Vône nie sú len na to, aby nám spríjemnili život, prípadne, aby nás upozornili, že niečo nie je v poriadku.

Majú funkcie, aké si neraz ani neuvedomujeme. Napriek tomu, že oproti iným tvorom má človek relatívne slabo vyvinutý čuch, je pre nás nevyhnutný. V olfaktorickom, teda čuchovom systéme, máme 5 až 6 miliónov čuchových buniek, kým napríklad zajac ich má 100 miliónov a pes až 220 miliónov. Ako teda vône ovplyvňujú našu myseľ?

Článok pokračuje pod videom ↓

Zvýrazňujú chuť

Aj keď chuťové receptory nám prezradia, či je jedno slané, sladké, kyslé alebo horké, až čuch rozhoduje o tom, či nám bude chutiť. Možno aj vy ste postrehli, že keď jete s upchatým nosom, jedlo chutí menej výrazne. Aby sme zážitok z jedla mohli skutočne precítiť, je potrebné, aby mozog prijímal informácie súčasne z čuchových aj chuťových receptorov.

Príťažlivosť

Parfumy kupujeme preto, aby sme pôsobili príťažlivo. Nedávna štúdia však dokázala, že nie vôňa samotná spôsobuje, že niekoho priťahujeme. Ak máme na sebe parfum, ktorý považujeme za naozaj dobrý, zvýši sa tým naše sebavedomie a práve to je zodpovedné za to, že nás niekto považuje za atraktívnu osobu.

Spomienky

Vedeli ste, že práve vône sú mimoriadne efektívnym spúšťačom emócií a spomienok? Spomeňte si napríklad na vôňu, ktorá sa šírila domom, keď stará mama piekla vaše obľúbené koláče. Nemáte pocit, že ste sa na moment vrátili v čase? Štúdie dokazujú, že vône sú pri vyvolávaní spomienok oveľa efektívnejšie, ako keby ste mali pred sebou fotografiu. Kým zrakové obrazy z mysle zmiznú už po krátkom čase, tie čuchové ostávajú v spomienkach aj celé roky.

unsplash.com

Nálada

Vône okrem spomienok v značnej miere ovplyvňujú aj našu náladu, a to na podvedomej úrovni. Práve na tomto princípe je založená aromaterapia. Niektoré vône na nás pôsobia negatívne, kým iné nás dokážu uvoľniť a navodiť príjemnú náladu.

Depresia

Ľuďom, ktorí o čuch prišli alebo ho majú oslabený, hrozí v extrémnom prípade depresia, a to práve kvôli spomínanému vplyvu vôní na náladu a emócie. Takíto ľudia napríklad prichádzajú aj o spomienky spájajúce sa s vôňami. Okrem depresie však ľuďom bez čuchu hrozí aj zvýšené riziko schizofrénie.

Chemické signály

Vedeli ste, že nielen zvieratá, ale aj ľudia dokážu do istej miery vycítiť, ako sa človek v danom momente cíti, a to len na základe čuchu? Vďaka rôznym zložkám potu dokážu mimoriadne citliví ľudia určiť, či sa niekto v ich blízkosti bojí, má radosť alebo sa hnevá.

unsplash.com

Nakupovanie

Obchodníci sú si veľmi dobre vedomí faktu, do akej miery vône ovplyvňujú nákupné správanie a neboja sa to využiť. Preto neraz obchodné centrá ale aj malé obchody nenápadne príjemne voňajú. Vône využívajú aj predajcovia áut, keď od nového auta nasadnete, prepadne vás vôňa „novoty“ a nákupu sa zrazu odoláva ťažšie. Takto na nás útočia vône napríklad aj v kaviarňach či cukrárňach. Čím lepšie niečo vonia, tým viac si to chceme kúpiť.

Dokážete si predstaviť, že by ste mali žiť bez čuchu?

Pozri aj: Psychológia farieb: Viete, čo o vás prezrádza vaša obľúbená farba?

brigtside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov