teda možné, že nás stále tak veľa pribúda? Vedec to zdôvodnil tým, že ľudstvo zrejme jednoducho hlúpne, pretože inteligentné ženy preferujú vzdelávanie, kariéru a cestovanie, alebo radšej budú vychovávať jedno dieťa ako veľkú rodinu.

pexels.com

Deti a starnutie

Istej štúdie sa zúčastnilo viac ako 2 000 žien rôzneho veku a ukázalo sa, že čím je žena staršia, tým viac sa jej po pôrode skracujú teloméry, teda koncové časti chromozómov. Samozrejme, za rýchlejšie starnutie nie sú zodpovedné len deti, ale aj faktory ako napríklad stres. Týmto sa však vedci nepokúšajú ženy presvedčiť, aby nemali mať deti.

Žiarlivosť

Tento výskum má na svedomí Slovák Adam Pazda zo Slovenskej akadémie vied. Pazda v rámci výskumu požiadal ženy aj mužov, aby sa zapozerali na rôzne fotografie žien a zhodnotili, aké v nich vyvolávajú pocity. Ukázalo sa, že ženy vnímali ako hrozbu tie ženy na fotografiách, ktoré mali oblečené červené šaty. Dokonca sa vyjadrovali, že by si nepriali, aby ich partner s danou ženou na fotografii komunikoval. Iná farba šiat také výrazné emócie nevyvolávala. Muži aj ženy však považovali dámy v červených šatách za viac bezstarostné a odviazané.

Ktorá informácia o ženách vás prekvapila najviac?

Pozri aj: Ženy, ktoré pravidelne robia túto jednu vec, majú lepší sexuálny život, častejší orgazmus a sú so sebou spokojnejšie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov