Chcete si vychutnať šťavnaté jablká aj v zime, dávno po skončení ich sezóny? Tento trik z 18. storočia vám to umožní. Stačí pár jednoduchých krokov a jablká zostanú čerstvé aj 2 roky!
Ak ste si mysleli, že jablká môžu zostať čerstvé len pár dní, máme pre vás prekvapenie. Jednoduchý skladovací trik, ktorý sa používal už v 18. storočí, dokáže udržať toto obľúbené ovocie čerstvé aj niekoľko mesiacov, ako píše New York Post.
Chceli by ste, aby vaše jablká vydržali čerstvé a šťavnaté aj päť a viac mesiacov? Znie to neuveriteľne, však? No pred príchodom moderných chladničiek našli farmári v minulosti spôsob, ako uchovať jablká čerstvé naozaj dlhý čas. A tento starý trik sa opäť dostáva do popredia vďaka videu na YouTube.
Vo videu ukazuje milovníčka záhradkárčenia, ako jablká skladovať tak, že zostanú čerstvé aj niekoľko mesiacov po zbere.
Ako na to? Stačí zabaliť každé jedno jablko samostatne do starého novinového papiera a následne jablká uložiť na suché a chladné miesto, ako napríklad do pivnice alebo špajze. Tento trik je skutočne veľmi jednoduchý a v minulosti pomáhal ľuďom uchovať jablká čerstvé až dva roky!
Ako to funguje?
Noviny pomáhajú zadržovať vlhkosť, zabraňujú priamemu kontaktu s inými plodmi a tiež výrazne spomaľujú proces zrenia.
Okrem novín však môžete použiť aj piliny, zrná alebo teplom sušený piesok. Pretože aj tieto materiály pomáhajú zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu a zároveň blokujú etylén, čo je rastlinný hormón, ktorý urýchľuje dozrievanie a rozklad ovocia.
Na toto nezabudnite
Pri tejto metóde je však dôležité zabezpečiť, aby jablká boli úplne nepoškodené. Žiadne modriny, ryhy ani stopy po hmyze. Pretože rozklad ovocia začína okamžite pri akomkoľvek poškodení, a preto je najlepšie zbierať jablká priamo zo stromu alebo kupovať od overených predajcov, ktorí neaplikujú chemikálie. Ak kupujete jablká zo supermarketu, tento trik vám na uchovanie ich čerstvosti nepomôže.
Ak chcete mať jablká ako čerstvé aj v zime, vyskúšajte túto jednoduchú metódu, vďaka ktorej vaše obľúbené ovocie bude v perfektom stave aj niekoľko mesiacov.
Otrávil vlastných vojakov, nazývajú ho Hitlerom 19. storočia. Napoleon rozpútal v Európe krvavé jatky
Viktória bola na výcviku Národných obranných síl: Opísala, ako to tam vyzeralo a ktorý deň bol pre jej čatu najťažší
Navštívili sme slovenský unikát, ktorý je skrytý pod zemou: Za vstup dáte 14,50 eura, celá Európa nám ho môže závidieť
Na trhoch v Nitre majú aj špeciálnu atrakciu: Ľudia chvália lacné lokše za 2,40 eura, kúpili sme aj mačku vo vreci
Košické vianočné trhy nám vyrazili dych. Oškvarky z kapra za 15 eur ľudia ospevujú, cibuľa za 1,5 eura prekvapila
Cheeseburger za 0 €: Boli sme na otvorení horúcej novinky. Sľúbili 1 000 jedál zadarmo, poriadne nás sklamali
Expert na hypotéky: Ľudia preplácajú úvery aj o stovky eur mesačne, ktoré vedia ušetriť. Pozor na kreditky či hazard
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny









Nahlásiť chybu v článku