Známi filozofi, vrátane Pytagora, na svojom tanieri vraj uprednostňovali rastlinnú stravu. A čo vy? Vedeli by ste si predstaviť, že mäso, šunky, syry a vajcia vymeníte za alternatívy z rastlinnej ríše?
V prvom rade by ste mali vedieť, že stať sa vegánom neznamená iba vylúčiť mäso a mäsové výrobky zo svojho taniera. Vegáni sa vyhýbajú všetkým potravinám, ktoré akýmkoľvek spôsobom pochádzajú od zvierat. Nekonzumujú mlieko, syry, vajcia, vyhýbajú sa dokonca aj medu či ustricovej omáčke, ktorá býva často súčasťou ázijskej kuchyne. Čo teda vlastne jedia?
Nie sú to len šaláty, nebojte sa. Správne zostavená rastlinná strava má byť pestrá a obsahovať kvalitné zdroje bielkovín, vitamínov a minerálov. Na ich menu by sa preto mali každý deň objaviť celozrnné obilniny (napríklad ovos, pšenica, pohánka, quinoa, špalda, hnedá ryža, raž), strukoviny, zelenina, ovocie, oriešky a semienka. To je zároveň hlavná podmienka, aby bolo veggie stravovanie ozajstným benefitom pre vaše telo.

Komu sa nelení, ten je (asi) vegán
Rastlinná strava je bohatá na vitamíny, vlákninu a kvalitné zdroje zdraviu prospešných tukov. Pomáha predchádzať vzniku srdcovo cievnych ochorení, niektorým druhom rakoviny alebo cukrovke, vegáni takisto väčšinou nemávajú problémy s vysokým cholesterolom. Ak to nepreženiete s množstvom strukovín, je tiež ľahko stráviteľná a menej zaťažuje tráviaci trakt než mäso.
Toho zjeme podľa aktuálnych štatistík z roka na rok viac. Priemerný Slovák skonzumuje okolo 70 kilogramov mäsa a mäsových výrobkov, čo je oproti celosvetovému priemeru dvojnásobok. Práve nadmerná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov môže podľa odborníkov na výživu stáť za viacerými ochoreniami srdca a hrubého čreva.
V minulosti bolo zrieknutie sa mäsa skôr niečím výnimočným, dnes sa naopak vegánstvo stalo trendom. Dôvodov je hneď niekoľko, od ochrany zvierat a životného prostredia až po rôzne potravinové alergie a obmedzenia. Vegánske produkty sú súčasťou takmer každej slovenskej domácnosti a rastlinná smotana, mlieko, syry či veggie alternatívy burgrov a rezňov bežne uľahčujú „rastlinožravcom“ ich každodenný život. Nemali by tvoriť základ stravovania, no ako chutné spestrenie či záchrana pri nečakanej vegánskej návšteve sú výborným pomocníkom pre každého kuchára. A zvládnu to aj začiatočníci, o čom sa nedávno na vlastnej koži a chuťových pohárikoch presvedčil aj mladý influencer.

Čo majú spoločné Oski Barami a vegánska slanina?
V siedmej časti obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu Oskar Barami pripravoval pohostenie pre svoju platonickú lásku. A keďže je to vegánka, Oski najviac času strávil v oddelení ovocia a zeleniny, no nezabudol ani na tofu. Pri nákupe mu asistoval aj Strýco Filip, ktorý mal podľa slov Docenta Milana Sedliaka v rukách asi najviac zeleniny vo svojom živote. Ak vás zaujíma, aké menu Oskar nakoniec zostavil a či ho v záťažovom teste dokázali vegáni nachytať, sledujte najnovšiu veggie epizódu. Nájdete ju na YouTube, na stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva aj na sociálnych sieťach.
Bianca ukázala nahý zadok, inšpirovala našu Bianku: Tieto kauzy hýbali spoločnosťou v roku 2025, aj ste na ne zabudli
Ladislav otvoril unikátne kino, aké inde na Slovensku nenájdete: Ľudia odchádzajú nadšení, na vstupnom ušetria
Záhada rumunského národného pokladu: Zo strachu pred Nemcami ho poslali ukryť do Ruska. Dodnes ho nemajú naspäť
Mačetou ju udreli do hlavy, na zemi bola zbraň. Dian Fossey milovala gorily a položila za ne život, jej smrť je záhadou
Ricardo sa prisťahoval na Slovensko: Keď som sem prišiel, prenájmy v Bratislave stáli 600 eur, životné náklady stúpajú
Videli sme najkrajšie vianočné trhy u nás: Cítili sme sa ako v rozprávke, viadukt sa rozsvietil prvýkrát za 90 rokov
Matúš chodí všade pešo: V tejto európskej krajine sme sa báli. Chodník na Novom Zélande začína dezinfekčnou stanicou
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom











Nahlásiť chybu v článku