Mark Twain mal zdá sa veľa tajomstiev. Vedeli ste napríklad, že pravým menom sa volal Samuel Langhorne Clemens?

Americký spisovateľ a komik sa preslávil najmä dielami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. Mal však zvláštnu záľubu, hovoril si „zberateľ mladých dievčat“. V roku 1908 dokonca založil aj Aquarium klub, ktorého členmi bolo 13 dievčat mladších ako 16 rokov a on.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hovoril im skaláre

Svoju zbierku „založil“ Twain pomerne neskoro, v tom čase mal už 72 rokov. Túžil však po vnúčatách a potreboval spoločnosť. Práve vtedy totiž prišiel o manželku aj o dcéry. V roku 1908 navštívil Bermudy, kde videl skaláre a zdali sa mu skutočne krásne. Práve preto hovoril svojim dievčatám skaláre a klub pomenoval Aquarium. Dievčatá dokonca museli nosiť ozdoby s touto rybičkou. Jeho sekretárka Isabel Lyon, ktorá mu niekedy pomáhala zorganizovať stretnutie s dievčatami tvrdila, že Twain sa šiel zblázniť, keď sa na obzore objavil nový pár štíhlych nôh. Navyše, ak malo dievča vo vlasoch mašľu, viac nepotreboval.

Did you know? Beloved writer Mark Twain formed a club in 1906 for a group of girls he considered his surrogate…

Gepostet von Wildlife Wonders am Dienstag, 27. November 2012

Bol ich otrokom

Twain to nemal ľahké, v priebehu posledných rokov svojho života videl umierať svoje milované dcéry Susy a Jean, aj svoju manželku Oliviu. Upadol do hlbokých depresií a štyri roky po manželkinej smrti napísal: „Som vo veku, kedy by som mal byť dedkom, vnúčatá mi však chýbajú. Moje srdce patrí im a som ich otrokom. Ak mám vnúčatá, som najbohatším človekom na svete. Svoje vnúčatá si vyberám, aj keď by ich starí rodičia mali prijímať tak, ako sú, dobré, zlé či iné. Zdá sa, že som zberateľ. Zbieram domácich miláčikov, dievčatá vo veku od 10 do 16 rokov, dievčatá pekné, naivné a nevinné, život ich ešte nestihol poškvrniť a spôsobiť im bolesť.“

On this day in 1909, Miss Jean L. Clemens, younger daughter of Mark Twain, was found dead in a bath tub at the home of…

Gepostet von Mark Twain am Sonntag, 24. Dezember 2017

Ústava

Každý klub predsa musí mať pravidlá, preto spísal Twain pre ten svoj ústavu. V nej napríklad stálo, že dievčatá musia mať mašle a odznaky so skalármi a nikto, kto už vyrástol zo školského veku, do jeho klubu nesmie. Portréty dievčat mal vyvesené na stene vo svojom sídle v Reddingu a nesmel tam pribudnúť nikto, kto nebol členom klubu. Požadoval, aby ho dievčatá oslovovali „Admirál“ a písali mu listy najmenej raz za tri mesiace. Ak niekto nepísal dostatočne často, bol z klubu vyhostený. Samozrejme Twain im na listy odpisoval. Po jednej z návštev napríklad 11 ročnej Dorothy Quick napísal: „Išiel som spať hneď, ako si odišla. Nič už potom nemalo zmysel, slnko zrazu zmizlo. Ako mám bez teba žiť ďalej?“

"In the first place God made idiots. This was for practice. Then he made proofreaders." – Mark Twain's Notebook, May 1892-Jan. 1893

Gepostet von Mark Twain am Dienstag, 12. November 2013

Špeciálna miestnosť

V Reddingu Twain plánoval prerobiť miestnosť na biliard špeciálne pre dievčatá v prípade, že by ho prišli navštíviť. V miestnosti boli dve postele, jedna pre dievča a jedna pre jej matku, aby mali pohodlie. V roku 1908 sa však presťahoval do domu v Connecticute, ktorý pomenoval „Domov nevinnosti“.

Reading Room, Mark Twain Library, Redding, CT, c. 1911.Mark Twain Library Association.

Gepostet von Mark Twain am Dienstag, 20. August 2013

Rodičia boli nadšení

Aj keď by ste si možno mysleli opak, väčšina dievčat pochádzala zo zámožných rodín a rodičia mali skutočnú radosť, že im spisovateľ venuje toľko pozornosti. Bola to pre nich česť. Menej nadšená bola jeho jediná dcéra Clara, ktorá ostala nažive. Dokonca mu nedovolila, aby si listy, ktoré si s dievčatami vymieňal, odkladal.

"Imagination labors best in distant fields." – The Innocents Abroad

Gepostet von Mark Twain am Dienstag, 30. April 2013

Twainove lásky

Aj keď dievčatá zbožňoval, nestrpel, ak s ním niektorá flirtovala. Vymieňal si listy napríklad s 15 ročnou Gertrude Natkin, všimol si však, že k nemu začína zrejme niečo cítiť, rýchlo preto korešpondenciu ukončil. Pokiaľ išlo o romantické vzťahy, zaujímal sa o ženy s primeranejším vekom, im sa však venoval málokedy. Ku koncu života ho však prestávali zaujímať aj jeho skaláre. Tvrdil, že rastú a dospievajú príliš rýchlo a on nechce počúvať o ich nápadníkoch.

Mark Twain zomrel 21. apríla v roku 1910 na infarkt.

Pozri aj: „Päťdesiat odtieňov sivej“ v realite: Ako funguje myseľ skutočných sadistov?

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov