Hovorí sa, že nikto nie je dokonalý. Svojím spôsobom však predsa len každý ukrýva v sebe kúsok dokonalosti.

Hlavnej úlohy vo filme Rain Man sa chopil Dustin Hoffman. Hral autistictkého savanta, ktorý si dokázal zapamätať detaily, na aké si bežný smrteľník nespomenie ani náhodou a stačí mu pohľad na to, aby spočítal stovky špáradiel hodených na stôl. To však nie je to jediné. Skutočný Kim Peek toho dokázal omnoho viac – napriek tomu, čo všetko mu na druhej strane osud vzal.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kim Peek sa narodil so skutočne špecifickým mozgom. Chýbal v ňom totiž zhluk nervových vláken prepájajúcich dve hemisféry mozgu. Táto abnormalita mala na jeho schopnosti a život zvláštny dopad. Keď sa narodil, lekári tvrdili, že Kim nikdy nebude schopný normálne fungovať, a že sa nikdy nedokáže nič naučiť. Tvrdili rodičom, že je mentálne retardovaný, mali by ho preto dať do ústavu a zabudnúť na neho.

Našťastie, do žiadneho ústavu ho rodičia nedali. Už keď mal Kim dva roky, fascinoval celé svoje okolie aj lekárov tým, aké enormné množstvo informácií si dokázal zapamätať. Okrem toho mal schopnosť, ktorá by sa zišla nejednému z nás, najmä počas skúškového obdobia. Akúkoľvek knihu dokázal prečítať v priebehu hodiny a jej obsah si zapamätal takmer dokonale, dokázal totiž prečítať dve strany naraz, každú iným okom. Fungoval tak v podstate ako ľudský skener.

Kim PeekNicknamed ‘Kim-puter’ by his friends, Peek who died in 2010 aged 58, was the inspiration for Dustin Hoffman’s…

Gepostet von Elif reflects am Montag, 19. Februar 2018

Vďaka tejto schopnosti a takmer bezchybnej pamäti bol teda Kim Peek chodiacou encyklopédiou. Ak by ste ho napríklad mali pri sebe v aute na cestách a stratili by ste sa, bez najmenšieho problému by vám povedal, ktorým smerom sa treba vybrať, stačilo, aby pred rokmi niekde zahliadol mapu miesta, kde sa práve nachádzate.

Okrem toho, že bol Peek ľudským skenerom a chodiacou encyklopédiou, všetkých nechával v úžase aj svojimi matematickými schopnosťami. Ak by ste Kimovi povedali akýkoľvek dátum z histórie, bez najmenšieho problému by vám povedal, na aký deň v týždni daný dátum pripadá. Veľmi rád touto svojou schopnosťou zabával ľudí vo svojom okolí. Pýtal sa ich, kedy sa narodili, následne im odpovedal, aký bol vtedy deň v týždni a aké iné významné udalosti sa vtedy udiali.

Kim PeekIn 1988, the film “Rain Man,” about an autistic savant played by Dustin Hoffman, shed a humane light on the…

Gepostet von Juan Campeon am Dienstag, 12. Mai 2015

Odborníci si myslia, že práve chýbajúce spojivo medzi hemisférami je za jeho schopnosti zodpovedné. Myslia si, že práve vďaka tomu dokáže Kim spracovať také množstvo informácií naraz. Napriek tomu, že chýbajúce spojivo nie je až takou raritou, Kimov mozog sa s ním vysporiadal ináč, než mozog ostatných pacientov. Vytvoril si nové cesty a nové spojenia.

🎬 Rain Man (1988) ~ DID YOU KNOW …………….? On "Oprah", Tom Cruise and Dustin Hoffman said the "farting in…

Gepostet von Classic Movie Stars am Sonntag, 24. September 2017

Napriek všetkým tým neuveriteľným schopnostiam, akými Kim Peek disponuje, je zvláštne, že jeho intelekt dosahuje výšku len 87 bodov, pričom priemer sa pohybuje medzi 90 až 110 bodmi. Chodiť sa naučil až keď mal štyri roky a takmer celý život potreboval pomoc iných aj pri takých činnostiach, ako napríklad zapínanie gombíkov na oblečení. Našťastie, okrem svojich schopností mal Kim aj iný dar, a to svojho otca Franka, ktorý sa o neho až do smrti staral najlepšie, ako len mohol.

Po tom, ako sa v roku 1984 Kim Peek stal inšpiráciou pre film Rain Man, dostal mnoho ponúk, vystupoval v televízii a upútal pozornosť svetoznámych odborníkov, ktorí sa pokúšali pochopiť, aký vlastne jeho mozog je a ako funguje.

Kim zomrel vo veku 58 rokov na infarkt, ako sa však scenárista Barry Morrow vyjadril, kto Kima Peeka stretol, už nebol ako predtým. Každý, kto sa s ním zhováral čo i len pár minút, odchádzal so zmeneným pohľadom na seba, na svet a na celé ľudstvo.

Pozri aj: Filmy realitu neraz skresľujú. Týchto 5 však zachytáva hraničnú poruchu osobnosti až mrazivo presne

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov