Ak by vám niekto položil otázku, ktorá osoba ovplyvnila váš život najviac, ako by znela vaša odpoveď?

Niektorí si možno spomenú na rodičov, starých rodičov, najlepšieho priateľa či partnera. Ľudia vás však ovplyvňujú viac, ako si myslíte, a to nie len tí vo vašej prítomnosti. Historické osobnosti, ako napríklad Albert Einstein, ovplyvňujú celé generácie ľudí. Toto je 10 najvplyvnejších osobností všetkých čias.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ježiš Kristus

Alebo ináč zvaný Syn Boží či Ježiš Nazaretský. Možno ste na prvom mieste očakávali vplyvného vedca, herca alebo speváka, pravdou však je, že kresťanstvo už od počiatku ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. A aj keď sa vedci nedokážu zhodnúť na tom, či vyobrazenie Ježiša v Biblii je skutočne dôveryhodné, zhodujú sa na tom, že ako historická postava určite existoval.

wikipedia.org

Albert Einstein

Druhou najvplyvnejšou postavou je Albert Einstein, teoretický fyzik nemeckého pôvodu. Preslávil sa najmä tým, že je autorom teórie relativity, ktorá tvorí jeden zo základných pilierov modernej fyziky. V roku 1921 dokonca získal aj Nobelovu cenu. Okrem toho však vedca preslávil aj fakt, že mal pomerne nezvyčajné vzťahy so ženami a oženil sa s vlastnou sesternicou. A spomenúť musíme aj jeho dobrosrdečnosť a fotografiu s vyplazeným jazykom.

Happy 138th Birthday, Albert Einstein!

Gepostet von Science Channel am Dienstag, 14. März 2017

Isaac Newton

Isaac Newton bol anglický fyzik a matematik, ktorý taktiež patrí medzi najslávnejších vedcov a najvplyvnejšie osobnosti na svete. Položil základy mechaniky, výrazne prispel k rozvoju optiky a mnohých iných vedných odborov. Zo školských lavíc ho však zrejme poznáte ako vedca, ktorý objavil gravitáciu, keď mu na hlavu spadlo jablko.

wikipedia.org

Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci mal počas života toľko záujmov a povolaní, že ich ani nebudeme všetky vymenovávať, preslávil sa však najmä ako maliar a sochár. Patrí dokonca medzi tých najlepších maliarov, akí kedy žili. Medzi jeho najznámejšie diela patrí napríklad Mona Lisa, Posledná večera či Vitruviánsky muž.

Gepostet von Leonardo da Vinci am Montag, 1. August 2016

Aristoteles

Aristotela isto taktiež poznáte ešte zo školy ako slávneho gréckeho filozofa a vedca. Spolu s Platónom ich svet považuje za otcov západnej filozofie. O živote Aristotela sa toho príliš veľa nevie a vedci sa nevedia zhodnúť ani v tomto smere, isté však je, že filozof výrazne prispel k rozvoju školstva do dnešnej podoby.

wikipedia.org

Mohamed

Abū al-Qāsim Muḥammad ibn ʿAbd Allāh ibn ʿAbd al-Muṭṭalib ibn Hāshim, tak znie plné meno proroka Mohameda. Väčšinou Moslimov je považovaný za zakladateľa Islamu a najvplyvnejšieho náboženského a politického vodcu. Hovorí sa, že bol obchodníkom, veľa cestoval po svete a počas jednej zo svojich meditácií v jaskyni neďaleko Mekky sa mu zjavilo videnie. Údajne mu archanjel Gabriel zvestoval verše, ktoré sa stali základom Koránu.

wikipedia.org

Galileo Galilei

Talianskeho fyzika, astronóma a matematika iste poznáte aj vy. Hovorí sa, že vďaka Galileovi dnes môžeme pozorovať vesmír z takej blízkosti a vyslúžil si aj prezývku „otec vedy“. Vedeli ste, že pôvodne zvažoval kariéru kňaza, ale otec ho prihlásil na medicínu? Napokon si však jeho srdce predsa len získal vesmír.

THE CHURCH, GALILEO, AND "FAKE NEWS"Galileo said the earth revolved around the sun and the Church said it's fake news….

Gepostet von Thinking Pinoy am Donnerstag, 19. April 2018

Charles Darwin

Charlesa Roberta Darwina vám iste nemusíme predstavovať. Zrejme všetci poznáte teóriu, ktorá tvrdí, že každý tvor sa postupne vyvíjal z nejakého spoločného predka. Spolu s Alfredom Russelom Walaceom publikoval dielo o prirodzenom výbere. Medzi jeho najznámejšie diela na túto tému patrí kniha O pôvode druhov.

Darwin Day is a celebration to commemorate the anniversary of the birth of Charles Darwin on 12 February 1809. The day…

Gepostet von Breathe News am Montag, 12. Februar 2018

Platón

Aj Platón má právoplatné miesto na tomto zozname, a to ako jeden z najväčších filozofov klasického Grécka, keďže sa okrem iného podieľal aj na založení Akadémie v Aténach. Bola to prvá inštitúcia, ktorá poskytovala vyššie vzdelanie. Spolu so Sokratom a Aristotelom položili základy západnej filozofie.

wikipedia.org

Alexander Veľký

Alexander Veľký bol známy aj ako Alexander III. Macedónsky. Na trón sa dostal veľmi mladý, mal ešte len 20 rokov a väčšinu svojej nadvlády brázdil s vojskami ázijské a africké krajiny. Kým dosiahol vek 30 rokov, vytvoril jedno z najväčších impérií antického sveta. V bitkách bol neporaziteľný a údajne patril medzi najlepších veliteľov armády.

wikipedia.org

Koho by ste do zoznamu zaradili vy a prečo?

Pozri aj: Génius Albert Einstein a jeho 10 skvelých životných lekcií, ktoré vás opäť posunú o level vyššie

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov