Zrejme väčšina z vás si rada pochutí na dobrom jedle. A pokiaľ dobre vonia a dobre vyzerá, je šanca, že sa stane jedným z vašich obľúbených. Viete si však predstaviť, že by ste do konca života mali jesť už len to jedno jediné jedlo?

Ako dospelí už máme väčšinou radi široký repertoár jedál. Ako deti sme však boli pomerne vyberaví. Mali sme niekoľko obľúbených jedál a ostatné sme odmietli čo i len ochutnať. Porucha zvaná arfid sa síce väčšinou priamo netýka len obľúbených jedál, ide však o ľudí, ktorí sú extrémne vyberaví a nie sú schopní jesť nič iné okrem istého druhu potravy. A často sú odkázaní len na niekoľko jedál, ktoré môžu, alebo sú ochotní jesť, v extrémnych prípadoch je to aj jedno jediné jedlo. Čo presne vlastne afrid je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Plný názov poruchy arfid je Avoidant/restrictive food intake disorder, v preklade reštriktívna porucha príjmu potravy. Tejto poruche sa vo vedeckých kruhoch začali bližšie venovať len nedávno a mnoho lekárov ju ešte vôbec nepozná. Postihnúť môže človeka v akomkoľvek veku, od batoľaťa až po starého človeka. Odkedy sa tento pojem stal známym, bolo diagnostikovaných niekoľko tisíc prípadov extrémne vyberavých jedincov.

vyberavosť
menshealth.com

Podstatou poruchy je, že jedinci sa príliš zaoberajú tým, čo jedia a aký dopad to bude mať na ich telo. Nie však v bežných medziach, ako napríklad u ľudí, ktorí sa zaoberajú zdravou výživou a vyhýbajú sa rôznym nezdravým potravinám. Jedinci trpiaci touto poruchou majú napríklad strach, že nejaké jedlo nedokážu prehltnúť, že ho ich telo nedokáže stráviť, a že im z neho bude zle, alebo trvale ochorejú. Táto úzkosť z jedla vedie k tomu, že si vyberú niekoľko „bezpečných“ jedál, a okrem nich nejedia nič iné. Problémom môže byť štruktúra jedla, farba tvar a rôzne iné aspekty jedla. Traumatizujúce môže byť pre nich nie len samotné jedenie, ale dokonca aj nákup potravín.

ovocie
freepik.com

Jedným z najťažších prípadov je prípad chlapca menom Zachary, ktorý nejedol žiadne ovocie, zeleninu, mäso, žiadne mliečne výrobky a mnoho ďalších potravín od veku jedenástich mesiacov. Teraz má dvanásť rokov a v podstate neje nič iné okrem niekoľkých suchých potravín béžovej farby, ako napríklad sucháre a praclíky. Ak by ste si mysleli, že bež živín predsa nemôže fungovať, Zachary živiny získava z výživových doplnkov. Bežne je na raňajky, obed aj večeru toast s arašidovým maslom. Jeho rodičia si mysleli, že je len veľmi vyberavý. Skúšali rôzne metódy od donútenia, odmeny, trestov. Dokonca ho niekoľko krát nechali ísť spať hladného, nič však nezabralo. Až keď ho vzali k psychológovi a na rôzne vyšetrenia, zistila sa príčina Zacharyho problému, a to arfid. Napriek tomu, že rodičia majú o jeho zdravie obavy, dali mu voľnú ruku, aby sa stravoval tak, aby trpel čo najnižšou mierou úzkosti.

arašidové maslo
pixabay.com

Ďalším z extrémnych prípadov je dospelá 29 ročná žena menom Amber Scott, ktorá prežíva väčšinou na hranolkách a pri pokuse zjesť čokoľvek iné sa roztrasie, rozplače a musí prekonať panický záchvat. Aj keby malo ísť o zrnko ryže. Aj obyčajné zrnko varenej ryže u Amber spôsobuje potoky sĺz a nevoľnosť. Občas ochutná kúsok pizze a cestovín, tvrdí však, že hranolky sú jediné jedlo, ktoré jej telo toleruje. Všetko ostatné jedlo je pre ňu odporné a neprijateľné. Aj čo sa hranoliek týka, nie je jedno aké sú. Hranolky musia byť úplne očistené, ručne narezané, vypražené v konkrétnom druhu oleja a bez príloh, len s trochou soli. Napriek tomu, že si uvedomuje, aké nebezpečné sú jej stravovacie návyky, nedokáže ich zmeniť.

hranolky
pixabay.com

Amber si myslí, že porucha siaha do jej detstva, kedy sa ju rodičia pokúšali donútiť zjesť tanier hrášku. Jej však hrášok pripadal nejedlý a tvrdí, že také jedlá jednoducho nedokáže zjesť. Nikdy nejedla mäso, zeleninu ani žiadne ovocie. Ak sa jej spýtate prečo nedokáže dať do úst napríklad kúsok ovocia, požuť a prehltnúť ho, nemá odpoveď. Sama nevie prečo, ale jednoducho cíti, že to nedokáže. Je to pre ňu, ako keby vás niekto požiadal, aby ste zjedli konár.

amber-scott
addictsrehab.com

Ako ste si zrejme domysleli, život s arfid nie je vôbec jednoduchý, okrem nutričnej stránky majú jedinci často problémy aj v osobnom živote. Ich porucha často zasahuje celú ich rodinu, pretože ľudia si často myslia, že „arfidisti“ sú jednoducho príliš tvrdohlaví a zaťatí skúšať nové jedlá. Majú taktiež strach socializovať sa, pretože sa boja, že ak sa niekto dozvie, že takmer nič nejedia, lebo sa jedla boja, vysmeje ich alebo odsúdi. Ako by ste reagovali vy, keby napríklad váš súrodenec alebo partner jedol len jediné jedlo a žiadne iné?

Pozri aj: VEDCI DOKÁZALI, ŽE DEPRESIA NIE JE IBA “ZLÁ NÁLADA”. V ĽUDSKOM MOZGU NAŠLI MIESTO, KDE TÁTO HROZNÁ CHOROBA VZNIKÁ

psych.sk (Petra Sušaninová) youtube.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov