Fajčenie cigariet patrí v mnohých krajinách medzi jeden z najrozšírenejších zlozvykov.

V posledných rokoch je však možné badať pokles počtu ľudí, ktorí tomuto zlozvyku holdujú. Zatiaľ čo ľudia odkladajú tabak bokom, náš život ohrozujú iné nebezpečenstvá, ktorých riziko si neraz ani neuvedomujeme. Vedeli ste napríklad o tom, aký závažný dopad má na naše zdravie osamelosť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Osamelosť

Aj vďaka sociálnym sieťam sa svetom čoraz viac šíri epidémia osamelosti. Nepreháňame, epidemické rozmery nemajú len ochorenia, ale už aj osamelosť. Navyše, osamelosť môže byť rovnako životu nebezpečná. Psychologička Julianne Holt – Lunstad zistila, že osamelý život je rovnako nebezpečný, ako fajčenie 15 cigariet denne. Ak si teda nechcete škodiť, odtrhnite sa od monitorov a venujte svoj čas rodine a priateľom.

Sedenie

Čoraz viac ľudí je nielen osamelých, ale má aj sedavé zamestnanie. Štúdia z roku 2014, ktorej sa zúčastnili až 4 milióny ľudí pritom dokazuje, že pričasté sedenie zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Každé dve hodiny sedenia zvyšujú riziko viac a viac. Nevravíme, že sa máte svojej práce vzdať a stať sa profesionálnym športovcom, iste sa však nájde spôsob, ako presedieť čo najmenej času napríklad aj pri počítači.

unsplash.com

Nedostatok spánku

Ak spíte neprerušovaným spánkom celú noc a budíte sa vyspatí do ružova, patríte medzi tú šťastnejšiu časť populácie. Milióny ľudí na svete totiž trpia rôznymi poruchami spánku alebo si ho z rôznych dôvodov nedoprajú dostatok. Svetová zdravotnícka organizácia však varuje, že nedostatok spánku zvyšuje riziko vzniku rôznych ochorení, ako napríklad infarktu či porážky.

Opaľovanie sa

Či už sa rozhodnete pre solárium alebo využijete na opaľovanie slnečné lúče, ohrozujete tým svoje zdravie. Aj keď sa o tom hovorí menej ako o iných rizikách, výskum dokázal, že v roku 2014 bolo zaznamenaných viac prípadov rakoviny kože súvisiacich s opaľovaním, ako prípadov rakoviny pľúc súvisiacich s fajčením cigariet.

unsplash.com

Nevhodná strava

Či už vďaka pracovnému nasadeniu alebo z iných dôvodov, čoraz menej si varíme doma a viac sa spoliehame na rôzne polotovary plné cukru a nasýtených tukov. Štúdia z roku 2016 však dokázala, že práve zlá strava zvyšuje úmrtnosť viac ako drogy, alkohol a nechránený sex dohromady.

Zdravie je niečo, čo si nekúpime za žiadne bohatstvo na svete, mali by sme si preto na neho dávať pozor, ako na ten najvzácnejší poklad.

Pozri aj: Len pre silné žalúdky. Zamestnanci pohrebných služieb prezradili 15+ najzvláštnejších faktov o smrti a o mŕtvych telách

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov