Všetci máme kamaráta, ktorý si obhrýza nechty a nedokáže s tým prestať.

Pre tých, ktorí sú toho svedkom, to môže byť pomerne nepríjemné. Ten zvuk a pohľad na nechty obhryzené takmer úplne… Aj obhrýzanie nechtov je možné považovať za autofágiu, avšak za jej najmiernejšiu formu. Čo teda zahŕňa tú extrémnu? „Mám na teba chuť“ zrazu nadobúda celkom nový význam.

Článok pokračuje pod videom ↓

Varujeme vás, ak sa chystáte čítať tento článok, odložte na chvíľku bokom raňajky, obed, večeru, či čokoľvek práve konzumujete. Len tak, pre istotu.

Autofágii sa ináč hovorí aj autokanibalizmus. Existuje aj prirodzená forma autofágie, v rámci ktorej hovoríme o degradácii buniek v organizme. Na tomto psychiatrickom ochorení však nie je vôbec nič prirodzené. Je to forma kanibalizmu, kedy však jedinec nepojedá iných ľudí, ale sám seba, teda vlastné časti tela.

pexels.com

Môže sa prejavovať cucaním vlastnej krvi, pojedaním tuku, kože alebo svalov. Samozrejme, za autokanibalizmus sa nepovažuje napríklad prehltnutie krvi pri krvácaní z nosa. Aj keď je to psychiatrické ochorenie, vníma sa ako trestný čin. Niektorí ľudia vnímajú autokanibalizmus ako mimoriadne extrémnu formu modifikácie vlastného tela. V takom prípade väčšinou pojedajú svoju kožu či pijú svoju krv. Nuž, niekto si dá piercing, niekto tetovanie, a niekto si najradšej pochutná sám na sebe.

Autokanibalizmus začína najčastejšie ako pomerne nevinné obhrýzanie nechtov. Často sa spája aj s ochorením pica, pri ktorom jedinec pojedá nestráviteľné predmety, napríklad vlasy či nechty. Nanešťastie, jedinec trpiaci týmto ochorením celkom ľahko prejde od obrýzania nechtov po hryzenie prstov atď.

pixabay.com

Autokanibalizmus sa v extrémnych prípadoch využíva ako forma mučenia. Niektoré zdroje tvrdia, že aj slávna grófka Alžbeta Bátoriová nútila svojich služobníkov k autokanibalizmu. V 90. rokoch zas boli mladí ľudia v Sudáne nútení pojedať svoje uši.

Známy je prípad kontroverzného umelca menom Marco Evaristti, ktorý okrem iného svoje umelecké cítenie prejavoval napríklad tak, že vložil do mixéra živú zlatú rybku. Nebudeme detailne opisovať, čo sa s ňou stalo. Horšie však bolo, keď 13. januára 2007 Evaristti zorganizoval večierok. Svojim hosťom servíroval cestoviny agnolotti s mäsovými guličkami. To by nebolo nič zvláštne, keby však mäsové guličky neboli zhotovené z Marcovho vlastného tuku, ktorý mu bol v ten rok odobratý z tela pomocou liposukcie.

Dobrú chuť. Zrejme by nikto nechcel byť Marcovým hosťom. Ani domácim zvieratkom.

Pozri aj:Rapunzelin syndróm: Bizarné ochorenie len pre silné žalúdky. Spôsobuje ho jedno z najbizarnejších psychiatrických ochorení

wikipedia, priznaky-projevy.cz, wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov