Väčšina z nás v istom bode dospeje k rozhodnutiu, že by nebolo na škodu niečo si našetriť.

Šetrenie však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo spočiatku zdať. Aj keď si povieme, že si každý mesiac odložíme napríklad tretinu výplaty, vždy sa objavia nejaké nečakané výdavky. A človek predsa raz za čas musí ísť aj medzi ľudí, napríklad do kina či na koncert, kúpiť si niečo nové na seba alebo investovať do nového spotrebiča. Pomôcť by vám však mohlo toto pravidlo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo predstavuje pomer 50/20/30?

Dôležité je nájsť si systém a zistiť, ako si odkladať peniaze tým správnym spôsobom. Odborníci však odporúčajú urobiť to takto: vyčleňte si 50% zárobku na zaplatenie všetkých nevyhnutých vecí, 20% si odložte k úsporám a 30% vám ostane na ostatné útraty, ako napríklad posedenia s priateľmi či nové oblečenie.

Prečo je efektívne práve takéto delenie?

Najmä preto, že ak ste si ešte sporiť nezačali, je načase a táto metóda je jednoduchá, ale účinná. Okrem toho je len na vás, čo si do ktorej kategórie zaradíte. Polovicu by ste mali investovať do nevyhnutných platieb, ako je napríklad nájomné, energie či čokoľvek iné súvisiace s platením za bývanie. Niektorí ľudia si do tejto kategórie zaradia aj oblečenie, kým iní túto položku radia do tretej kategórie, teda k ostatným útratám.

20 percent investujete do čohokoľvek, čo považujete za svoj finančný cieľ, ako napríklad splatenie hypotéky, nejakého dlhu alebo šetrenie si na nové bývanie či na peknú dovolenku. Zvyšných 30 percent investujete napríklad na zábavu, členské do posilňovne či na svoje koníčky a záľuby.

unsplash.com

Kto je autorom tohto pravidla?

Prvým človekom, ktorý sa postaral o to, že sa pravidlo 50/20/30 stalo populárnym, bola žena menom Elizabeth Warren a jej dcéra Amelia Warren Tyagi. Napísali totiž knihu s názvom „All Your Worth“. V nej píšu, že žiadne pravidlo týkajúce sa sporenia nesadne každému a neexistuje akási univerzálna zásada, ktorá vám zaručí, že svoje finančné ciele splníte.

Pravidlo 50/20/30 je však dobrým začiatkom a ak vám nevyhovuje, môžete si ho prispôsobiť. Samozrejme, nie je možné držať sa tohto pravidla vždy. Občas sa stane, že výdavky v jednej oblasti sú jednoducho vyššie a nevyhneme sa tomu, aby sme si podiel investovania jednoducho prispôsobili.

Podarilo sa vám už nájsť spôsob, akým si niečo našetriť? Dajte nám vedieť v komentároch, aká metóda sa osvedčila vám.

Pozri aj: Jazda taxíkom, jedlo pre psa či eurá len tak. Toto je zoznam stránok, kde vám dajú rôzne veci či služby, za ktoré nezaplatíte ani jeden cent

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov