Interez.sk

Pokiaľ ste zažili nie práve úspešné pracovné interview viete, že to nie je príjemná záležitosť. No po prečítaní nasledujúcich trápnych situácií, ktoré sa ľuďom stali na pohovoroch do novej práce, sa zaručene budete cítiť lepšie.

Pracovný pohovor môže byť stresujúca záležitosť nech už je akokoľvek banálny. No pokiaľ sa uchádzač o zamestnanie postará o to, aby na ňom nuda nebola, môžu z toho vzniknúť aj také úsmevné príhody o aké sa podelili užívatelia portálu Reddit.


Myslím, že úplne najhorší pracovný pohovor bol u nás na pozíciu grafického dizajnéra. Jeden uchádzač priniesol svoje portfólio, ktoré bolo plné kresieb zavraždených žien rôznymi príšernými spôsobmi. Nezabudol nám povedať ani to, aký je vraždami fascinovaný. Chvíľu po tejto skúsenosti sme radšej chodili k autám vo dvojiciach.


Keď som bol HR manažér pre firmu zaoberajúcu sa výskumom trhu, jeden z najhorších pohovorov som mal s kandidátom a jeho matkou. Tento 19 ročný chalan zrejme mal predchádzajúce pracovné skúsenosti v oblasti služieb zákazníkom, ale priviedol na pohovor svoju matku. Zdvorilo som sa jeho matky spýtal, aký má dôvod zúčastnenia sa rozhovoru a povedala mi, že si chce byť istá, či sme správna spoločnosť pre jej syna a či sa ho pýtam spravodlivé otázky. Nechal som to tak (veď prečo nie, bola to najzaujímavejšia vec, čo sa mi ten týždeň stala) tak som sa spýtal prvú otázku… a odpovedala na ňu ona. Zdvorilo som jej vysvetlil, že pohovory vediem výhradne s kandidátmi, pokiaľ nemajú zvláštne potreby a bolo mi povedané „Ja nikam nejdem!“. Tak som im obom poďakoval a vysvetlil som im, že tá pozícia vyžaduje riešenie problémov na individuálnej úrovni, teda pokiaľ by som ich nenajal oboch aby pracovali na plný úväzok dokopy za jeden plat – ale to by nefungovalo. Tak mi povedala, že ma zažaluje a že sa mám poj*bať.


pexels.com

Spýtal som sa kandidáta, kedy by bol schopný začať pracovať, ak by tú pozíciu dostal. Jeho odpoveď bola, že bude musieť zabiť svoje psy aby mohol začať pracovať čo najskôr, ale že je to ochotný urobiť aby tú prácu dostal. Takmer okamžite po pohovore sme mu zavolali, že nebol vybratý a dúfam, že sme tým zachránili život tým psom.


Mal som na pohovore dievča, ktoré sedelo oproti mne a položilo si lakeť na stôl a potom si položila hlavu na tú ruku, tak aby jej hlava bola celá otočená bokom. Zostala tak celý rozhovor.


Keď môj otec prechádzal prihláškami, do sekcie „dôvod odchodu z posledného zamestnania“ jeden chlap napísal, že strelil svojho bývalého šéfa do hlavy. Vraj mal byť úprimný.

pexels.com

Mali sme tu na pohovore jedného chlapa, ktorý vyzeral naozaj v pohode. Ale keď sme ho na tú pozíciu nevybrali, poslal nám faktúru na niekoľko tisíc dolárov. Naúčtoval nám svoju „normálu hodinovú sadzbu“ a vyúčtoval to na dobu 50 hodín.  Pohovor trval pol hodinu cez telefón a hodinu na mieste. Cesta do našej kancelárie mu trvala tiež maximálne pol hodinu autom. Rozpísal nám ten účet, a väčšina tých naúčtovaných hodín bola „príprava“. Odmietli sme ho zaplatiť a on na nás začal tlačiť, aby sme mu zaplatili. Ukázali sme ho našim právnikom, ktorí sa len smiali.


Môj bývalý zamestnávateľ mi povedal, že jeden z uchádzačov si dal ako odporúčania Ježiša Krista. Tak sa ho opýtal, ako sa na neho majú v prípade otázok obrátiť, lebo neuviedol žiaden kontakt na Ježiša a bol zvedavý, čo odpovie. Odpovedal mu „Takto“, kľakol si a začal sa modliť.


Najhorší pohovor aký som mal bol s chlapíkom, ktorý prišiel a na každú otázku odpovedal len „Ja neviem.“ Alebo „To sa mňa netýka.“. Tak som sa ho po šiestich otázkach spýtal, či si myslí, že ho po tomto najmem a on odpovedal áno.


Len pár týždňov dozadu sme hľadali človeka na pozíciu zdravotníka a prišlo na pohovor jedno dievča. Otázka bola niečo ako „Povedzte nám, kedy ste boli nútení do nejakej novej situácie a ako ste sa s tým vyrovnali?“ Ona začala hovoriť ako bola nútená presťahovať sa do oblasti v ktorej žijú „farební ľudia“ a ako sa naučila „zmieriť s nimi“.


Potrebovali sme nového chlapíka na opravu zariadení a síce nepotreboval špeciálne školenie, musel vedieť, čo robí. A tak bol u nás štandardný test zavrieť ich v miestnosti s rozbitým hocičím čo bolo po ruke a požiadali sme ich, aby spravili diagnózu a opravili to. Jeden chlap to kompletne rozobral a nevedel ako to zložiť späť. Vošiel som dnu a on sedel na zemi, škrabal si hlavu a mrmlal si niečo pre seba obklopený súčiastkami. Požiadal som ho nech odíde. Takže ďalší človek, ktorý prišiel na pohovor musel ísť do tej istej miestnosti a mal tú vec poskladať späť dokopy.

pexels.com

Zamestnávateľ: Takže aké kvality by ste vedeli priniesť nášmu tímu?

Uchádzač: Uhm, ja neviem.

Zamestnávateľ: Nuž, a v čom sa pokladáte za dobrého?

Uchádzač: Uhm, neviem?

Zamestnávateľ: Okej, tak prečo ste si podali žiadosť na túto pozíciu?

Uchádzač: Povedali mi, že mám.

Zamestnávateľ: Kto vám to povedal?

Uchádzač: Uhm, ja neviem?


Robili sme pohovor a prišiel chalan s rozopnutou hawaiiskou košeľou a v khaki nohaviciach. Bol to pohovor na pozíciu do štátnej správy, aby ste vedeli. Spýtali sme sa ho, či má na nás nejaké otázky a on odpovedal „Áno, robíte test na drogy?“ Zatiaľ čo som ho odprevádzal von z budovy, prezeral s fotky vedúcich oddelenia a zastavil sa pri fotke jednej ženy a spýtal sa „Kedy sa s ňou stretnem? Chcem ju spoznať.“ Okamžite sme skartovali jeho prihlášku.


Mali sme uchádzača na pozíciu učiteľa, ktorý začal svoj motivačný list s tým, že má magisterský titul z hudobného oboru na Yale. Keď som sa ho opýtal, čo si myslí o Woolsey Hall (Hlavná koncertná sála na Yale) a jej preslávenom organe, podľa jeho výrazu tváre sa dalo ľahko zistiť, že tam nikdy nebol. Keď odišiel, zavolal som na univerzitu a oni mi potvrdili, že o ňom nikdy nepočuli, a že u nich nikto s takým menom titul nezískal.

pexels.com

Takže nabudúce keď pôjdeš na pracovný pohovor určite si neber príklad z týchto ľudí pretože šanca, že miesto dostaneš by bola minimálna. Ak si však podobný úsmevný pohovor zažil, určite sa s nami o svoju skúsenosť podeľ.

Pozri aj: 7 ročné dievča poslalo žiadosť o zamestnanie do Google. Odpoveď, ktorá jej prišla je na nezaplatenie

interez.sk (Ivana G.), thehookmag.com, reddit.com
Uložiť článok

Najnovšie články