Nemusíme zdôrazňovať, do akej miery Freud ovplyvnil celú psychológiu.

Okrem toho, že položil základy psychoanalýzy a interpretácie snov, niet hádam nikoho, kto by o ňom nepočul aspoň niečo. Napríklad jeho teóriu, ktorej podstatou je, že dievčatá závidia mužom penis. Iste ste už počuli aj o Oidipovom či Elektrinom komplexe.

Článok pokračuje pod videom ↓

Počuli ste však o psychosexuálnych štádiách vývinu, ktoré sú taktiež jeho výtvorom? Aj keď dnes už mnoho psychológov Freudove teórie odmieta ako vedecky nepodložené výplody fantázie, niečo na nich predsa len musí byť, keď v takej miere ovplyvnili rozvoj tejto vedy v 19. a 20. storočí. Tvrdil napríklad, že naše správanie je poháňané nevedomými pudmi a impulzmi a každého človeka riadia skryté motívy. Tieto motívy si ľudia vôbec nemusia uvedomovať, všetko, čo robíme, však robíme pre vlastné potešenie.

Ďalšia z Freudových teórií tvrdila, že človeka poháňajú dva typy hnacích síl, a to tendencia k smrti a tendencia k sexuálnemu pudu. Prejavovať tieto pudy navonok je však neprijateľné, potláčame ich preto do nevedomia. Tvrdil, že pravé šťastie spočíva v možnosti milovať a vykonávať zmysluplnú prácu.

🎉Happy Year of the Dog! 🎉 #ChineseNewYearFreud himself loved dogs, as you can see pictured here in 1933 with his…

Gepostet von Freud Museum London am Freitag, 16. Februar 2018

Medzi jeho najkontroverznejšie teórie však patrí tvrdenie, že sexualita človeka v dospelosti je závislá na psychosexuálnom vývoji, ktorým prechádzame od narodenia. Ak sa nepodarí „preplávať“ z jedného štádia do ďalšieho plynule, jedinec si vytvára fixácie alebo dochádza k regresu. Štádiá psychosexuálneho vývoja sú nasledovné:

Orálne štádium

Toto štádium trvá od narodenia približne do 18 mesiacov a primárnym zdrojom potešenia sú u dieťaťa ústa, pery a jazyk, ktorými sa prisáva na matkinu bradavku. Dieťa v tomto období vezme do úst takmer všetko, čo dostane do rúk a začína aj hrýzť, keď mu vyrastú prvé zuby. Podľa teórie, ak sa jedinec zasekne v tomto štádiu, v dospelosti si vypestuje návyky súvisiace s ústami, ako napríklad fajčenie, obhrýzanie nechtov alebo pitie alkoholu.

Análne štádium

Toto štádium je často koreňom problémov, práve v tomto období sa dieťa začína učiť chodiť na nočník. Dieťa si všíma, že to, či a kde vypudí stolicu, ovplyvňuje emócie jeho rodičov. Takýmto spôsobom sa učí rodičmi manipulovať. Freud tvrdil, že ak má dieťa z tohto obdobia negatívne skúsenosti, vyrastie z neho sadistický jedinec, ktorý nedokáže ovládať svoje obsesie. Ak však má dieťa v tomto štádiu pozitívnu skúsenosť, vyrastie z neho usporiadaný a čistotný jedinec.

#freudintensifies ❤️ https://twitter.com/sigmundfreudin 💙 https://www.instagram.com/freud.intensifies 🚬

Gepostet von Sigmund Freud intensifies am Mittwoch, 28. März 2018

Falické štádium

Falické štádium trvá od 2 do 5 rokov a vyznačuje sa vznikom tzv. Oidipovho komplexu u chlapcov. V tomto období podľa Freuda dieťa začína objavovať svoje genitálie. Z nejakého dôvodu Freud trval na tom, že chlapci sa zamilujú do svojej matky a nenávidia otca, pretože on matku môže mať, kým dieťa nie. O Elektrinom  komplexe hovoríme vtedy, keď sa dievča zaľúbi do otca a žiarli na matku. Ak sa dieťaťu toto štádium nepodarí prekonať, údajne z neho vyrastie promiskuitný jedinec alebo naopak, príliš zdržanlivý.

Genitálne štádium

Medzi falickým a genitálnym štádium je ešte latentné štádium, k tomu sa však Freud vyjadroval pomenej. Genitálne štádium sa týka dospelých jedincov a prekonávania každodenných radostí a starostí. V tomto štádiu sa údajne sústreďujeme na to, aby sme si vytvorili účinné obrazné mechanizmy a bezpečnú realitu.

Ktoré štádium najviac vystihuje vás?

Pozri aj: Najkurióznejšie prípadové štúdie Sigmunda Freuda: Malý Hans

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov