Albert Einstein bol jedným z tých vedcov, ktorí sa zapíšu do dejín tak, že na nich už nikto nikdy nezabudne.

Dokázal totiž, že má nielen vysoké IQ, ale má aj svoju obyčajnú, ľudskú stránku, ktorá občas pochybí, nesmierne dobré srdce a zmysel pre humor. Preslávil sa napríklad teóriou relativity, získal Nobelovu cenu, no ak sa spomenie jeho meno, iste sa aj vám vybaví fotografia, na ktorej vyplazuje do objektívu jazyk. Na takého vedca je to nezvyčajné, no ak zistíte, aký sa za tým ukrýva príbeh, pochopíte, prečo to urobil.

Článok pokračuje pod videom ↓

Fotografia, ktorá patrí medzi tie najslávnejšie na svete, vznikla dňa 14. marca 1951, teda presne v deň Einsteinových narodenín. Vedec oslavoval svoje 72. narodeniny vo veľkom štýle na univerzite v Princetone a samozrejme, oslava sa doslova hemžila množstvom fotografov, ktorí chceli udalosť zachytiť. Keď vedec odchádzal, práve nastupoval do auta s doktorom Frankom Aydelottom a jeho manželkou Marie Jeanette. Dúfal, že sa novinárov zbaví, no nepodarilo sa. Keď sa k autu približoval ďalší z nich, po dlhom večeri ho už pochopiteľne unavovalo usmievať sa, rozhodol sa preto, že do objektívu vyplazí jazyk.

This photo was shot minutes before the famous Arthur Sasse photo of Einstein sticking his tongue out was taken. #ThrowbackThursday

Gepostet von Albert Einstein am Donnerstag, 28. April 2016

Predtým údajne dal fotografom jasne najavo, že už na nich viac nemá náladu a požiadal ich, aby s fotením prestali. Podobne ako dnes, aj v minulosti však vedeli byť fotografi poriadne tvrdohlaví a otravní, a keď nezabrali Einsteinove prosby ani krik, vyplazil jazyk a hneď potom sa odvrátil preč, aby ho už fotiť nemohli. Šťastlivec, ktorému sa Einsteinov rozmar podarilo zachytiť, sa volal Arthur Sasse a pracoval ako fotograf pre UPI.

Happy #BikeToWorkDay! 🚴🏻

Gepostet von Albert Einstein am Freitag, 19. Mai 2017

Napriek tomu, že v ten večer Einstein jazyk vyplazil v hneve, fotografovi sa neskôr jeho snaha a vytrvalosť predsa len vyplatili. Keď sa Albert Einstein o zábere dozvedel, požiadal autora, aby mu vyhotovil 9 kúskov, ktoré by mohol rozoslať ako ďakovné pozdravy svojim priateľom a blízkym. Napriek tomu, že na pôvodom zábere boli aj Frank Aydelott a jeho manželka, zo záberu boli vyrezaný a vznikla ikonická fotografia Alberta Einsteina tak, ako ju poznáme dnes.

Okrem toho, že si Einstein vyžiadal kópie fotografie pre súkromné účely, daroval jednu podpísanú aj autorovi záberu. Podpísaná fotografia sa predala len minulý rok na aukcii, a to za závratných viac ako 101 tisíc eur.

Každý má svoje nedokonalosti, Albert Einstein však jednoznačne vedel, ako ľudí zaujať, niečo naučiť a pobaviť.

Pozri aj: Albert Einstein napísal v roku 1922 recept na šťastie. Minulý mesiac sa vydražil za 1,3 milóna eur a obsahoval tieto slová

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov