Ľudská sexualita nie je len definíciou správania, ktorú by bolo možné jednoducho opísať a vysvetliť.

Ľudská sexualita je škála, na ktorej sa dajú zachytiť milióny rôznych pocitov, emócií a prejavov. Naša myseľ je však komplikovaný nástroj a nie vždy dokáže pochopiť to, čo jej nie je celkom vlastné. Podobne je to aj s asexualitou. Ak niekto nie je asexuálom, ťažko sa do kože toho druhého vcíti, no stále sa môžeme snažiť mať otvorenú myseľ a neustále sa učiť nové veci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo to vlastne asexualita je?

Ide o nedostatok sexuálnej príťažlivosti k iným osobám, či už opačného alebo rovnakého pohlavia. Nepriťahuje ich fyzická stránka iného človeka, ale tá psychická. Radi sa s vami spriatelia, môžu byť vaše spriaznené duše a skutočne vás ľúbiť, no výbuch vášne nečakajte.

Škála

Ako sme už spomínali, sexualita nie je definíciou a asexualita, podobne ako bisexualita alebo homosexualita, sa nachádza na škále a hovoríme o nej ako o orientácii. Podobne, ako neexistujú dvaja úplne identickí heterosexuálni jedinci, neexistujú ani dvaja rovnakí asexuálni či homosexuálni jedinci. Každý má iné preferencie a črty.

unsplash.com

Randenie

Každý je iný a niektorí asexuálovia okrem toho, že nepociťujú fyzickú príťažlivosť, sú aromantickí. To znamená, že k nikomu nepociťujú ani romantickú náklonnosť a nevyhľadávajú vzťahy. Sú spokojní, ak majú okruh priateľov, no nič viac im nechýba.

Nie je to strach

Je dôležité upozorniť, že asexualita nie je strach či fóbia. Asexuálom sa človek nestane zo dňa na deň preto, lebo mu niekto ublížil. Aj keď sú aj takí, ktorí nevyhľadávajú vzťahy vôbec, niektorí asexuálni jedinci potrebujú mať po svojom boku partnera. Ak je to jedinec opačného pohlavia, asexuál sa označuje ako heteromantický. Ak preferuje rovnaké pohlavie, hovoríme o homoromantických, prípadne biromantických jedincoch.

Nie je to celibát

Celibát je rozhodnutie, ktoré môže človek urobiť dobrovoľne, svoju orientáciu si však nevyberáte, rovnako ako si nevyberáte homosexualitu či heterosexualitu.

unsplash.com

Nie je to porucha

Asexualita nie je niečo, čo treba napraviť alebo kvôli tomu vyhľadať odbornú pomoc. Je síce pravda, že existuje ochorenie, v rámci ktorého sa jedinec vyhýba sexuálnemu kontaktu, to sa však zakladá na strachu, kým asexualita je pre daného jedinca prirodzená a žije s ňou plnohodnotný život. Asexuálny jedinec nevníma sex ako traumu, jednoducho ho táto oblasť života nezaujíma a strach pociťuje jedine z nátlaku spoločnosti.

Intimita

Aj keď definícia asexuality hovorí, že jedinci nepociťujú sexuálnu príťažlivosť, predsa len niektorých ľudská sexualita môže zaujímať. Objavujú ju však vlastným spôsobom, ktorý im vyhovuje.

Pamätajte, že ak niekto nespadá do vášho informačného rámca, neznamená, že ten človek je chorý či zlý. Je dôležité naučiť sa iných nesúdiť, ale chápať.

Pozri aj: Mnoho ľudí tvrdí, že sú sapiosexuáli. Ak sa nájdete v nasledujúcich 6 bodoch, tak ste ním aj vy

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov