Dostať sa na Mesiac je skvelý plán, ak ste členom NASA.

Ako však tvrdí psychologička z Harvardu, expertka na ľudské správanie a autorka niekoľkých kníh a výskumov, Amy Cuddyová, priemerná osoba bude pravdepodobne omnoho šťastnejšia a úspešnejšia, ak si na prvý pokus stanoví cieľ dostať sa napríklad na koniec ulice.  

Článok pokračuje pod videom ↓

Cuddyová tvrdí, že najväčšia chyba, ktorú pri snahe dosiahnuť nejaký cieľ robíme, je tá, že sa sústreďujeme rovno na výsledok, nie na proces, ktorým chceme svoj cieľ dosiahnuť. Vykonala niekoľko výskumov, ktoré sa zaoberali tým, ktoré sú tie drobné kroky, ktoré spôsobujú, že sme na ciele, ktoré sme dosiahli hrdí, alebo naopak, čo spôsobuje, že svoje rozhodnutia neskôr ľutujeme, sme z nich sklamaní a považujeme ich za neúspechy.

Zistila, že ľudia sú často nešťastní preto, lebo si stanovujú nereálne ciele a kroky na ich dosiahnutie nie sú vhodne naplánované.

pixabay.com

„Ciele nie sú dobré, ak sú príliš veľké a vzdialené.“ Hovorí Cuddyová o cieľoch, ako je napríklad cieľ schudnúť naraz a bez námahy 20 kilogramov, alebo si okamžite nájsť prácu snov. „Takéto ciele vyžadujú nespočetné množstvo menších krokov a každý jeden z nich je príležitosťou na zlyhanie.“

Efektívnejšie je pri stanovovaní cieľov hľadieť na proces, a to napriek tomu, že sa môže zdať kontraproduktívne stratiť z dohľadu to, čo chcete dosiahnuť. Cuddyová však zdôrazňuje dôležitosť toho, aby sme viac času venovali premysleniu si krokov a stanovovali si krátkodobé ciele. Napríklad, ak sa snažíte schudnúť, nepodarí sa vám to za noc, môžete sa však sústrediť na to, aby bol každý jeden deň tak úspešný, ako len môže byť. Rozdeľte si veľké ciele na čiastkové, ktoré môžete dosahovať po krokoch každý deň, alebo každý týždeň.

pixabay.com

„Mnoho výskumov dokazuje, že sme oveľa úspešnejší, ak sa sústredíme na čiastkové zmeny a tešíme sa z každého malého dosiahnutého pokroku“, hovorí Cuddyová.

Tak sa stane z „gaučovníka“ maratónec. Dočasne odignorujete fakt, že o niekoľko mesiacov musíte zabehnúť 30 kilometrov a namiesto toho sa sústredíte na to, že práve dnes musíte odbehnúť jeden kilometer. A keďže tento čiastkový cieľ je reálnejší a je jednoduchšie ho dosiahnuť, nadobudnete pocit, že ste toho schopní, a že keď ste teraz dosiahli malý cieľ, neskôr, postupne dosiahnete aj väčší. Zabehnete jeden kilometer v prvý deň, to vás motivuje, aby ste na ďalší deň zabehli ďalší a ďalší, až si zrazu uvedomíte, že skutočne dokážete zvládnuť aj maratón.

pixabay.com

„A nakoniec sa dostanete presne tam, kam ste sa dostať chceli. Možno si to ani nestihnete uvedomiť a jedného dňa sa obzriete za seba a poviete si: wow, toto je pre mňa dnes oveľa ľahšie, než to bolo pred rokom“, hovorí psychologička Cuddyová.

Pozri aj: TOTO JE 7 VECÍ, KTORÉ BY STE IHNEĎ MALI PRESTAŤ OČAKÁVAŤ OD OSTATNÝCH ĽUDÍ

psych.sk (PetraS), thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov