Práca je súčasťou života. Je dôležitá nielen preto, aby sme zarobili, ale aj preto, aby sme sa neustále rozvíjali a posúvali sa ďalej.

Miestami sú však na človeka kladené privysoké nároky. Snažíme sa robiť neustále viac a viac, naberáme si prácu, na ktorú už viac nemáme čas, odmietame si to však pripustiť. Aby sme dosiahli svoje ciele, sme ochotní urobiť takmer čokoľvek. Neraz obetujeme aj svoje zdravie. Týchto 8 signálov vám však napovie, že ste zašli priďaleko a mali by ste na chvíľu vypnúť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nedostatok energie

Je samozrejmé, že ak každý týždeň ťaháte nadčasy, vaše telo vám dá vyčerpanosť pocítiť. Ak vás unavuje už aj myšlienka na to, že ráno musíte opäť vstať a pracovať, je to jasné znamenie, že je čas spomaliť. Nechcete predsa, aby vás postihol syndróm vyhorenia. Ak tomu chcete zabrániť, je dôležité vedieť oddeliť prácu a súkromie. Zatrieďte si priority a urobte si čas na tie najdôležitejšie úlohy. Ak tie menej dôležité úlohy nesplníte, nemusia vás trápiť výčitky svedomia. Okrem toho, každý deň by ste si mali dopriať čas na oddych, ideálne niekoľko hodín po práci predtým, ako sa vyberiete do postele. Vypnite email, telefón a jednoducho sa venujte tomu, čo máte radi.

unsplash.com

Neviete zaspať

Ak váš mozog neskoro do noci fičí na plné obrátky, nedokáže sa potom z minúty na minútu prepnúť do spánkového režimu. Jednou zo známok prepracovanosti je teda aj neschopnosť zaspať. Ako tomu zabrániť? Pokúste sa napríklad meditovať. Ak neviete ako, pomôcť vám môže množstvo videí a aplikácií, ktoré nájdete na internete.

Dopujete sa kofeínom

Ak aj vy potrebujete hneď ráno šálku kávy, nie ste v tom sami. Množstvo ľudí nahrádza nedostatok spánku kofeínom. Nanešťastie, káva je len dočasné riešenie a navyše môže viesť ku vzniku úzkosti a iným problémom. Pokúste sa kofeín na istý čas obmedziť. Nevravíme, že sa jej máte vzdať úplne, no dopíjať ôsmu šálku kávy o desiatej večer asi nie je šťastné riešenie.

unsplash.com

Zabúdate

Čím dlhšie denne pracujete, tým viac má mozog problém spracovať informácie. Zrazu sa stáva, že zabúdate, aj keď predtým ste s pamäťou nikdy problém nemali. Zabudnete, kde ste dali kľúče alebo na dôležitý termín a nedokážete sa sústrediť ani na najjednoduchšie úlohy. To vedie k značnej frustrácii. Najlepším riešením je v tomto prípade dostatok spánku. Aby ste dokázali efektívne fungovať, potrebujete najmenej 7 hodín každý deň. Okrem toho, pomôcť vám môže napríklad aj plánovač.

Ste častejšie chorí

Prepracovanosť má zásadný vplyv nielen na myseľ, ale aj na telo. Ak mu nedáte dostatok času na odpočinok, môžu sa u vás objaviť príznaky úzkosti, bolesti hlavy, problémy s trávením a ochorenia srdca. Okrem toho, stres má vplyv aj na váš imunitný systém. Ten sa vyplavovaním nadmerného množstva kortizolu, hormónu stresu, oslabuje. Opäť teda opakujeme, nezabúdajte na odpočinok a dbajte na to, aby ste svoje telo zásobovali dostatočným množstvom vitamínov.

Máte zlú náladu

Iste vám netreba pripomínať, že byť zavalený množstvom práce nikomu na nálade nepridá. Pocity beznádeje a frustrácie sa môžu stupňovať až do tej miery, že začnete trpieť depresiami. A aj keď svoju prácu milujete, občas nezaškodí menšia zmena. Vyskúšajte popri práci niečo nové, venujte sa novým koníčkom, hľadajte výzvy.

unsplash.com

Chudnete alebo priberáte

Bežným príznakom nadmerného stresu je strata chuti do jedla a podráždený žalúdok, vďaka čomu môže vaša váha klesnúť až do nezdravej miery. Niektorí ľudia však nejedia preto, lebo považujú jedenie za stratu času, ktorý by mohli venovať pracovným povinnostiam. Iní si zas radšej každý deň objednajú niečo z donášky, aby nemuseli strácať čas varením, týmto však trpí nielen váha, ale aj peňaženka. Pravidelná a pokiaľ možno zdravá strava je však nevyhnutná na to, aby ste dokázali fungovať. Ak nemáte čas na prípravu jedla ráno, urobte to deň vopred. Vaše telo to potrebuje a poďakuje sa vám.

Izolácia

Ľudia, ktorí venujú viac času práci, prirodzene nemajú toľko času na rodinu a na priateľov. Kedy ste naposledy s niekým hovorili o niečom inom ako o práci? Ak si nedokážete spomenúť, je najvyšší čas to zmeniť. Osamelosť a izolácia nikomu neprospievajú. Nikto nevraví, že máte prestať pracovať úplne, aby ste sa venovali rodine, je však dôležité nájsť zlatú strednú cestu a vo voľnom čase sa venovať aj rodine a priateľom.

Pamätajte, práca je dôležitá, nie však na úkor vášho zdravia a šťastia.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov