Nie každý je fanúšikom hororu, no ak ním ste, iste aj vy občas krútite hlavou.

Napríklad nad tým, prečo sa hlavná postava vzdala zloduchovi a vydala sa mu za obeť doslova na zlatom podnose. Alebo nad tým, prečo sa tvorcovia filmu rozhodli, že na konci neostane z celého osadenstva nažive nikto. Filmových záhad je mnoho a na týchto 15+ natrafíte takmer v každom horore.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prílišná dôvera

Zrejme ste aj vy natrafili na horor, v ktorom sa hlavná postava s kamarátila s niekým, od koho by ste vy utekali na míle ďaleko. Z nejakého dôvodu však hlavná postava nevidí na dotyčnej osobe nič zvláštne, ignoruje všetky znamenia a napokon skončí ako obeť, ktorá si trieska hlavu o stenu, že od začiatku tušila, že s tým podivným susedom niečo nie je v poriadku.

Tma je najlepšia

Ďalšou záhadou je, prečo si vždy vyberajú postavy v hororoch tie najtemnejšie miestnosti. Veď príšery a všetko desivé sa najčastejšie ukrýva v tme, tak prečo idú práve tam? Mimoriadne obľúbené sú aj tmavé pivnice, kam by zdravý, inteligentný človek dobrovoľne nevkročil, hororoví hrdinovia sa tam však vyberú takmer vždy, ideálne s nefungujúcou baterkou alebo zapaľovačom.

unsplash.com

Strašidelné domy

Zhodou okolností hlavní hrdinovia vždy zaparkujú pred domom, kde straší alebo tam žije niekto, kto ich zabije. A keď to práve nie je strašidelný dom, tak iný opustený desivý objekt, ako napríklad sklad alebo hotel.

Vraždenie

V bežnom živote, ak sme ohrození, reagujeme prirodzene – buď sa bránime alebo berieme nohy na plecia. Nie však v hororoch. V nich je prirodzenou reakciou ukryť sa a z niekoľkých metrov sa prizerať vraždeniu.

Lesy

Ďalšou zvláštnou úchylkou sú lesy. Buď sa partia ľudí vyberie na chatu ďaleko od zvyšku sveta a všetci zomrú okrem jednej či dvoch postáv, alebo sa pri zbieraní dreva jedna z postáv rozhodne, že vyšliapaný chodníček je príliš nudný a začne sa predierať húštinou, kde, samozrejme, nečaká nič dobré.

unsplash.com

Žijú v domoch, kde straší

Ak prehliadneme fakt, že osoba roky žila v dome, kde straší a nevie o tom, pokračovanie nie je o nič múdrejšie. To, že niečo s domom nie je v poriadku, si väčšinou všimne, keď sa začnú otvárať a zatvárať dvere, presúva sa nábytok a na podlahe sa objavujú stopy. Samozrejme, ani v tomto prípade však neujde, radšej si počká, či to „niečo“, čo straší, je vražedné.

Provokovanie vraha

Horory sú väčšinou plné napätia a v takej situácii by málokto dokázal jasne myslieť a konať logicky. Avšak vidieť hlavného hrdinu, ako v hneve a zúfalstve kričí na vraha, aby ho zabil, je prinajmenšom zvláštne.

Krvavé stopy

Ak hlavný hrdina v horore zbadá krvavú stopu, urobí zvyčajne dve veci: začne kričať ako zmyslov zbavený alebo sa vydá hľadať zdroj stopy. Nie je nám celkom jasné, čo čaká, že na konci nájde, raráška s pokladom však isto nie.

Kontakt s duchmi

Málokedy natrafíte v horore na dobrosrdečného ducha, ktorý by si s vami chcel len zahrať Monopoly. Väčšina vás chce mučiť a zabiť. V nejednom horore však postava objaví Ouija tabuľku, pomocou ktorej sa rozhodne ducha kontaktovať. Samozrejme, nikdy to nedopadne dobre.

unsplash.com

Zvuky

Pri zvukoch je to podobné ako pri krvavých stopách. Ak niekto v horore začuje zvuk, zahrá sa na detektíva a ide hľadať jeho zdroj, najčastejšie s baterkou v ruke. Okrem toho, väčšina ešte skríkne „Haló?“, vďaka čomu sa stane pre prípadného útočníka mimoriadne ľahkým terčom.

Žiadny signál

Poznáte to, skupinka teenagerov sa potrebuje dostať čo najďalej od rodičov a zhodou okolností si vždy vyberú miesto, kde nie je absolútne žiaden signál. Na rozdiel od mládeže v realite, ktorá bez wifi nikam nejde.

Čudné predmety

Aký by to bol horor, keby hlavná postava verila v nadprirodzené sily. Ak teda objaví v starom dome v podkroví škatuľu plnú zvláštnych predmetov a pavučín, samozrejme, že si ju nechá. To je však zásadná chyba.

Zadné sedadlá

Z nejakého dôvodu sa vrahovia radi ukrývajú v autách, konkrétne na zadných sedadlách. Samozrejme, keď majiteľ auta nastúpi, nikdy sa nepozrie dovnútra a nakoniec skončí ako obeť únosu alebo mŕtvy.

Zombíci

Takmer v každom filme o zombíkoch nájdete scénu, v ktorej je člen skupiny pohryzený nemŕtvym. Namiesto toho, aby o tom dal ostatným vedieť, poranenie ukrýva a dúfa v zázrak. Stáva sa však z neho časovaná bomba, s čím sa všetci ostatní budú musieť vyrovnať na poslednú chvíľu.

pixabay.com

Nevhodný zvuk

Keď sa už hlavnej postave podarí nájsť perfektné miesto na úkryt, kde ju zloduch nemá šancu nájsť, zhodou okolností práve vtedy vydá obeť zvuk, ako napríklad kýchnutie, alebo sa zle pohne a zavŕzga podlaha.

Potkýnanie sa

Existuje vysoká pravdepodobnosť, že ak bude obeť v horore pred niekým alebo pred niečím utekať, potkne sa a spadne takmer na čomkoľvek. Ináč by však pokojne zabehla tá postava aj maratón.

Rozdelia sa

Takmer v každej príručke na prežitie je zmienka o tom, že sa treba držať spolu. Prečo však nespraviť pravý opak a nerozdeliť sa, nech môže každý zomrieť osamote a ostatní ho budú počuť kričať.

Aké najhlúpejšie scény sa v hororoch objavujú podľa vás?

Pozri aj: TOP 10 najstrašidelnejších krátkometrážnych hororov: Každý má len pár minút a všetky si môžete zdarma pozrieť online

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov