foto: Canva

Čo je základom sviečkovej omáčky?

Sviečková omáčka, respektíve sviečková na smotane, patrí medzi obľúbené jedlá mnohých z nás. Pôvodom ide o jedlo z Česka a jej základom je koreňová zelenina, smotana a hovädzia či bravčová sviečkovica.

Základom akej omáčky sú maslo, žĺtky a citrónová šťava?

Canva

Holandská omáčka pochádza z Francúzka a patrí k piatim najpoužívanejším druhom omáčok tejto kuchyne. Okrem masla, žĺtok a citrónovej šťavy býva dochutená korením a soľou. Najlepšie sa hodí na vajce benedikt či na špargľu.

Čo je základom worcestrovej omáčky?

Canva

Worcestrovú omáčku vyrobili anglickí lekárnici, no vôbec im nechutila a odložili ju do pivnice. Po pár rokoch ju opäť ochutnali a zistili, že po odležaní má skvelú chuť. Začali ju predávať od roku 1838 pod značkou Lea & Perrins. Do Európy sa dostala až o takmer 100 rokov neskôr.

Základom akej omáčky sú silný vývar zo špikových kostí, koreňová zelenina a bobkový list?

Canva

Omáčka demi-glace je ďalšou z piatich základných omáčok francúzskej kuchyne. Vymyslel ju šéfkuchár Auguste Escoffier v 19. storočí a jeho zámerom bolo vylepšiť chuť mäsových pokrmov. Dôležitým pravidlom pri príprave tejto omáčky je vývar z kvalitných kostí (väčšinou teľacích) a hodiny varenia.

Čo je základom tatárskej omáčky?

Canva

Buď ju milujete, alebo nenávidíte. Hovoríme o tatárskej omáčke, ktorú si niektorí špecialisti dávajú naozaj ku všetkému. Ide v podstate o majonézu dochutenú horčicou a nadrobno nakrájanou cibuľkou a kyslými uhorkami. A áno, pomenovanie tatárska omáčka je skutočne odvodené od Tatárov.

Základom akej omáčky sú čili papričky, cesnak a soľ?

Canva

Omáčky Sriracha sú svetoznáme omáčky používané pri príprave či dochucovaní mnohých jedál. Ak však nemáte radi pikantné, ruky preč. Základom (viac ako 60 %) je totiž zmes rôznych čili papričiek. Táto omáčka je pomenovaná podľa thajského mestečka Si Racha.

Čo je základom omáčky alfredo?

Canva

Omáčka alfredo je typická syrová omáčka na cestoviny, najmä na fettucciny. Ako prvý ju do svojej ponuky reštaurácie v Ríme zaradil šéfkuchár Alfredo di Leli, a to približne v polovici 20. storočia.

Základom akej omáčky sú sója, soľ, zázvor a cesnak?

Canva

Základom obľúbenej omáčky teriyaki je sójová omáčka, ktorá je navyše dochutená zázvorom, cesnakom a hnedým cukrom. Jej pôvod by sme našli v Japonsku, kde ju používali už v 16. storočí. Jedlu dodáva veľmi príjemnú sladko-slanú chuť.

Čo je základom omáčky chimichurri?

Canva

Pôvodom je omáčka chimichurri z Južnej Ameriky, konkrétne z Argentíny. Existuje v dvoch základných variantoch, a to zelená (verde) alebo červená (rojo). Táto omáčka sa nevarí, pripravuje sa na studeno a podáva sa najmä ku grilovanému mäsu.

Základom akej omáčky sú maslo, mlieko a múka?

Canva

V kvíze o omáčkach sme nemohli vynechať jednu z najpoužívanejších omáčok – bešamel. Taktiež je to jedna z piatich základných omáčok vo francúzskej kuchyni a je základom pre veľa iných pokrmov. Pomenovaná je po Markízovi Bechamelovi, ktorý bol hlavným sluhom kráľa Ľudovíta XIV.

Uložiť článok

Najnovšie články