Štipka žiarlivosti sa vo vzťahu dá zniesť, treba však dávať pozor, aby neprekročila isté hranice.

Okrem toho, nie je žiarlivosť ako žiarlivosť. Vedeli ste, že okrem tej „obyčajnej“ existuje aj tzv. retroaktívna žiarlivosť? Ide skutočne o zvláštnu formu žiarlivosti, o ktorej sa dozviete viac v nasledujúcich riadkoch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Retroaktívna žiarlivosť sa od bežnej odlišuje tým, že sa zameriava na minulosť. Ak máte o niekoho záujem, nie je práve najromantickejšie preberať z každej stránky správanie bývalého alebo bývalej, či už sa rozhodnete kritizovať alebo chváliť. A práve toho sa môže týkať retroaktívna žiarlivosť. Jedinec totiž nie je žiarlivý pre súčasné partnerovo správanie, ale preto, čo vykonal v minulosti a ako sa správal.

Neustále vyčítanie minulosti

Za bežných okolností by človek nemal mať dôvod žiarliť na niečo, čo už je minulosťou, stáva sa to však v prípadoch, keď sa jedinec snaží svojho partnera v každom smere ovládať. Každý máme hranice niekde inde, niekto je ochotný tolerovať, keď mu partner číta správy, iný zas neznesie, keď mu partner kontroluje priateľov na Facebooku. Toto všetko sa však dá do istej miery považovať za „normálne“.

unsplash.com

Normálne však nie je, ak je partner akoby posadnutý tým, koľko milencov ste mali pred ním, s kým a kedy ste boli na rande a akí boli vaši predošlí partneri. Bežná žiarlivosť zvyčajne po nejakom čase pominie, tej retroaktívnej sa však človek nedokáže zbaviť len tak ľahko.

Ako spoznáte, že vášho partnera alebo partnerku trápi retroaktívna žiarlivosť?

Taká osoba väčšinou nedokáže prestať myslieť na to, kedy, kde a s kým ste mali fyzický či iný blízky vzťah. Chcú vedieť všetko o vašom minulom intímnom živote, najmä však to, s koľkými partnermi ste sa fyzicky zblížili. Následne vás budú urážať a súdiť zo strachu, že by sa niečo podobné mohlo zopakovať.

Takíto jedinci sú si väčšinou neistí sami sebou a boja sa, že pre vás nie sú dostatočne dobrí. Retroaktívna žiarlivosť je skutočne iracionálna, pretože minulosť už nezmeníme, jedinec sa však jednoducho nedokáže vzdať vtieravých a neustále sa vracajúcich myšlienok.

Ako sa retroaktívnej žiarlivosti zbaviť?

V prvom rade je nutné uvedomiť si dôvod strachu. Žiarlivý jedinec sa totiž väčšinou bojí, že stratí milovanú osobu a má pocit, že ju potrebuje mať neustále pod kontrolou, a to nielen čo sa prítomnosti a budúcnosti týka, ale aj v prítomnosti.

unsplash.com

Podvedome ich trápi strach, že každý je lepší ako oni a partner sa neustále obzerá po niekom lepšom a skúsenejšom. Retroaktívna žiarlivosť tvorí akýsi uzavretý kruh, ktorý nie je ľahké prerušiť, nie je to však nemožné. Dôležité je zamerať sa na vtieravé myšlienkové pochody. Pokúste sa napríklad zapojiť tretiu osobu, ktorá vám poskytne na vec celkom nový náhľad.

Nevyhnutné je taktiež pracovať na svojom sebavedomí a sebahodnotení. Uvedomte si, že každý z nás má svoju minulosť. Zamerajte sa na prítomnosť a na spoločnú budúcnosť. Žiarlivosť je totiž nesmierne mocná a zákerná a môže vám viac vziať, ako dať.

Pozri aj: Kedy je to „zdravé“ a kedy už nie? Toto je 10 znakov, že pri sebe máte chorobného žiarlivca

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov