Čo sa jedla týka, každý z nás má iné preferencie a chute.

Niekto má rád slané, niekto sladké, niekomu vyhovujú kyslé, inému horké chute. Zrejme sa zhodneme v tom, že domáca kuchyňa chutí vždy najlepšie, či už sú to babkine koláče alebo kotlíkový guláš od ocka. Vedeli ste však, že vaša obľúbená chuť o vás môže niečo prezradiť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako je to možné? Naša osobnosť sa prejavuje cez každodenné drobnosti, napríklad aká je naša obľúbená farba, ako máme zariadenú izbu či byt, akú hudbu počúvame cestou do školy alebo do práce a dokonca aj cez to, či si najradšej doprajeme na raňajky.

Vedeli ste, že preferencia chutí sa začína u človeka vyvíjať ešte pred narodením? V maternici dieťa pociťuje chute vďaka plodovej vode a po narodení vďaka materskému mlieku. Výskumy dokazujú, že ak matka počas tehotenstva konzumuje pestrú stravu, dieťa je po narodení otvorenejšie skúšaniu nových jedál a príchutí a nebude príliš vyberavé. Avšak to, aké chute si zvolíte, nie je ovplyvnené len stravovacími návykmi matky. V poslednom čase sa psychológia čoraz viac prepája s gastronómiou a odborníci tvrdia, že obľúbená chuť o nás veľa vypovedá.

Sladké alebo slané?

Odborníci si napríklad myslia, že ľudia, ktorí preferujú slané chute a chrumkavé jedlá, sú vodcovské typy silne poháňané vnútornou motiváciou. Štúdie dokazujú, že týmto ľuďom hrozí vyššie riziko prepracovanosti, pretože ich ambície sú vždy vysoké a nezastavia sa, kým svoj cieľ nedosiahnu. Napríklad športovci majú rozvinutejšie chuťové poháriky a zvyčajne uprednostnia slané chute. Aj keď si teda občas radi pochutia aj na niečom sladkom, radšej si vyberú slané jedlo.

unsplash.com

O tých, ktorí obľubujú sladké jedlá sa zas hovorí, že sú to milí, dobrosrdeční jedinci. Štúdie dokazujú, že sú aj priateľskejší a viac empatickí. Je pre nich prirodzené deliť sa s inými, často sa preto venujú dobrovoľníctvu alebo charite.

unsplash.com

Pálivé jedlá

Niektorí ľudia pálivé jedlá nemusia vôbec, iní sa v nich však doslova vyžívajú. Séria výskumov dokazuje, že práve takíto ľudia sú dobrodružní a neboja sa skúšať nové veci. Neznesú rutinu a potrebujú, aby bol každý deň niečím odlišný, zábavný a zaujímavý. Okrem toho sú však ľudia obľubujúci pálivé a korenisté jedla označovaní ako viac tolerantní.

unsplash.com

Akú kávu pijete?

S mliekom a s cukrom alebo silnú a horkú? Ak ste odpovedali tou druhou možnosťou, možno v sebe máte narcistickú črtu. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo vyše tisíc účastníkov ukázala, že ľudia s preferenciou horkých chutí vykazovali črty psychopatie, narcizmu a neprekážalo im s inými manipulovať.

unsplash.com

Aký pocit vo vás vyvoláva predstava, že by ste mali zahryznúť do kyslého citróna?

Väčšina ľudí zmraští tvár, skupinka ľudí sa však kyslému jedlu vôbec nevyhýba, ba naopak. Výskumy dokazujú, že jedinci obľubujúci kyslé chute sú zvyčajne racionálne zmýšľajúci. Zároveň ich však môže ľahko premôcť úzkosť. Sú kritickí nielen k sebe, ale aj k iným, ak však dokážu v kritickosti a racionalite poľaviť, môžu z nich byť mimoriadne kreatívne osobnosti.

unsplash.com

Akú chuť preferujete vy?

Pozri aj: TEST: Chcete odhaliť, čo pred vami skrýva vaše podvedomie? Prezradia vám to vaše odpovede na týchto 9 otázok

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov