Ako malí sme okamžite po škole zhodili školskú tašku doma do kúta a utekali von za kamarátmi. Liezli sme po preliezačkách, hrali sa na schovávačku, naháňačku, možno dokonca poznáte aj hru stop-zem. Počítač bol výnimkou, mobily sme mali na to, aby nás rodičia mohli naháňať domov a telku sme pozerali hlavne v nedeľu ráno s vianočkou a hrnčekom kakaa alebo čaju v rukách.

Tento úvod možno znie, ako keby ho písal nejaký starý človek. Pravdou však je, že stačilo len niekoľko rokov na to, aby sa toto všetko zmenilo. Ak pozriete z okna, koľko detí vidíte liezť po stromoch a naháňať sa po ihrisku? A koľko ich vidíte s nosom zaboreným do displeja? A tento trend sa netýka len detí, ale hlavne nás, dospelých. Obrovská časť populácie sa stala otrokom výdobytkov modernej spoločnosti. Patríte medzi nich aj vy? Nasledujúcich 11 znakov vám to povie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nedokážete sa odlepiť od televízie

Televízia sama o sebe nie je nebezpečná, avšak priemerný dospelý človek trávi sledovaním televízie neprimerane veľa času (alebo lepšie povedané sledovaním Tv show cez rôzne zariadenia, ako napr. tablety). Táto závislosť spôsobuje, že dotyčný vynecháva na úkor televízie iné zmysluplné aktivity, ako napríklad cvičenie, sociálne interakcie, denné snenie alebo učenie sa. Prečo sa ľudia tak ľahko stávajú väzňami svojich pohoviek? Sledovanie Tv nevyžaduje žiadne úsilie ani plánovanie, je to jednoduchá voľba.

otrok doby5
pexels.com

Kupujete veci, aby ste sa cítili lepšie

Kdekoľvek sa pohnete, zaplavia vás stovky obchodov, ktoré chcú, aby ste si niečo vybrali a urobia čokoľvek, aby ste nakúpili práve u nich. Každý deň sme bombardovaní marketingovými stratégiami rôznych spoločností prostredníctvom televízie, internetu, reklám, časopisov. Strkajú nám pod nos najlepšie inovácie a najhorúcejšie trendy. Ich úspech závisí od toho, nakoľko ste ochotní podľahnúť tomuto nátlaku. Čím ďalej, tým viac ľudí sa takýmto spôsobom odmeňuje. Podliehame nátlaku a odchádzame z obchodu spokojní, napriek tomu, že sme práve kúpili niečo, čo vôbec nepotrebujeme.

Do práce sa musíte nútiť

Žiadna práca nie je dokonalá, avšak väčšina ľudí sa cíti byť väzňom vo vlastnom zamestnaní. Veľa ľudí trápi nízka úroveň spokojnosti prameniaca z toho, že ich práca nenapĺňa a nemá pre nich zmysel. Nie je ničím iným než niečím, čo zabezpečí peniaze pre rodinu. Netúžia ráno vstať a ísť do práce a nikdy nepodajú dobrovoľne maximálny výkon. Váš postoj k práci je veľmi ľahké zistiť na základe postoja k víkendom. Je to pre vás vytúžená oáza na ktorú čakáte celý týždeň, alebo len možnosť na chvíľku si oddýchnuť?

Venujete málo pozornosti tomu, čo jete

Jeme čoraz menej čerstvých a doma varených jedál. Namiesto toho volíme fastfoody a polotovary s vysokým obsahom cukru, soli, farbív a konzervačných látok. Rýchle stravovanie je síce pohodlné, avšak viete čo všetko sa dostáva do vášho tela? V malých množstvách žiadny fastfood ani polotovar škodlivý nie je, ak ich ale konzumujete niekoľko krát týždenne, páchate na svojom tele vážne škody.

otrok doby2
pexels.com

Bez premyslenia do seba hádžete lieky

Ako vyzerá vaša lekárnička? Taká priemerná obsahuje množstvo liekov, sirupov, mastičiek. Ste si však na sto percent istí, ktorá sa na čo používa, a že ich vôbec potrebujete? Je skvelé že máme k dispozícii lieky na také množstvo ťažkostí, mnoho liekov sa ale užíva nadmerne. Mnoho ľudí užíva lieky preventívne denne, namiesto cvičenia a zdravej životosprávy.

Počas dňa neustále kontrolujete svoj mobil

Točí sa váš život okolo mobilu? Kontrolujete ho častejšie ako niekoľko krát za hodinu? Ak áno, ste jeho otrokom. Možnosť nepretržitej komunikácie, prísunu informácií a zábavy činí z mobilu neoddeliteľnú súčasť našich životov. V súčasnosti sa dokonca uvažuje o zavedení závislosti od mobilu medzi psychické poruchy. Kedykoľvek nedokážete odtrhnúť zrak od mobilu, prichádzate o kúsok reality a krásy sveta.

otrok doby1
huffingtonpost.com

Neustále sledujete správy z rôznych zdrojov

Mnoho zdrojov realitu prikrášľuje tak, aby z nej získali čo najviac peňazí. Napriek tomu, že hlásajú dôveryhodnosť, opak je často pravdou. Napriek tomu, že je náročné získať dostatok informácií o svete a dianí v ňom len z overených zdrojov, je nutné zvážiť čomu budete veriť, a čomu nie.

Nezaujíma vás stav planéty

Kam by ste na vašom zozname priorít zaradili životné prostredie? Väčšina asi veľmi nízko. Moderná spoločnosť je nastavená tak, že sa často nechávame strhnúť prúdom, odvraciame sa od prírody a nevedomky sa tak stávame súčasťou problému. Často prehliadame možné fatálne následky našich činov. Budúce generácie sa nám zrejme nepoďakujú.

otrok doby3
pexels.com

Pod pojmom zeleň si predstavíte mestský park

Sme čoraz menej v spojení s prírodou. Myslíme si, že park v meste je postačujúcou zeleňou, a že je to v poriadku. Veľké mestá, megalomanské stavby, preľudnenie a nedostatok vzdelania na túto tému nás doslova odtrháva od našich koreňov, odvracia nás od prírody.

Netušíte, ako sa volajú vaši susedia

Už dávno nežijeme v časoch, kedy sa navzájom poznali všetci susedia v bloku, či dokonca na celej ulici. Možno so susedmi prehodíte pár zdvorilostných fráz a úsmevov, ale stále sú to len ľudia, čo žijú vedľa a nie osoby, ktoré sú súčasťou nášho života. Namiesto sústredenia sa na socializáciu a na ľudí okolo nás sa sústreďujeme na svoje mobily a notebooky.

otrok doby4
pixabay.com

Máte problémy so spánkom

Požiadavky súčasného sveta, nízky kontakt s prírodou a vysoká hladina stresu môžu viesť k problémom so spánkom, dokonca môžu spôsobovať nespavosť. Nekvalitný spánok a nespavosť sa pomaly stávajú epidémiou.

Toto všetko v nás umocňuje pocit, že sme otrokmi modernej doby. Priznajte, v koľkých bodoch ste sa našli? Nemáte zrazu chuť aspoň na chvíľku vypnúť mobil a vyjsť niekam von? Do prírody alebo medzi ľudí? Rozprávať sa namiesto vymieňania si správ?

Pozri aj: AK STE ZO VŠETKÉHO UNAVENÍ, MALI BY STE SI PREČÍTAŤ TOTO

psych.sk (Petra Sušaninová) aconsciousrethink.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov