Foto: Photo by Daan Stevens on Unsplash

Všimli ste si, že v mnohých výťahoch sa nachádzajú zrkadlá?

Nie sú tam však len preto, aby ste zistili, či vám akosi divne neodstávajú vlasy. Má to svoje opodstatnenie. Spomeňte si napríklad, keď ste naposledy stáli v rade v potravinách. Nepriali ste si, aby sa ten rad pred vami hýbal aspoň o trochu rýchlejšie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Čakanie v rade

Čakanie jednoducho nie je príliš príjemnou záležitosťou, či už čakáte v rade v potravinách, na úrade alebo čakáte na výťah. A na výťahy musíme čakať takmer neustále, preto niekto veľmi múdry prišiel s riešením, a aby čas, ktorý strávite čakaním na výťah, ubehol aspoň o čosi rýchlejšie, namontoval k výťahom zrkadlá. Takto totiž máte čo robiť, kým ten výťah príde.

Foto: unsplash

Zrkadlá proti sťažnostiam

Ako vôbec tento nápad vznikol? Zrkadlá vo výťahu nie sú moderným výdobytkom. Začali pribúdať už v časoch po druhej svetovej vojne, keď sa budovy začali ťahať čoraz viac do výšky a množstvo ľudí sa začalo najmä vo veľkých mestách sťažovať na to, že čakanie na výťah trvá príliš dlho. Ako už majú ľudia vo zvyku, na dlhú čakaciu dobu sa neustále sťažovali. Keď však pribudli zrkadlá, mohli upraviť svoj zovňajšok alebo nenápadne pozorovať ľudí okolo seba. Sťažností ubudlo takmer okamžite, pretože ľudia mali zrazu čím vyplniť čas a čakanie sa im nezdalo až také neznesiteľné.

Prečo sme takí netrpezliví?

Prečo vlastne tak neznášame čakanie? Väčšina z nás je taká netrpezlivá preto, lebo veríme, že čakanie je plytvanie časom a čas, ktorý sme strávili postávaním v rade či pred výťahom, sme mohli stráviť omnoho produktívnejšie. Tempo, akým sa spoločnosť uberá vpred, tento fenomén len zhoršuje. Spomeňte si, že netrpezliví boli ľudia už po druhej svetovej vojne, predstavte si teda, do akého šialenstva privádza ľudí čakanie v rade dnes.

Foto: unsplash

Rýchle tempo spoločnosti

Odborníčka Chelsea Wald vysvetľuje, že rýchle tempo, aké je v dnešnej spoločnosti nastavené, narušilo pravidelné tikanie našich vnútorných biologických hodín. Vytvárajú sa očakávania, ktoré sa nestíhajú napĺňať dostatočne rýchlo, alebo sa jednoducho nedajú naplniť vôbec. Keď niečo nejde podľa našich predstáv, ale veci idú akosi pomalšie, vyvoláva to v nás doslova vlny hnevu a nevôle.

Čo si o tomto fenoméne myslíte vy? Možno by pomohlo, keby boli zrkadlá všade okolo nás. Alebo keby sme mohli na moment spomaliť a čakanie si dovoliť bez výčitiek svedomia.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov