Existujú dve skupiny ľudí. Jedna z nich si užíva film a nedostatky s pokojom v duši prehliada, tej druhej však žiadna chyba neujde.

Aj keď má každý iné preferencie, na filmovú tvorbu kladieme isté nároky. Očakávame, že nech je už žáner akýkoľvek, aspoň do istej miery bude odrážať realitu. Zábery vo filmoch však väčšinou nie sú točené chronologicky. Vytvárajú sa v závislosti od podmienok, od počasia a od mnohých iných faktorov a tak sa občas aj tomu najväčšiemu profesionálovi stane, že prehliadne chybu. Tá ale, paradoxne, málokedy ujde oku pozorného diváka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zelená míľa

Film rozplakal tisícky divákov po celom svete, keď nevinný človek, ktorý zachraňoval životy, napokon musel zomrieť. Čakala ho krutá smrť v elektrickom kresle, to by sa však nemohlo stať. Viete prečo? Dej filmu bol zasadený do roku 1935 a odohrával sa v Louisiane. V tom čase sa tam však takéto popravy ešte nemohli vykonávať. Prvýkrát tam bolo elektrické kreslo na popravu použité až v roku 1941.

Meet Ol' Sparky. "This is a shocking experience!" – Toot-Toot #FrankDarabont

Gepostet von The Green Mile am Dienstag, 3. März 2015

Statočné srdce

Hlavný hrdina filmu, William Wallace, mal predstavovať škótskeho bojovníka v tradičnom odeve, teda v kilte. Tradičným odevom Škótov sa však kilt stal až v 18. storočí, zatiaľčo dej filmu sa odohrával o 500 rokov skôr.

Gepostet von Braveheart am Montag, 28. Juli 2014

Harry Potter a dary smrti

Vieme, že kniha a film nikdy nemôžu byť zhodné na sto percent, občas by však predsa len mohli byť podobné o niečo viac. Drobné chybičky sa našli aj vo filmoch Harry Potter. Autorka napríklad v knihe často písala, že Harry má zelené oči po svojej matke. Zdá sa však, že filmový Harry má oči skôr modré. Aj keby sme prižmúrili oči, niečo tu nesedí, pretože Harryho matka mala vo filme hnedé oči. Nevadí, aj tak máme Harryho Pottera radi.

Harry's Mum and Dad (Lily and James Potter)

Gepostet von Stephanie Mather am Freitag, 19. Februar 2010

Pán prsteňov: Návrat kráľa

V poslednej časti série Froda otrávil pavúk Shelob, ale zachránil ho jeho verný priateľ Sam. Chybičiek sa v tomto prípade našlo viacero. Napríklad, v knihe Frodo nemohol poriadne žmurkať, vo filme to však problém nebol. Okrem toho, v jednom zábere mal pavučinou zakrytú aj bradu, kým v druhom to tak už nebolo.

Forrest Gump

Kto by si nepamätal príbeh Forresta Gumpa, ktorý sa napriek prekážkam nenechal zastaviť a prebíjal sa životom najlepšie, ako vedel? Našiel si aj dobrých priateľov, medzi nimi napríklad poručíka Dana. Ten investoval „do firmy s ovocím“ a ako sa neskôr ukázalo, bola to slávna firma Apple. Neskôr sa Gumpovi do rúk dostane list od tejto spoločnosti s dátumom 23. september 1975, spoločnosť Apple však bola založená až o rok neskôr, 1. apríla 1976.

Forrest Gump

Gepostet von Moviefone am Sonntag, 15. Januar 2017

Piráti z Karibiku: Na konci sveta

Dej filmu je zasadený do 18. storočia a v tejto časti sa kapitán Barbossa a Elizabeth Swanová vydajú do Singapuru hľadať kapitána Sao Fenga. Ten tam však vtedy ešte nemohol byť, pretože dejiny moderného Singapuru sa začali písať až v roku 1819.

Gepostet von Pirates of the Caribbean: At World's End am Dienstag, 22. September 2015

Trója

V jednej zo scén filmu s Bradom Pittom v hlavnej úlohe sa na oblohe objavilo lietadlo. Taká úplne bežná vec v časoch pred Kristom.

Gepostet von MOVIE Mistakes am Donnerstag, 21. November 2013

Hry o tróny

Toto si zrejme všimol málokto, no predsa sa našiel pozorný divák, ktorý si nenechá ujsť ani najmenší detail. Všimli by ste si napríklad, že jeden vojak z Daenerysinho vojska mal na ruke prsteň? Napriek tomu, že vojaci dračej kráľovnej majú lásku zakázanú, jeden z nich je, zdá sa, ženatý. Alebo má len rád doplnky.

hbo.com

Divoký Django

Dnes sú slnečné okuliare nielen užitočným, ale aj trendy módnym doplnkom. Nebolo to však tak v roku 1858, kedy sa odohráva dej filmu. Napriek tomu, že slnečné okuliare boli vynájdené až v roku 1929 v Amerike, hlavný hrdina Django ich mal k dispozícii akosi skôr.

https://www.facebook.com/CinemaTru/photos/p.1153063044819598/1153063044819598/?type=1&opaqueCursor=AbqJUORXnQ463nRwixWmP6h9BFSnvUNCFCb4MMJzzSw74wT1Cah3h4IFztdkKsMOUuUa_MPGfv4CPcXAeLNWt_oB2hSgiHl3jGdtJ5-bxXOWlhixAQhXAhXEmOz–P0vrirlb1ryXV76Yv98ogeuCflFN4nb-U3AUBTvkEuiegMuyoqOP3YLVNnErHxi41AEN9VMf-PMD8pCwofXHCiIwZPccmNTRMRgVeGaKR2j_AeQEpTsaLBr7UBtVWYyVPL0B2n76irsStjJ2wsLWXb7Z5cGJhFkpU7NI0lRH2BcoQtAUYeT3BOZ_6UtBPkJ4bRbczDxqpCutHK2hC09xITkCsLuxpBSuvs1vkaoQDSDUvJ5QUswdzGUFoTPnwW1Bv7GNDw1qZXorfg5HQWks0-dHhrhS58f2KP8eiWLkdU0D8TW8Q&theater

Captain Amerika: Občianska vojna

V jednej zo scén Spiderman vytrhne Captainovi štít a obalí ho pavučinou. Len o moment neskôr je už ale štít čistý, bez náznaku pavučiny. Kedy ho stihol tak rýchlo očistiť?

marvel.com

Akú zvláštnu filmovú chybu ste postrehli vy?

Pozri aj: Zavedú vás do najtemnejších zákutí ľudskej mysle. Týchto 10+ psychologických trilerov jednoducho musíte vidieť

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov