V západných krajinách dochádza k akejsi explózii neurologických ochorení.

Napríklad demencia so skorým nástupom či syndróm cudzej ruky. Niektoré ochorenia mozgu majú také bizarné prejavy, že ich lekári omylom pripisujú na vrub psychiatrickým ochoreniam.

Článok pokračuje pod videom ↓

Encefalitída anti-NMDA receptorov

Ide o nedávno objavené autoimunitné ochorenie, ktoré okrem iného spôsobuje opuch mozgu. Ten spôsobuje halucinácie, násilné správanie a dezilúzie. Pacient pôsobí ako posadnutý démonom. O niekoľko dní nastupujú nedobrovoľné pohyby a záchvaty. Až 90% prípadov je však nesprávne diagnostikovaných. Na psychiatriách a v nemocniciach môže byť v kóme množstvo ľudí práve s týmto ochorením, ktorí nedostávajú správnu liečbu.

24-ročná Susannah zaplatila milión dolárov v nemocniciach, kde jej niekoľkokrát zle určili diagnózu. Mala halucinácie a záchvaty. Správala sa ako zviera, kopala a bila ľudí okolo seba. Až keď ju lekár požiadal, aby nakreslila hodiny a ona dala všetky čísla na jednu stranu, zistilo sa, že má zápal v mozgu. Začali ju liečiť tesne pred tým, než by upadla do kómy a zomrela by. Ochorenie sa nedá úplne vyliečiť, môže byť len v remisii.

Othellov syndróm

V skratke OS, je ochorenie, v rámci ktorého jedinec trpí dezilúziou, že partner je neverný. V niektorých prípadoch pacient halucinuje, že jeho polovička má sex s niekým iným. Objavuje sa väčšinou vo veku nad 68 rokov a ide o neurologické ochorenie postihujúce čelné laloky. Chorobu môže spustiť aj liečba Parkinsonovej choroby.

Istý 42-ročný muž po liečbe Parkinsona neustále hľadel na príjazdovú cestu a trval na tom, že čoskoro príde milenec jeho ženy. Podobne ako v predošlom prípade, pacienti môžu byť mimoriadne násilnícki. Muži sa často pokúšajú zabiť svoje manželky a napádajú susedov v podozrení, že práve s nimi má žena pomer.

Senzorická desynchronizácia

Prvý zaznamenaný bol prípad pilota šesťdesiatnika, ktorý počul hlasy skôr, než ľudia niečo povedali. Je to ako sledovať film s nezosychronizovaným obrazom a zvukom. Dokonca aj vlastný hlas počuje skôr, ako otvorí ústa. Ukázalo sa, že dôvodom sú lézie na mozgu. Vedcom nie je celkom jasné, ako dokáže mozog zosynchronizovať zvuk a pohyb, keďže majú rôznu rýchlosť, zrejme však máme v mozgu viac než jedny „hodiny“ a ak do seba nezapadajú, zvuk a obraz spolu neladia.

Extatické epileptické záchvaty

Alebo extatická aura sa objavuje v prvých momentoch záchvatu. Popísal ju napríklad spisovateľ Fyodor Dostojevskij. Aj 53-ročná učiteľka zážitok popísala ako niečo neuveriteľne pokojné, mierumilovné, krásne a skvelé. Údajne sa po zážitku prestala báť smrti a vníma svet jasnejšie. Niektorí vedci si myslia, že extatický záchvat sa približuje tomu, čo ľudia cítia, keď sa ocitnú na prahu smrti. Vedcom nie je jasné, čo sa vlastne v mozgu deje, extatické záchvaty však zažíva len 1-2% ľudí s epilepsiou.

pixabay.com

Mizofónia

Mizofonika dokážu neuveriteľne hnevať aj najdrobnejšie zvuky, ktoré bežný človek ledva postrehne. Napríklad žuvanie žuvačky, sŕkanie, našľapovanie a mnoho iných. Ak ich nejaký zvuk otravuje, majú pocit, že od zlosti a úzkosti explodujú. Bizarné je, že im nevadí hluk, ale drobné nenápadné zvuky. Objavuje sa v puberte a časom sa mizofónia zhoršuje natoľko, že niektorým začne prekážať aj zvuk dýchania. Je to ako keby sto ľudí naraz škriabalo nechtami po tabuli. Liečba na mizofóniu neexistuje. Neostáva iné, než sa so zvukmi zmieriť, zakričať si alebo použiť štuple do uší.

Topografická dezorientácia

Predstavte si, že by ste boli stratení každý deň aj vo vlastnom dome. Neurologické ochorenie spôsobuje, že jedinec sa absolútne nie je schopný orientovať v priestore. Pacientka Sharon ním trpí od piatich rokov, nikomu však o tom nepovedala. Bolo to tak zlé, že nedokázala nájsť ani plačúce deti vo vlastnom dome. Lekári si myslia, že ide o chybnú komunikáciu jednotlivých častí mozgu. Na ochorenie doteraz neexistuje liek.

Hudobné halucinácie

Jedného dňa Sylvia počula pred domom klavír. Žiadny tam však nebol, mala hudobné halucinácie. Tie sú také reálne, že pacient môže mať skutočne pocit, že v jeho izbe je orchester. Halucinácie môže vyvolať depresia, OCD či schizofrénia. Väčšinou však mozog nesprávne interpretuje podnet. Sylviine halucinácie väčšinou prestali, keď si zapla skutočnú hudbu.

pexels.com

Huntingtonova choroba

Je to dedičné ochorenie, ktoré postupne ničí mozgové bunky. U pacienta sa objavujú nedobrovoľné zášklby tela, výbuchy agresivity a bizarné správanie. Istý prípad napríklad popisuje muža, ktorý pod vplyvom ochorenia vtrhol do kuchyne nahý, so spodným prádlom navlečeným na hlave. Bežné sú výkyvy nálady, depresia, apatia, strata pamäte a schopnosti učiť sa. Prvým príznakom sú však väčšinou nedobrovoľné pohyby tváre, prstov a chodidiel. V neskoršom štádiu sa stráca schopnosť jesť, hovoriť a chodiť. Zatiaľ neexistuje liečba.

McLeod syndróm

Spôsobuje ho dedičná mutácia génu a postihnutých je len okolo 150 mužov na celom svete. Príznaky zahŕňajú záchvaty, slabosť, atrofiu, zášklby rúk a nôh, zvláštne grimasy, zvukové prejavy a mentálny úpadok. Práve zmeny v správaní lekárov často mätú a mýlia si ochorenie so psychiatrickým prípadom. Spočiatku sa totiž syndróm prejavuje depresiou a emocionálnou nestabilitou. Vedci si myslia, že práve tento syndróm mohol byť zodpovedný za to, že Henrich VIII nechal z paranoje zabiť 6 z 8 manželiek.

Syndróm cudzej ruky

Hemisféry mozgu komunikujú pomocou telesa zvaného corpus calosum. V prípade epilepsie sa teleso naruší, aby záchvaty ustali. Väčšinou sa pacient uzdraví, občas sa však stane, že hemisféry mozgu začnú fungovať nezávisle. To vedie k syndrómu cudzej ruky, ktorým trpela aj Karen. Kým jednou rukou si košeľu zapínala, druhá ruka ju rozopla. V niektorých prípadoch začne ruka pacienta biť.

Ochorenie sa netýka len rúk, ale aj nôh. Ak chce ísť pacient jedným smerom, ale jedna noha sa rozhodne ísť inde, je nútený bezmocne chodiť v kruhu.

Pozri aj: Čo videl šaman v psychiatrickej liečebni? Západná kultúra pochopila psychické poruchy celkom zle

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov