Foto: unsplash/ The Creative Exchange

Predstavte si, že by ste už nikdy nemuseli spať.

Niektorí by sa možno potešili, aspoň by toho v priebehu dňa stihli o niečo viac. Iní by zas možno posmutneli, spánok je totiž pre mnohých vykúpením a vytúženým odpočinkom po dlhom, vyčerpávajúcom dni. Do prvej skupiny patrí aj muž, ktorému stačí údajne len 10 hodín spánku za týždeň, no je šťastnejší, než kedykoľvek predtým.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na nespavosť sa nesťažuje

Neil Epstein má schopnosť, akú mu závidia mnohí, vydrží bez spánku dva dni a je celkom fit a schopný plnohodnotne fungovať. 54-ročný otec štyroch detí si vystačí s desiatimi hodinami spánku týždenne, no nesťažuje sa, práve naopak, nazýva nespavosť svojim požehnaním.

Nespavosť pre neho nie je žiadnou novinkou, problémy so spánkom mal už v útlom detstve. Keď mal 6 rokov, jeho mama ho nedokázala uspať, myslela si však, že ide len o prechodné obdobie, ktoré sa neskôr vyrieši. No nevyriešilo sa a keď mal Neil 12 rokov, lekári sa definitívne rozhodli stanoviť mu diagnózu, a to nespavosť. Dnes je pre neho ideálne, ak môže zavrieť oči na 20 minút denne, a dokonca ani nemá žiadne zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli súvisieť s nedostatkom spánku.

Foto: unsplash

Dva roky navyše

Kým väčšina ľudí sa po prebdenej noci len s ťažkosťami dokáže sústrediť, sú podráždení a úzkostní, Neil je spokojný a tvrdí, že za posledné desaťročie získal vďaka nespavosti dva roky času navyše, ktoré mohol venovať čomukoľvek len chcel. Popri práci sa stihol naučiť hrať na klavíri, začal sa venovať poézii a dokonca sa začal učiť hovoriť po francúzsky.

Nesporné výhody

Nebolo to tak však vždy, kedysi ho nespavosť trápila a chcel si počas nocí užívať pokojný spánok tak, ako všetci ostatní okolo neho. Vyskúšal všetko, čo by mu mohlo k dlhšiemu spánku dopomôcť, vyskúšal tabletky, jogu a iné cvičenia a dokonca aj akupunktúru či behaviorálnu terapiu, nič z toho však nezabralo. Napokon sa však naučil s nespavosťou žiť a dokonca ju využiť vo svoj prospech.

Napríklad, v mladosti sa tešil z toho, že sa mohol celú noc zabávať s priateľmi a kým ostatní boli ráno unavení, on bol celkom v poriadku, necítil vyčerpanie. Okrem toho, nerobilo mu problém byť šoférom na dlhých cestách.

Foto: unsplash

Neil nie je jediný

Neskôr, keď mali s manželkou deti, vôbec mu nevadilo venovať sa počas noci práve im, aby si jeho manželka mohla odpočinúť. Nevýhodou však je, že aj keď sa Neil rozhodne pospať si, nemôže spať v jednej posteli so svojou ženou. Spia v oddelených miestnostiach, aby ju Neil nebudil. Neil však nie je jediný podobný prípad na svete, zdokumentovaných je množstvo prípadov, väčšina z nich sa však s nespavosťou vyrovnáva omnoho horšie.

Aj keď tento muž dokázal nájsť v nespavosti výhodu, odporúčame sa s ňou nezahrávať a ak máte dojem, že máte problémy so spánkom, radšej vyhľadajte pomoc odborníka.

dailymail
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov