Náboženstvo je osobná vec každého z nás. No niekedy je dobré vedieť o svete a o dianí v ňom o niečo viac...

Keby vám niekto položil otázku, koľko náboženstiev existuje na svete, čo by ste odpovedali? Väčšina ľudí zrejme hneď pomyslí na najrozšírenejšie a najznámejšie náboženstvá, ako je napríklad kresťanstvo, hinduizmus, budhizmus či judaizmus. A možno si spomeniete ešte na pár noviniek, ako napríklad uctievanie umelej inteligencie, či odpor vo forme pastafariánstva (Cirkev Lietajúceho špagetového monštra). Na svete ich však je omnoho viac a ľudia im skutočne veria…

Článok pokračuje pod videom ↓

Raelizmus

Alebo pod iným menom známy ako Realiánske hnutie. Náboženstvo bolo založené v roku 1974 testovačom pretekárskych áut, Claudom Vorilhonom, ktorý si dnes hovorí Rael. Stúpenci veria, že pred tisíckami rokov na Zem prišli vedci z inej planéty a vytvorili svet a všetko v ňom, vrátane ľudstva.

Scientológia

O tomto náboženstve ste už určite počuli, keďže vďaka hercom, ako je napríklad Tom Cruise, na nás vyskakuje z médií v pravidelných intervaloch. Založil ho v roku 1954 sci-fi autor L.R.Hubbard. Scientológia sa zakladá na predpoklade, že človek je nesmrteľná bytosť, ktorej schopnosti sú neobmedzené, aj keď o tom práve nevie. Okrem toho verí, že skúsenosti človeka nekončia týmto jediným životom.

INSPIRATIONAL 2017 BIRTHDAY CELEBRATION FÊTES PAST, PRESENT & FUTURE LEGACY OF L. RON HUBBARD, FOUNDER, DIANETICS AND…

Gepostet von Scientology am Samstag, 2. Dezember 2017

Nation of Yahweh

Ide o kontroverzné náboženské hnutie, ktorého zakladateľom je Yahweh Ben Yahweh. Náboženstvo vzniklo ako odnož hebrejských Izraelitov tmavej pleti. Inšpiráciu čerpá väčšinou v Biblii, nájdete v nej však aj niečo z Judaizmu. Napriek tomu, že ide o náboženstvo, táto skupina sa často označuje za nenávistnú a rasistickú.

Cirkev všetkých svetov

Náboženstvo založil v roku 1962 Oberon Zell-Ravenheart alebo Otter G´Zell (vlastným menom Timothy Zell) spolu s manželkou Morning Glory Zell-Ravenheart (kto by nechcel mať meno Ranná Nádhera). Náboženstvo bolo inšpirované fiktívnym náboženstvom, ktoré bolo opísané v knihe Cudzinec v cudzej zemi, ktorej autorom je slávny spisovateľ Heinlein. Aký je to asi pocit vedieť, že vaše dielo podnietilo vznik nového náboženstva?

Subud

Subud je náboženské hnutie, ktorého podstatou je spontánne a extatické cvičenie. Vzniklo v Indonézii v roku 1920 vďaka spirituálnemu vodcovi Muhammadovi Subuhovi. Po roku 1950 sa rozšírilo aj do Európy a Ameriky. Základom Subudu je tzv. „latihan kejiwaan“, čo je spontánna spirituálna aktivita, ktorej sa veriaci venujú hodinu dvakrát týždenne. Veria, že je to sila od Boha, alebo sila života. V súčasnosti je rozšírené v 83 krajinách a má vyše 10 tisíc členov.

Pastafariánastvo

Alebo Cirkev Lietajúcej špagetovej príšery. Pastafariánstvo je zaradené v zozname napriek tomu, že vzniklo ako forma odporu a výsmechu a je diskutabilné, či sa dá hovoriť o náboženstve. V Holandsku a na Novom Zélande je však oficiálne platné. Zakladateľom je Henderson, profesor fyziky, ktorého nahnevalo, že deti na škole mali na výber len dve teórie, učili sa o evolúcii a o kreacionistickej teórii vzniku sveta. Podľa jeho názoru majú deti právo vytvoriť si vlastný názor, na protest preto vytvoril pastafariánstvo. Mimochodom, keď sa Henderson išiel fotiť na pas, mal na hlave sitko na cestoviny a odmietol si ho zložiť.

Hnutie princa Phillipa

Ide o jedno z najbizarnejších hnutí, ktorého súčasťou sú členovia kmeňa na ostrove Vanuatu. Kult vznikol v roku 1974, keď kráľovná Alžbeta a jej manžel Princ Phillipe ostrov navštívili. Odvtedy si obyvatelia ostrova zdobia príbytky fotografiami princa Phillipa. Nepríde vám to ako vystrihnuté z animovaného filmu?

Aghori

Kedysi dávno vznikol v Indii rád Kapalika, korého členovia boli známy tým, že používali lebky ako misky. Údajne práve od Kapaliky je odvodený obávaný kult Aghori, ktorý vznikol v 14. storočí. Jeho členovia dodnes vykonávajú mnoho zvrátených rituálov. Žijú na cintorínoch a jedia ľudské mäso. Aby ich osvietilo, meditujú nad mŕtvolami, pijú z ľudských lebiek a údajne je v Aghori bežné odhryznúť hlavu živému zvieraťu.

Pana Wave

Pana Wave má svoj pôvod v Japonsku a je kombináciou kresťanstva, budhizmu a doktrín New Age. Vzniklo v roku 1977 a známe je svojim zvláštnym postojom k elektromagnetickým vlnám, ktoré sú podľa nich zodpovedné za klimatické zmeny a iné svetové problémy.

Vesmírni ľudia

Nesmieme vynechať ani náboženstvá vzniknuté v Česku a na Slovensku. V roku 1990 založil Ivo Benda náboženstvo Vesmírni ľudia. Tvrdí, že komunikujú s mimozemšťanmi, ktorí im za to láskyplne pomáhajú. Benda dokonca hovorí, že sám sa niekoľkokrát s mimozemšťanmi kontaktoval a práve tí ho naviedli k tomu, aby komunitu vytvoril. Vesmírni ľudia bojujú proti technológiám, negatívnym myšlienkam a šíria pozitívnu energiu. „Šéfovať“ im má istý Aštar Šeran, o ktorom ste už možno počuli.

Church of the SubGenius

Nejde o náboženstvo v pravom slova zmysle, ale skôr o paródiu, ktorej autorom je americký spisovateľ a filmár Ivan Stang. Ich prorokom je J.R. „Bob“ Dobbs, predajca žijúci okolo roku 1950, okolo ktorého sa celá filozofia sústreďuje. Aj keď ho niektorí berú vážne, náboženstvo bolo pokusom o satiru iných náboženstiev a obsahuje Boha, mimozemšťanov a mutantov.

Hnutie Nawubian

Založené bolo Dwightom Yorkom a ide o zvláštnu kombináciu uctievania Egypťanov, ich pyramíd, mimozemšťanov a konšpirácií týkajúcich sa Iluminátov a Bilderbergerov. V roku 2014 bol York odsúdený na doživotie za zneužívanie detí.

Diskordianizmus

Alebo náboženstvo známe ako náboženstvo chaosu. Vytvorené bolo zo žartu dvoma mladými hipíkmi v roku 1960. Preslávilo sa vskutku zaujímavým spôsobom, a to vďaka Robertovi Antonovi Wilsonovi, ktorý filozofiu náboženstva využil ako podklad pre svoju sci-fi trilógiu s názvom The Illuminatus!

Spoločnosť Aetherius

Toto náboženstvo čerpá čiastočne z hinduizmu, čiastočne z budhizmu, ale aj z kresťanstva a založil ho fanúšik jógy, George King v roku 1950 po tom, čo údajne zažil akýsi mimotelový zážitok. Okrem spomenutých náboženstiev jeho učenie pochádza údajne aj od vyššej inteligencie z iných planét.

pexels.com

Cirkev eutanázie

Bizarné je, že túto cirkev založili reverend a pastor v roku 1992 a je považovaná za jedinú cirkev zameranú proti človeku. Podľa nich je riešením na všetky svetové problémy a preľudnenie dobrovoľná hromadná redukcia populácie. Logo pripomína skôr čierny humor ale znie nasledovne: „Zachráň planétu- zabi sa.“

Šťastná veda

Ide o alternatívne náboženstvo pochádzajúce z Japonska. Zakladateľom je Ryuho Okawaon. Stúpenci veria v existenciu Boha Zeme zvaného El Cantare. Aby dosiahli osvietenie, každý deň sa modlia, vzdelávajú sa, venujú sa sebareflexii a meditujú.

Jediizmus

Ako ste si možno domysleli, toto svetov hnutie inak zvané aj Jediho cirkev sa skladá najmä z oddaných fanúšikov série Star Wars. V roku 2013 patril Jediizmus medzi najväčšie hnutia v Británii a mal až 175 tisíc prívržencov.

make sure to check us out at www.becometheforce.com

Gepostet von The Church of Jediism am Sonntag, 19. November 2017

Neo-druidizmus

Jeho základom je rešpektovanie všetkých živých tvorov, uctievanie prírody a harmónia. Stúpenci veria v reinkarnáciu a čiastočne vychádzajú napríklad z animizmu, šamanizmu a panteizmu.

Cirkev Maradona

Známa je aj pod názvom Iglesia Maradoniana. Základňu má v Argentíne a zrejme nie je náročné si domyslieť, že uctieva slávneho futbalistu Diega Maradonu. Založili ju v roku 1998 fanúšikovia, ktorí boli skalopevne presvedčení o tom, že Maradona je najlepší futbalista všetkých čias.

Frisbeeterianizmus

Našťastie, ide len o paródiu zosmiešňujúcu vieru v posmrtný život. Hnutie založil americký herec a komik George Carlin a tvrdí, že keď človek zomrie, jeho duša je ako frisbee vystrelená ku stropu, kde sa prichytí a zostane naveky.

S akým najbizarnejším náboženstvom ste sa doteraz stretli vy?

Pozri aj: Vyvolávanie diabla či agresivita. 10 tajných spolkov, do ktorých by sa pravdepodobne nechcel dostať nikto z vás

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov