Čo to vlastne neománia je?

Možno ste aj vy postrehli, že trendom posledných rokov je kupovať neustále nové veci. Či už preto, lebo sa tie staré pokazili nečakane rýchlo, alebo preto, lebo sme jednoducho zatúžili urobiť si radosť niečím novým. Máme doma plnú skriňu oblečenia, no jednoducho nedokážeme odolať novému kúsku. Telefón, ktorý sme kúpili pred rokom, je ešte plne funkčný, ale ten nový, ktorý práve vyšiel, má predsa novú funkciu, jednoznačne ho musíme mať!

Článok pokračuje pod videom ↓

Tendencii neustále sa obklopovať novými vecami hovoríme neománia. Všimli ste si však, že tie staré veci dokážu vydržať večnosť, stále majú svoje čaro a tých nových sa neustále zbavujeme a nahradzujeme ich ešte novšími, ktoré po chvíli opäť vymeníme za nové? Možno aj vy ste mali doma mixér, ktorý používala ešte babička a aj keď už má vyše 30 rokov, svoju funkciu stále plní dokonale. Ten novší je však taký pekný, tak by sa hodil do kuchyne a práve je v zľave!

unsplash.com

Zrejme ste už aj vy videli články o tom, ako si ľudia predstavovali svet pred 100 rokmi. Mysleli si, že sa budeme premávať na lietajúcich autách, medicína vylieči všetky neduhy a počítače budú schopné čítať myšlienky. Tak ďaleko zatiaľ nie sme a môžeme skonštatovať, že to možno ani nie je potrebné.

Pokrok je síce nevyhnutný a užitočný, zamyslite sa však nad životnosťou rôznych vynálezov. Väčšina z tých, ktoré boli vynájdené v dávnej minulosti, v rôznych variáciách fungujú aj dnes a nedokážeme si bez nich predstaviť život. Vezmime si napríklad také drevo. Nábytok a rôzne iné predmety sa z neho vyrábajú už od nepamäti. Aj keď vedci neustále prichádzajú s novými materiálmi a snahou nahradiť drevo iným materiálom, napokon sa vždy k drevu vrátime.

Takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. Inovácia je nevyhnutná, no v konečnom dôsledku sa takmer vždy vrátime k výrobkom, produktom a materiálom, ktoré sú už známe a overené. Tie nové väčšinou ostanú na trhu len chvíľu a po nejakom čase sa na ne zabudne. Je pravdepodobné, že niečo, čo existuje už 100 rokov, bude existovať aj o ďalších 100 rokov, no mobil, ktorý ste si kúpili dnes, bude o rok už zastaralý, vyjde novšia verzia a o rok ďalšia a na tú prvú si už ani nespomenieme.

unsplash.com

Hodnotu a odolnosť tradičných vecí by sme nemali podceňovať. Neraz sa totiž stáva, že ak je niečo nové, myslíme si, že je to najlepšie. Novota je v dnešnej dobe nesmierne preceňovaná. A čo sa neománie týka, dalo by sa hovoriť o istom druhu choroby. Spomeňte si napríklad na ľudí, ktorí dokážu celé dni stanovať pred obchodom, aby ako prví mohli vlastniť najnovší iPhone. Skutočne im ide o to, že daný výrobok je najlepší, alebo ide len o chvíľkové opojenie z vlastnenia niečoho nového?

Tiež máte doma niečo, čo vydržalo už roky a nevymenili by ste to za nový produkt? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Cherofóbia: Fóbia, ktorá sa stala morom dnešnej doby. Trpí ňou čoraz viac ľudí a toto je jej 7 hlavných príznakov

enterpreneur, forbes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov