O mnohonásobnej poruche osobnosti ste už možno niečo počuli.

Práve tá trápila aj Williama Stanleyho Milligana. William alebo Billy sa narodil 14. februára v roku 1955 v americkom Ohiu. Billyho matka sa živila ako speváčka a spolu s Johnnym Morrisonom vychovávala tri deti. Billy mal totiž dvoch súrodencov, brata Jima Milligana a sestru Kathy Jo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychickými problémami trpel dlhý čas aj Billyho otec, Johnny. Bol alkoholikom, gamlberom a utápal sa v depresiách. Pokúsil sa o samovraždu, predávkoval liekmi, ktoré zapil alkoholom, následkom čoho bol hospitalizovaný. Keď ho prepustili, siahol si na život znova, tentoraz však jeho zámer vyšiel a otrávil sa výfukovými plynmi.

Po tejto traume sa Billyho matka Dorothy presťahovala z Miami späť do Ohia, kde sa Billy narodil a opäť sa vydala za svojho exmanžela, Johnny bol totiž už jej druhým manželom. Manželstvo však netrvalo dlho, po roku Dorothy manžela opustila a zamilovala sa do muža menom Chalmer Milligan, ktorý už taktiež mal jedno neúspešné manželstvo za sebou a mal dcéru menom Challa. Písal sa rok 1963 a už v tom čase sa začalo prejavovať Billyho ochorenie. Niektoré zdroje hovoria, že za to môže fakt, že Chalmer Billyho týral.

1979

Gepostet von William Stanley Milligan am Mittwoch, 9. September 2015

Všetko sa však zvrhlo v roku 1977. V priebehu niekoľkých dní boli v okolí jednej zo škôl znásilnené tri ženy. Billy ich uniesol, vyhrážkami ich donútil odovzdať mu hotovosť a napokon ich znásilnil. Netrvalo dlho a Billyho usvedčili otlačky prstov. Bol zatknutý a podrobený psychiatrickému vyšetreniu, ktoré ukázalo, že v jedinom tele sa ukrýva až 24 osobností.

Po tomto zistení trápila úrady otázka, čo s Milliganom ďalej. Mali ho popraviť alebo zavrieť do ústavu? Je to sociopat alebo sa v ňom skutočne ukrýva toľko osobností a nevyhnutne potrebuje pomoc odborníka? Isté bolo, že do väzenia ísť nemôže. Okrem toho, že lekári si v Billyho prípade neboli postupom istí, urobili si z neho pokusného králika. Zistili, že medzi Billyho osobnosti patrí napríklad vedec Arthur, srbsky hovoriaci expert v karate Ragen Vadascovinich, sebavedomý Allen, austrálsky lovec Walter a mnoho ďalších, vrátane žien a detí.

Gepostet von William Stanley Milligan am Samstag, 14. März 2015

Študovaním Billa a jeho osobností strávili lekári napokon dva roky. Ukázalo sa, že nie všetky jeho osobnosti boli násilní kriminálnici, niektoré boli vskutku inteligentné a pozoruhodné. Allen, Danny a Ragen boli napríklad skvelí a talentovaní umelci. Billovo IQ záviselo od práve prítomnej osobnosti a pohybovalo sa od 80 až po 130 bodov.

Napriek snahe sa však lekárom nepodarilo Billovi pomôcť, jeho psychický stav sa neustále zhoršoval. Po desiatich rokoch ho napokon v roku 1988 prepustili. Veľa sa o jeho ďalšom živote nevie. Vie sa, že si založil spoločnosť a chcel natočiť film, čo sa mu však nikdy nepodarilo. Billy Milligan napokon zomrel v roku 2014 vo veku 59 rokov na následky rakoviny.

Pozri aj: V hlavnej úlohe psychopat. Ak máte radi filmy s narušenými hlavnými postavami, týchto 9 si nenechajte ujsť

wikipedia, nytimes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov