Nanešťastie, nápoj lásky, ktorý by zaručene fungoval, neexistuje.

Ani žiadnym iným spôsobom neprinútite osobu, aby sa do vás zamilovala. Predsa len si však vedci myslia, že existuje niekoľko vedecky overených spôsobov, ktorými môžete už existujúci vzťah vylepšiť. Vyskúšate ich?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nestresujte

Štúdia z roku 2008 dokazuje, že hormóny stresu, ktoré sa do nášho tela vyplavujú, spôsobujú pokles miery príťažlivosti, spokojnosti a vzrušenia. Čoraz častejšie však pracujeme viac, ako naše telo a myseľ zvládajú, následkom čoho sme podráždení, čo vzťahom príliš neprospieva.

Milujte sa

Počas orgazmu sa do tela vyplavuje hormón oxytocín. Rovnaký hormón sa vyplavuje od tela matky pri narodení dieťaťa a zabezpečuje, že medzi matkou a dieťaťom vznikne pevné puto. Práve tak dokáže oxytocín posilniť puto aj medzi vami a partnerom.

Zosynchronizujte si spánok

Je známy fakt, že nedostatok spánku a nekvalitný spánok nikomu na pohode nepridajú. Ak si však doprajete kvalitný spánok spolu s partnerom, môže to vášmu zdraviu a vzťahu skutočne pomôcť.

unsplash.com

Počúvajte spolu hudbu

Tá správna hudba vie človeka nesmierne dobre naladiť a vyvolať pocit šťastia, predstavte si potom, čo to dokáže, keď počúvate hudbu spolu s partnerom. Nájdite hudobný štýl, ktorý je vám obom blízky a nechajte sa unášať na vlnách muziky.

Doprajte si vitamín D

Vitamín D, ktorý získavame zo slnečného žiarenia, je pre telo nevyhnutný. Napomáha nám k dobrej nálade, ak je to teda možné, vyjdite každý deň von na vzduch aspoň na 15 minút. Krátka prechádzka zaručí, že sa vám bude  s ľuďmi okolo vás hneď lepšie komunikovať.

Pozorne počúvajte a dodržiavajte očný kontakt

Vedeli ste, že pri počúvaní toho, čo nám partner hovorí, mu pozeráme do očí len 40 percent času? Ak niečo sami hovoríme, pozeráme druhému do očí až 75 percent času. Hovorí sa však, že oči sú oknom do duše a udržiavaním očného kontaktu dáte najavo, že vám na partnerovi skutočne záleží.

unsplash.com

Cvičte

Cvičenie podporuje vyplavovanie testosterónu do tela a okrem toho, že sa budete cítiť skvele, podporí to chuť na milovanie. A ako sme už spomenuli vyššie, oxytocín robí divy.

Odložte mobil

Okrem toho, že telefón vyžaruje tzv. modré svetlo, ktoré narúša náš spánkový cyklus, oberá nás o čas, ktorý by sme mohli venovať partnerovi. Tesne pred spaním si radšej nastavte budík a venujte sa príjemnejším činnostiam ako je prezeranie si posledných príspevkov na Facebooku.

Dobrodružstvo

Kedy ste naposledy s partnerom zažili dobrodružstvo? Ak si už nedokážete spomenúť, mali by ste to rýchlo napraviť. Dosahovanie cieľov totiž podporuje vyplavovanie hormónov šťastia a tie posilňujú puto medzi vami a partnerom. Okrem toho, na staré kolená budete mať kopec krásnych spoločných spomienok.

unsplash.com

Pritúľte sa

Okrem toho, že túlenie spôsobuje vyplavovanie oxytocínu, podporuje imunitný systém, čo jednoznačne nie je zanedbateľná výhoda. Výskumy dokonca tvrdia, že potláča vyplavovanie stresových hormónov do tela a pridá vám niekoľko rokov života. Využite teda každú príležitosť pritúliť sa k partnerovi.

Pozri aj: 10+ vecí o vzťahoch, ktoré sú až príliš pravdivé na to, aby vám ich niekto povedal do očí

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov