/ 0 / branči
Austrálski výskumníci sledovali pacientov hospitalizovaných pre búšenie srdca. Ako zistili, 36 percent z nich vypilo pred vypuknutím problémov energetický nápoj. Konzumácia energetických nápojov vedie...

Austrálski výskumníci sledovali pacientov hospitalizovaných pre búšenie srdca. Ako zistili, 36 percent z nich vypilo pred vypuknutím problémov energetický nápoj.

Konzumácia energetických nápojov vedie k nepriaznivým vplyvom na srdce vrátane zrýchlenia srdcového rytmu a palpitácie, čiže búšenia srdca. Tvrdia to austrálski vedci v štúdii publikovanej v International Journal of Cardiology. Výskumníci z Univerzity v Adelaide sledovali pacientov vo veku 13 až 40 rokov, ktorých hospitalizovali v štáte Južná Austrália pre búšenie srdca. Ako zistili, 70 percent z nich počas života vyskúšalo energetický nápoj.

energeticky-napoj
kinja-img.com

Podľa spoluautora štúdie Scotta Willoughbyho sa jeho tímu podarilo objaviť priame spojenie medzi konzumáciou energetických nápojov a hospitalizáciou pre nepriaznivé reakcie srdca. „Z pacientov, ktorých sme sledovali, 36 percent vypilo najmenej jeden energetický nápoj 24 hodín alebo menej pred návštevou nemocnice a 70 percent vypilo akýkoľvek energetický nápoj počas svojho života,“ uviedol. Odborník tiež priblížil, že v sledovanej skupine sa objavilo osem pacientov, ktorí vypili päť a viac energetických nápojov, pričom jeden ich skonzumoval dvanásť zmiešajúc ich s alkoholom.

„Títo pacienti mali podstatne vyššiu frekvenciu srdcovej palpitácie ako tí, čo vypili menej ako jeden takýto nápoj denne,“ povedal. „Čo je však dôležité, zrýchlenie srdcového rytmu a búšenie srdca sme pozorovali u konzumentov energetických nápojov, ktorí boli zdraví a nečelili žiadnemu rizikovému faktoru pre vznik srdcového ochorenia,“ doplnil. Hoci vedci pozorovali spojenie medzi energetickými nápojmi a ťažkosťami so srdcom, priznávajú, že nevedia určiť, ktorá ingrediencia v týchto nápojoch obsahujúcich kofeín, cukor, vitamíny a výťažky z byliniek vedie k spomínaným ťažkostiam. Ako upozornili, z tohto dôvodu je potrebný ďalší výskum.


Komentovať (0)