Už od detstva väčšine z nás rodičia vrývali do pamäti, aké je dôležité správať sa slušne a držať sa morálnych štandardov.

Akí sme však v skutočnosti? Sme naozaj prirodzene dobrými stvoreniami? Čo sa stane, keď dostane človek slobodu a možnosť urobiť čokoľvek s vedomím, že za nič nebude potrestaný? Odpoveď na túto otázku hľadajú vedci už desaťročia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Experiment Mariny Abramovič

Umelkyňa Marina Abramovič sa rozhodla, že zistí, čo urobí človek, keď dostane absolútnu slobodu a možnosť mať nad iným moc. Experiment s názvom Rhythm 0 sa odohral ešte v roku 1974, aj dnes je však jeho téma mimoriadne aktuálna. Marina stála v miestnosti po dobu 6 hodín, pričom na stole vedľa nej bolo položených 72 predmetov- vrátane fotografie, hrozna, nožníc, skalpelu, ruže či nabitej zbrane. Ľudia dostali inštrukciu, aby vzali zo stola čokoľvek a vykonali Marine hocičo, čo im príde na um.

Spočiatku všetko prebiehalo hladko, ľudia sa správali slušne a milo, Marinu objímali a dávali jej kvety. Postupom času sa však situácia zvrtla. Keď videli, že Marina neprotestuje ani sa nijak nebráni, zničili jej šaty a neváhali ju porezať skalpelom. Ľudia boli čoraz agresívnejší a zlom nastal, keď jeden z divákov pristúpil k Marine s nabitou zbraňou, dal jej ju do ruky a zbraň v jej ruke namieril na Marininu hlavu. V tom momente sa medzi divákmi strhla hádka. Neskôr Marina uviedla, že keď dáte ľuďom dostatok slobody, dokážu vás zabiť. Aj mierumilovný človek sa po niekoľkých hodinách môže zmeniť na toho, ktorý skalpelom ubližuje inému.

Vplyv zážitkov z detstva

Existujú dva typy extrémnej výchovy v rodine. V niektorých rodinách sú deti vychovávané mimoriadne prísne a nemajú žiadne práva. V dospelosti si to kompenzujú tým, že znepríjemňujú život vlastným deťom. V iných zas majú slobody až príliš veľa a nevedia, ako s ňou naložiť. Takí ľudia majú neskôr v živote pocit, že sa im každý musí podvoliť a všetko musí byť tak, ako si prajú. Je nesmierne dôležité nájsť v tomto smere zlatú strednú cestu, ktorá dieťa naučí rešpektovať iných, zároveň však mať dostatok slobody.

unsplash.com

Aj keď je sloboda potrebná, nevyhnutné sú aj limity, ideálne podané aj s vysvetlením. Napríklad, keď sa chce dieťa hrať so zápalkami, vysvetlite mu, že ich teraz do ruky brať nesmie, lebo tým môže ublížiť sebe alebo iným.

Nevyhnutnosť trestu

Vedeli ste, že ľudí nedesí samotná závažnosť trestu, ale to, že nevyhnutne nastane? Ako ste si však možno pomysleli, v niektorých prípadoch sa ľuďom podarí vyhnúť sa trestu úplne. Okrem toho, trest sa môže minúť účinku. Štatistiky dokazujú, že až 68 percent trestancov, ktorí boli prepustení, sa v priebehu nasledujúcich troch rokov opäť dostali do potýčky so zákonom. Väzni si totiž myslia, že keď už raz trestaní boli, polícia ich druhýkrát nechytí. Práve fakt, že adekvátny trest je jednoducho nevyhnutný, ináč sa skutok bude opakovať, by mal byť braný do úvahy aj v otázke politickej imunity.

Absolútna moc

Iste ste už počuli o stanfordskom väzenskom experimente. Vznikol o ňom aj film s názvom Experiment. V ňom sa 26 dobrovoľníkov ujalo pozícií stráže a väzňov. Aj keď išlo len o experiment, je dôkazom toho, že ľudia sú schopní iným nesmierne ublížiť, ak na to majú moc.

Prečo sa k sebe takto správame?

Na túto otázku sa vedci pokúšajú odpovedať už niekoľko desiatok rokov. Experimenty ukázali, že ak sa vytvoria dve skupinky ľudí, prirodzene sa medzi nimi vytvorí súťaživosť, ktorá môže vyústiť až do nenávisti. Ak však majú skupinky spolupracovať, ochota pomôcť a solidarita vznikajú omnoho ťažšie. Pre ľudí je teda náročnejšie správať sa slušne a s úctou, než kruto a agresívne. Agresia je jednoducho rýchlejšia a ľahšia. S takýmto skupinkovaním a správaním sa ako „my“ a „oni“ sa stretávame na dennej báze. V čom sú však skutočne ľudia v inej skupine iní, okrem toho, že majú iné záujmy a preferencie?

Ako tomu zabrániť?

Agresivitu a obranné správanie v človeku vyvoláva strach. V záujem vlastnej nadradenosti a v snahe zbaviť sa strachu tak občas neváhame obrať o slobodu iných. Ako výhovorku potom neraz využívame nátlak spoločnosti, v ktorej žijeme. Každý si však zaslúži slobodu a každý je zodpovedný za svoje správanie.

Dnes viac ako kedykoľvek platí: „Správaj sa k iným tak, ako chceš, aby sa iní správali k tebe“.

Pozri aj: Dovolila ľuďom, aby s ňou 6 hodín robili, čo len chcú. Tento zvrátený experiment poukázal na krutosť ľudí naozaj poburujúcim spôsobom

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov