Hádam neexistuje človek, ktorý by si aspoň z času na čas nepozrel dobrý film.

Zasmejeme sa pri nich, poplačeme si, zažijeme trochu adrenalínu a občas nám dokonca môžu poslúžiť aj ako malé okienko do sveta. Práve film môže dopomôcť k pochopeniu sveta a k tomu, aby sme si v ňom našli svoj kúsok miesta. Ak by ste náhodou potrebovali inšpiráciu, v nasledujúcich riadkoch vám ju poskytneme. Tieto filmy sa totiž určite oplatí vidieť aspoň raz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Amélia z Montmartrtu

Amélia si žije v malej časti Paríža vo svojom malom svete. Chodí do toho istého obchodu, zdraví tých istých susedov. Všetko je obyčajné a nemenné, okrem záhadnej smrti jej mamy. Jedného dňa Amélia objaví v byte spomienky na detstvo, ktoré tam nechal predchádzajúci obyvateľ. Rozhodne sa, že ich majiteľovi vráti a to jej otvorí oči. Zistí, že život môže byť aj iný. Ešte o čosi viac sa život zmení, keď pri fotobúdke stretne muža, ktorý zbiera zahodené fotografie. Amélia je dôkazom toho, že hoci nemôžeme zmeniť celý svet, môžeme zmeniť jeho malé kúsky.

Blade Runner

Film vznikol na základe knižky Phillipa Dicka s názvom Snívajú androidi o elektrických ovečkách? Pri knihe a pri filme sa skutočne zamyslíte nad tým, čo znamená byť nažive. Sú to naše spomienky, ktoré definujú život? Sú to roky? Môžu androidi zažiť niečo ako život?

Willy Wonka a továreň na čokoládu

Ak by vám niekto dal všetko, po čom v živote túžite, chceli by ste viac? Naozaj je život o tom, nahromadiť si čo najviac majetku? Nezvyčajný film o továrni na čokoládu nám ukáže, aké dôležité je vedieť, čo znamená slovíčko „dosť“.

Nebo nad Berlínom

Život, smrť, láska, bolesť, znovuzrodenie. To všetko je neodmysliteľnou súčasťou života, a to nie len v ríši ľudí, ale aj v ríši anjelov. Tí nad Berlínom dohliadajú na osudy ľudí a keď je treba, poskytnú im útechu. Jeden z anjelov, Damien, sa zamiluje do akrobatky a rozhodne sa, že sa stane človekom a vzdá sa svojich krídel, aby mohol zažiť všetko to, čo obnáša láska dvoch ľudí.

Fresh

Boaz Yakin sa vďaka svojej filmovej tvorbe označuje za moderného Shakespeara. Fresh je príbeh mladého Michaela, ktorý nemá šťastný život. Rodičia sa o neho nezaujímajú, žije u tety a aby sa mal lepšie, snaží sa dokončiť školu a miluje šachy. Nič však nie je zadarmo a privyrába si aj prácou pre drogových dílerov. Jedným z jeho zákazníkov je však aj jeho sestra…

Večný úsvit nepoškvrnenej mysle

Keby ste mohli vymazať spomienky na milovanú osobu, ktorá vás opustila, urobili by ste tak? Niektorí by sa určite radi zbavili tej bolesti, čo ak však potom tú osobu stretnete znova? Život sa predsa nedá zmeniť na púšť romantickej amnézie. Aj keď to bolí, niektoré veci nie je možné odstrániť na želanie.

Zamilovaný Shakespeare

Súhlasíte s výrokom, že všetko, čo človek potrebuje, je láska? Aj keď je láska kľúčovým elementom bytia, nie je tým jediným a niekedy to najlepšie, čo môžete urobiť, je odísť. Will je ženatý a Viola, do ktorej sa beznádejne zamiloval, sa taktiež vydá za iného muža. Aký bude mať ich príbeh rozuzlenie? To budete musieť zistiť sami.

Zmena stavu

Vedci prišli na to, že myseľ má schopnosť pozmeňovať to, ako vnímame svet okolo seba a meniť myšlienky na akúsi pokrútenú realitu. Zmenené stavy vedomia teda môžu byť každodennou realitou. Istý vedec sa rozhodne overiť si to na vlastnej koži, ukáže sa však, že ľudská myseľ je oveľa temnejšie miesto, než by sme čakali.

Atlas mrakov

Postapokalyptických filmov je mnoho, no koľko z nich takýmto jedinečným spôsobom vyobrazuje šesť rôznych osudov v rôznych časoch a na rôznych miestach? Prítomnosť, minulosť a budúcnosť sa neustále prelínajú a všetko má svoj dôvod aj svoj následok.

Truman Show

Tento film vznikol v roku 1998, no teraz je viac aktuálny, než kedykoľvek predtým. Skúma tenkú hranicu medzi realitou a mediálnym obrazom. Truman Burbank je od narodenia hviezdou reality show a celých 30 rokov ani len netuší, že diváci pozorujú každý jeho krok. Čo by ste robili na jeho mieste vy?

Videli ste niekedy film, ktorý vás donútil zamyslieť sa nad životom a prehodnotiť všetko, čo sa okolo vás vo svete deje?

Pozri aj: TOP 10 najstrašidelnejších krátkometrážnych hororov: Každý má len pár minút a všetky si môžete zdarma pozrieť online

aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov