Aj keď sa filmy snažia priblížiť realite, pokiaľ nepozeráte dokument, takmer vždy bude niečo prikrášlené a mierne skreslené.

Diváci predsa nepozerajú filmy len preto, aby videli realitu, ale aj preto, aby sa pobavili či nechali sa vydesiť hororom. Film by mal vyvolať emóciu, preto sú fakty neraz skreslené. Preto je nájsť film, ktorý by reálne vyobrazoval psychické ťažkosti, ako napríklad hraničnú poruchu osobnosti, takmer nemožné. Často preto o ochoreniach vieme len informácie vychádzajúce z toho, čo sa hovorí, nevieme však, aké to je v skutočnosti. Týchto niekoľko filmov však tvorí výnimku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Večný úsvit nepoškvrnenej mysle, 2004

Film je sčasti komédiou a sčasti drámou a vyobrazuje neľahký osud Joela Barisha, ktorého si zahral Jim Carrey a Clementine Kruczynski, ktorú stvárnila Kate Winslet. Clementine a Joel sa rozišli a ona sa rozhodla, že si nechá vymazať všetky spomienky na Joela, aby sa nemusela trápiť. Napriek tomu, že vo filme neodznela presná diagnóza, mnohí si myslia, že Clemetine trpela práve hraničnou poruchou osobnosti. Clem, ako sa jej hovorí, prežíva emócie prehnane prudko a zrejme bojuje aj so závislosťou. Nejeden človek trpiaci hraničnou poruchou osobnosti tvrdí, že sa s postavou Clem dokáže absolútne stotožniť.

Narušenie, 1999

Dej tohto filmu je zasadený do roku 1960 a vyobrazuje príbeh Susanny Kaysen (Winona Ryder), ktorá trpí hraničnou poruchou osobnosti a po pokuse o samovraždu sa dostáva na psychiatriu. Tu sa s priatelí Lisou Rowe (Angelina Jolie), ktorá to taktiež nemá ľahké. Napriek tomu, že diagnóza je oficiálne pripisovaná Susanne, diváci tvrdia, že ňou trpí zrejme aj Lisa. Aj keď samotné ochorenie vyobrazuje film dôveryhodne, diváci sa zhodli v tom, že romantizuje pacientov psychiatrie ako niekoho, kto je „cool a nepochopený“.

Terapia láskou, 2012

Pat Solitano trpí bipolárnou poruchou a len nedávno ho prepustili z psychiatrie. Snaží sa postaviť sa opäť na nohy a získať si opäť svoju manželku. Stretáva však Tiffany, ženu, o ktorej si diváci myslia, že jednoznačne trpí hraničnou poruchou osobnosti. Obaja sa snažia vyrovnať sa so stratami a navzájom si pomáhajú získať späť stratené. Netušia však, že medzi nimi vznikne puto a ako im to zmení život.

Prozacový národ, 2001

Prozacový národ je autobiografiou ženy menom Elizabeth Wurtzel a popisuje, ako spolu s Lizzie zvládali prvý rok na Harvarde. Vo filme Lizzie trpí depresiou, no mnohí si myslia, že ide skôr o hraničnú poruchu osobnosti. Údajne však ide o najlepšie vyobrazenie psychického ochorenia vo filme.

Osudová príťažlivosť, 1987

Tento film je pravým opakom toho predošlého a ukazuje, ako taká psychiatrická porucha nevyzerá. Dan Gallagher sa zaplietol s Alex Forrestovou, ženou, ktorá údajne trpí hraničnou poruchou osobnosti. Alex však Dana začne prenasledovať a správa sa násilnícky a kruto, napríklad zaživa uvarí králika. Istá diváčka v diskusiách o tomto filme však nesúhlasí s názorom, že film je prehnaný a tvrdí, že presne vyobrazuje, aké to je, keď sa človek takou poruchou zamiluje.

Poznáte film, ktorý reálne vyobrazuje psychickú poruchu? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Týchto 8 filmov vám až mrazivo presne ukáže, aké to je žiť s depresiou

themighty
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov