Veľká časť populácie tento nepríjemný stav zažila aspoň raz za život.

Po preflámovanej noci sa zobudíte so suchom v ústach, boľavou hlavou a len matnými spomienkami na to, čo sa okolo vás dialo. V niektorých prípadoch sme šťastní, že naša myseľ spomienky radšej vytesnila, takéto stavy však pre vás vôbec nie sú prospešné a môže to mať skutočne závažné následky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prechodná amnézia

Keď vypijete príliš veľa alkoholu, váš mozog v skutočnosti nezabúda, ale spomienky ani nevytvorí. Zabráni tomu veľké množstvo alkoholu. Nech teda vyvediete čokoľvek, nebudete si to pamätať. Ak chcete predsa len strate pamäti zabrániť, požiadajte niekoho, aby vám bol neustále v pätách a fotil každý váš výčin.

Vplyv na emócie

Iste ste si všimli, že alkohol akoby znásobil emócie, najmä tie negatívne. Keď sa totiž napijete, alkohol putuje krvným obehom aj k mozgovej kôre, kde naruší vyplavovanie neurotransmiterov. Práve kôra mozgu je zodpovedná za spracovanie myšlienok a pocitov a čím viac pijete v smútku, tým budete smutnejší. Čím viac budete popíjať v hneve, tým budete zúrivejší a možno aj agresívnejší.

unsplash.com

Námesačnosť

Alkohol vie občas spôsobiť nesmiernu únavu a človek zaspí priamo tam, kde je. Ideálne je, ak sa vám podarí dopraviť sa do vlastnej postele, už počas chôdze však máte pocit námesačnosti. Tešíte sa, že si konečne ľahnete a zavriete oči. Musíme vás však sklamať. S nejakým tým promile alkoholu v krvi vás čaká všetko možné, len nie pokojný spánok.

Otrava alkoholom

Zakaždým, keď sa napijete alkoholu, vpravíte do svojho tela malé množstvo jedu. Malé množstvo vám príliš neuškodí, čím viac však toho vypijete, tým viac ničíte svoje telo.

Poškodenie mozgu

Ak to s alkoholom preháňate pravidelne, okrem toho, že si nebudete nič pamätať, si môžete privodiť aj vážne poškodenie mozgu, z ktorého sa už tak ľahko nedostanete. Doživotne vás niekto bude musieť opatrovať. Dôkazom sú obete Korsakovho syndrómu.

unsplash.com

Neuvážené nákupy

Toto je jeden z tých lepších scenárov, nanešťastie však popíjanie vedie aj k neuváženému nakupovaniu. Môže sa preto stať, že sa ráno zobudíte s prázdnou peňaženkou a zistíte, že ste si kúpili z internetu vajce dinosaura alebo doživotné zásoby cukríkov, ktoré neznášate.

Bolí vás celé telo

A niet sa čo čudovať. Po preflámovanej noci váš žalúdok vyplavuje endotoxíny, ktoré oberajú svaly o potrebnú energiu. Máte preto pocit, ako keby vás niekto zhodil z desiateho poschodia budovy a následne vás prešiel kamiónom. Okrem toho, môžete si privodiť zápal žalúdka, ktorého následkom sú neraz vredy.

unsplash.com

Hipokampus vypovedá službu

Hipokampus je centrum v mozgu zodpovedné za emócie, ak ho však zaplavíte alkoholom, pričiní sa o to, že si nebudete nič pamätať a stratíte kontrolu nad vlastnou motorikou.

Ak vás teda posledná opica od alkoholu neodradila, napravia to možno tieto fakty.

Pozri aj: Ľudia s touto farbou očí podliehajú alkoholizmu najčastejšie. Ak ju máte aj vy, alkoholu sa radšej vyhýbajte

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov