Foto: Photo by Jens Lelie on Unsplash

Rozhodovanie si neraz vyžaduje veľa času a energie.

Iste si aj vy spomeniete na chvíľu, kedy ste sa ocitli v náročnej situácii a rozhodnutie o ďalšom kroku bolo dôležité. Nech sa však človek radí s kýmkoľvek, rozhodnutie je napokon len na nás a čím dlhšie premýšľame nad možnosťami, tým viac máme pochybností.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tisíce rozhodnutí denne

Vedeli ste, že denne urobíme viac ako 35 000 rozhodnutí? Počnúc tým, čo si oblečieme a čo si dáme na raňajky až po rozhodnutie, kedy si ľahneme večer do postele. Až 99,74 percent z nich si ani neuvedomujeme, pretože ich robíme podvedome. Aj zvyšné malé percento však stačí na to, aby nám rozhodovanie spôsobilo bolehlav a pripravilo nás o pokojný spánok.

Hladina stresu stúpa

Čím viac však nad rozhodnutím uvažujeme, tým viac nám robí vrások. Čím viac vrások si narobíme, tým budeme s rozhodnutím menej spokojní, nech už je akékoľvek. Potvrdilo to aj niekoľko štúdií, pričom jednu z nich vykonali vedci na kolumbijskej univerzite, ktorí sa rozhodli, že zmerajú hladinu stresu súvisiacu s rozhodovaním. Ukázalo sa, že rozhodovanie je najviac stresujúce vtedy, ak sa strachujeme o to, či sa rozhodneme správne.

Foto: unsplash

Proces rozhodovania

Ako na to vedci prišli? Skupinku ľudí požiadali, aby kúpili priateľovi darček na Vianoce alebo aby usporiadali zoznam úloh podľa priorít. Okrem toho boli požiadaní, aby si spomenuli, ako robili dôležité rozhodnutie naposledy, napríklad týkajúce sa svadby alebo volieb. Následne sa vedci pýtali, aké pocity v nich vyvolal proces rozhodovania a ako sa cítili, keď rozhodnutie napokon urobili.

Dve cesty

Výsledky výskumu ukázali, že každý človek má jedinečný štýl rozhodovania, väčšina z nich sa však vydala jednou z dvoch ciest.

Rozhodovanie zamerané na hodnotenie

Prvou z nich je rozhodovanie zamerané na hodnotenie. Ľudia, ktorí sa vydajú touto cestou, sa príliš strachujú o to, či sa rozhodnú správne. Často sú doslova posadnutí tým, aké konanie je správne. Ak ste si niekedy pomysleli, že radšej budete konať správne, akoby ste mali konať nesprávne no byť šťastní, zrejme patríte do tejto kategórie. Táto skupina ľudí zvyčajne patrí aj k tým menej šťastným jedincom.

Foto: unsplash

Rozhodovanie zamerané na činy

Ľudia patriaci do tejto skupiny sa zameriavajú najmä na to, aby ich rozhodnutie niekam posunulo, chcú sa hýbať vpred. Rozhodnú sa rýchlo a nad vecami príliš dlho neváhajú. Riadia sa myšlienkou, že ak im niečo nevyjde, môžu skúsiť druhú možnosť.

Ktorý štýl je lepší?

Vedci hovoria, že pokiaľ ide o bežné veci, ako napríklad čo si obliecť alebo čo navariť, je lepšia druhá cesta, teda konať rýchlo a menej myslieť. Prvý spôsob rozhodovania by sme mali zvoliť v prípade, ak máme pred sebou veľké životné rozhodnutie, ktoré môže zmeniť náš život, ako sú napríklad finančné záležitosti. Treba si však dať pozor, aby sme sa nezasekli v nekonečnom cykle prehodnocovania, ináč ostaneme paralyzovaní a nikam sa nepohneme. To, že nad niečím budete uvažovať dlho neznamená, že sa rozhodnete lepšie.

Foto: unsplash

Ako sa vyhnúť stresu z rozhodovania?

V prvom rade zabudnite na to, že existujú správne a nesprávne rozhodnutia. Musíme sa naučiť žiť s istou mierou neistoty a s obmedzeným množstvom informácií, do budúcnosti totiž nie je možné vidieť a človek nemôže vedieť všetko. Ďalším krokom je nevnímať chybné kroky ako zlé rozhodnutia, ale ako životnú lekciu. Poučili ste sa, môžete sa posunúť ďalej. Posledným krokom je dôverovať svojim inštinktom. To neznamená, že netreba zvážiť výhody a nevýhody danej situácie, uvedomte si však, že takmer každé rozhodnutie dňa robíme podvedome. Zrejme teda to naše podvedomie predsa len niečo vie a robí správne.

Ako postupujete pri rozhodovaní vy?

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov