Poznáte ten pocit, keď sa snažíte v živote dosiahnuť niečo naozaj veľké? Naozaj na svojom cieli pracujete...

A keď sa podarí a váš sen sa vďaka vášmu úsiliu a snahe podarí, vaše ego napodobní odtrhnutý balónik a lieta niekde vo výšinách. Na tom nie je nič zlé. Práve o tom je predsa život. Rastieme tým, že riskujeme, učíme sa a ideme si za svojimi snami a cieľmi. Problém však nastáva vtedy, keď je naša identita príliš úzko spätá s tým, čo robíme a máme strach, že každá chyba bude mať vážny dopad na našu osobnosť. Je však chyba nevedieť si priznať, že každý je len človek a má právo na chyby, aby sa z nich mohol poučiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď je dobré byť vytrvalým, aj v tomto treba poznať mieru a občas sa vedieť aj vzdať. Posadnutosť dosahovaním úspechov totiž tiež nie je práve najzdravšou alternatívou. Aj tí najväčší manažéri môžu skončiť na dne, keď ich ego pohltí a nedovolí im ani na malý moment poľaviť. Je dobré uvedomiť si to ešte skôr, než na sebe človek napácha nenapraviteľné škody. Ako tomu zabrániť? Všímajte si týchto 5 znamení.

Začínate mať strach z odmietnutia a zo zlyhania

A práve to vás môže na ceste za svojimi cieľmi zastaviť. Keď sa nám podarí niečo dosiahnuť, hneď sa s tým chceme pochváliť každému, na kom nám záleží. Potom však máme dojem, že sa úspechy od nás očakávajú na každom kroku a ak tie očakávania nebudeme napĺňať, okolie nás bude súdiť a považovať za menejcenných.

Každému dobre padne obdiv a pochvala a neradi sa toho vzdávame. Preto, ak urobíme chybný krok, zrazu nás ovládne strach zo zlyhania a z odmietnutia. Je však dôležité vybudovať si istú odolnosť a schopnosť akceptovať aj neúspechy. Ak to nezvládneme, môže nás to na ceste za dosahovaním cieľov úplne zastaviť.

Nenačúvate iným, aby ste im porozumeli, ale aby ste mohli mať posledné slovo

Ľudia s veľkým egom majú neraz pocit, že sú niečo viac, než všetci ostatní. Kvôli tomuto komplexu nadobúdajú pocit, že musia mať za každých okolností posledné slovo. Takto je však náročné pozrieť sa na vec z perspektívy druhej osoby. To vedie k zhoršeniu komunikačných schopností a k strate schopnosti úprimne a otvorene načúvať, či uzatvárať kompromisy. Mať však posledné slovo neznamená vyhrať „bitku“.

pixabay.com

Prestanete sa učiť, lebo si myslíte, že už všetko viete

Pokora sa stane cudzím pojmom. Ak narastie ego do príliš veľkých rozmerov, neostane priestor na to, aby sa človek zastavil, zamyslel sa nad sebou a zvážil svoje prednosti a nedostatky. Je to ako v tom stereotype, že rodič vie všetko a dieťa je podriadené a musí počúvať. Pritom dospelý môže byť rovnako stratený, ako dieťa. Učenie nie je ako jazda na bicykli s pomocnými kolieskami, ktoré odmontujete a už ich viac nepotrebujete. Je to nikdy nekončiaci celoživotný proces.

Prestanete sa pokúšať robiť dobré veci, zaujíma vás len prospech

Nafúknuté ego je ako rozmaznané dieťa, túži si získať všetku pozornosť. V konečnom dôsledku sa prestanete pokúšať niečo dosiahnuť „len“ preto, že to je dobré. O úspech sa budete usilovať iba preto, aby sa vám ostatní klaňali a chválili vás. Ak ste sa v takej situácii ocitli, ste na ceste k prázdnemu životu, ktorý vás nebude napĺňať. Dôležité je nájsť si prácu, ktorá má pre človeka zmysel, a to aj v prípade, ak prestane dostávať na každom kroku pochvaly. Nezabúdajte na etiku, princípy a hodnoty.

pexels.com

Začnete žiť život pre imaginárne publikum

Ak máte neustále pocit, že sa na vás niekto pozerá a musíte podať dokonalý výkon, doženie vás to k úzkostiam a depresívnym stavom. Máte neustále pocit nátlaku, že musíte podávať životné výkony. Týmto si často prechádzajú najmä adolescenti a hovorí sa tomu „imaginárne publikum“. Ak vynecháte stretnutie, chytá vás panika, čo si asi tak o vás všetci myslia. Je pritom dosť možné, že sa nad vašou dočasnou neprítomnosťou ani nepozastavili.

Aký dopad má ego na váš život?

Pozri aj: 11 znakov toho, že ste pravdepodobne egoista, aj keď si to o sebe nemyslíte

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov