Foto: pexels.com

Vedeli ste, že šarm nie je len vrodený, ale je možné sa mu naučiť?

Vedci si myslia, že týchto 11 zvykov majú šarmantní ľudia spoločných a odporúčajú osvojiť si aspoň niekoľko z nich. Kto vlastne šarmantný človek je? Psychologička Iris Pachler hovorí, že je to človek, ktorý sa nenechá rozhodiť nepríjemnými okolnosťami. Sú prispôsobiví a dokážu situáciu akceptovať. Údajne dokonca aj v tých najťažších časoch si udržia chladnú hlavu a vnútorný pokoj. Okrem toho sú však pre iných ľudí zväčša zaujímaví a príťažliví. Aké zvyky ich najčastejšie vystihujú?

Článok pokračuje pod videom ↓

Úsmev

Nezabudnite na úsmev. Aj keď je to niekedy náročné, nemračiť sa na celý svet, úsmev zmôže viac, ako by ste si mysleli. Nielenže budete v očiach okolia atraktívnejší, ale zdvihnete sami sebe náladu.

Foto: unsplash

Žijú pre moment

Nežite pre minulosť ani pre budúcnosť, ale pre súčasný moment, len tak dožičíte vlastnej duši pokoj, ktorý si zaslúži, a po ktorom túži. Okrem toho, pomôže vám to uvedomiť si, že za vlastné skutky ste zodpovední vy, nie ľudia okolo vás. Ak si to uvedomíte, uvidíte, že nadviazať kontakt s ľuďmi okolo vás bude o niečo ľahšie.

Dobrá spoločnosť

Spoločným znakom šarmantných ľudí je fakt, že sa iní v ich prítomnosti cítia dobre. A ako sa hovorí, ľudia si po čase nebudú pamätať, čo ste im povedali, ale to, ako sa s vami cítili. April Davisová hovorí, že ak sa iní s nami cítia dobre, aj sami sa cítime lepšie. Nezabudnite teda občas na pár milých slov, úprimný kompliment rozžiari deň ľahšie ako drahé dary.

Koníčky

Kŕmiť treba nielen svoje telo, ale aj dušu, a to napríklad koníčkami, ktoré vám prinášajú radosť. To šarmantní ľudia vedia veľmi dobre.

Foto: unsplash

Gestikulácia

Vedeli ste, že dobrá konverzácia zahŕňa viac než len používanie slov? Dôležité je vedieť správne využívať aj mimiku a gestá. Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí primerane gestikulujú, sú vnímaní ako príjemnejší.

Zaujímajú sa o druhých

Ľudí príliš nepriťahujú takí, ktorí sa zaujímajú len sami o seba. Sme prirodzene priťahovaní k takým, ktorí o iných prejavujú prirodzený záujem. Kto by sa netešil starostlivosti a pozornosti?

Sú láskaví

Poradca Monte Drenner hovorí, že šarmantní ľudia sa okrem iného vyznačujú aj láskavosťou. Sú radi v spoločnosti iných a svoju náklonnosť neraz prejavia dotykom ruky, objatím či iným prejavom.

Očný kontakt

Nie je príjemné rozprávať sa s niekým, kto pozerá všade inde, len nie na vás. Vzbudzuje to dojem, že sa o konverzáciu nezaujíma. Drenner preto dodáva, že ako šarmantnejší sú napríklad vnímaní aj tí ľudia, ktorí počas konverzácie udržiavajú očný kontakt.

Foto: unsplash

Sú autentickí

Samozrejme, nič netreba preháňať, ak sa budete snažiť príliš, bude to mať skôr opačný ako želaný efekt. Sociálny pracovník Edie Weinstein hovorí, že ľuďom, ktorí sú úprimní a autentickí dôverujeme skôr, ako tým, ktorí sa hrajú na niečo, čím nie sú.

Sú dobrí rozprávači

Stalo sa vám už, že ste rozprávali nejaký príbeh, no zrazu ste si všimli, že vás nikto nepočúva? Šarmantným ľuďom sa toto zvyčajne nestáva, majú totiž dar slova.

Podporujú iných

Drenner hovorí, že šarmantného človeka spoznáte napríklad podľa toho, že dokáže poďakovať a dávať úprimné komplimenty. Iným nezávidí, ale teší sa z ich úspechu a je oporou. Pri nich človek nadobudne pocit, že na ňom skutočne záleží a nie je len číslom v štatistike.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov