Mnohonásobná porucha osobnosti u nás nie je veľmi známa.

V histórii však bolo zaznamenaných niekoľko prípadov. Medzi ľudí, ktorí týmto ochorením trpia, patrila aj žena menom Christine Costner Sizemore, alebo Chris, ako jej hovorili blízki. O jej neľahkom živote dokonca vznikol aj film s názvom The Three Faces of Eve.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chris sa narodila 4. apríla v roku 1927 rodičom Acie a Zueline. Narodila sa ako zdravé dieťa a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa malo niečo zmeniť. Celý život sa jej však obrátil naruby, keď ešte ako malé dieťa videla na vlastné oči smrť viacerých ľudí v priebehu niekoľkých mesiacov.

Videla, ako sa jej matka poranila v kuchyni a miesto pripomínalo krvavý kúpeľ, videla smrť iného dieťaťa a videla, ako muža pri práci prerezala na polovicu píla na drevo. Vtedy začala Chris pociťovať prítomnosť ďalších dvoch osobností vo vlastnom tele, aj keď tvrdí, že ony prítomné boli od jej narodenia, len sa neprejavovali. Hovorila, že vždy boli jej súčasťou, avšak neboli úlomkami, boli celkom žijúcim v jej tele a mysli.

Christine "Chris" Costner Sizemore(1927 – 2016)"The Three Faces of Eve" (1957)

Gepostet von Lecturas Cinematográficas am Dienstag, 18. Oktober 2016

Disociatívna porucha alebo mnohonásobná porucha osobnosti je podľa psychiatrov istý spôsob obrany. Vzniká väčšinou ako následok závažnej traumy, ako napríklad sexuálneho zneužívania alebo ako následok toho, čo zažila aj Christine. Keď sa to celé začalo, Chris bola často trestaná za skutky, na ktoré si však vôbec nespomínala. Keď mala v škole písať test, vôbec na neho nebola pripravená a nevedela, čo má robiť. Na test sa totiž učila jej druhá osobnosť. Práve preto sa jej nepodarilo školu dokončiť.

Chris Costner Sizemore whose life story was told in the book and movie"Three Faces of Eve" passed away on the 24th of July in Ocala,FL.age 89.

Gepostet von Rebecca Lopez am Samstag, 30. Juli 2016

Neskôr sa celá situácia zhoršila ešte viac, keď sa Chris ocitla vo vzťahu s mužom, ktorý bol tyranom a bil ju. V tom čase prvýkrát navštívila doktora Thigpena. Prítomnosť inej osobnosti sa vždy ohlásila vo forme silnej bolesti hlavy. Jedna z osobností bola Eve White, ktorá trpela depresiami a bola veľmi zdržanlivá. Druhá z nich bola Eve Black, ktorá mala sklony k sebapoškodzovaniu. Počas jednej z premien začala škrtiť vlastnú dcéru Taffy, pretože nechcela prestať plakať.

Chris Costner SizemoreApril 4, 1927 to July 24, 2016Age: 89Died From:Notable For: American writer, subject of The…

Gepostet von Celebrity And Notable Deaths am Freitag, 29. Juli 2016

Počas terapie sa objavila aj tretia osobnosť, milá a citlivá Jane. Keď sa Chris rozviedla, ukázalo sa, že osobnosti v jej tele nikdy nie sú natrvalo. Jedného dňa Eve White, Eve Black a Jane zmizli a ukázali sa ďalšie osobnosti, ktoré sa väčšinou vynárali taktiež v trojici. Každá z osobností mala iné schopnosti a preferencie. Jedna z nich vedela šoférovať, druhá zas nie, jedna z nich bola skvelou krajčírkou a bola schopná otvoriť si vlastný obchod, kým ostatné osobnosti toho schopné neboli. Každá z osobností sa ináč obliekala, ináč správala a chutilo jej iné jedlo.

Zmena k lepšiemu nastala, keď ju v roku 1970 začal liečiť doktor Tsitos. Vtedy sa osobnosti striedali menej často a na nejaký čas dokonca disociácie celkom ustali. Christine Costner Sizemore zomrela len pred dvoma rokmi, v roku 2016 vo veku 89 rokov na infarkt.

Pozri aj: Tragický, no mimoriadne bizarný príbeh Joyce Vincentovej. Celé 3 roky si nikto nevšimol, že je mŕtva

wikipedia, nytimes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov